Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Στάση πληρωμών του κράτους: Αυξάνονται οι οφειλές προς την αγορά

Στάση πληρωμών του κράτους: Αυξάνονται οι οφειλές προς την αγορά

Διαφήμιση

Κακά είναι τα μαντάτα για τα δημόσια έσοδα καθώς, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο καταγράφεται αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές φορέων του Δημοσίου προς την αγορά. Ουσιαστικά πρόκειται για στάση πληρωμών του κράτους προς τους ιδιώτες που στεγνώνει την αγορά.

Ετσι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα ληξιπρόθεσμα εμφανίζονται αυξημένα, στα 3,792 δισ. ευρώ έναντι 3,599 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου, οι οποίες ανέρχονται σε 1,256 δισ. ευρώ επίσης αυξημένες έναντι των 1,206 δισ. ευρώ το Γενάρη.

 
 

Συνολικά δηλαδή τα κρατικά «φέσια» ανέρχονται σε 5,048 δισ. από 4,805 δισ. ή 243 εκατ. ευρώ υψηλότερα σε ένα μήνα.

Οι μεγαλύτερες οφειλές προέρχονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (2,361 δισ. ευρώ) εκ των οποίων το 1,334 δισ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή προμηθευτές κατά κύριο λόγο, εταιρείες μεγάλες ή μικρές που απασχολούν χιλιάδες άτομα, μένουν ξεκρέμαστοι και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η αγορά μένει από ρευστότητα προκειμένου το κράτος να μαζέψει χρήμα σε περίπτωση που «στραβώσει» η διαπραγμάτευση και απαιτηθεί να πληρωθούν λήξεις ομολόγων.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων