Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Στην Τράπεζα του Κατάρ πούλησε την Finansbank η Εθνική Τράπεζα

Στην Τράπεζα του Κατάρ πούλησε την Finansbank η Εθνική Τράπεζα

Διαφήμιση

Στον έλεγχο της Qatar National Bank πέρασε το 99,8% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, Finansbank, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωση η διοίκηση της ΕΤΕ. Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε έναντι τιμήματος 2,75 δισ. ευρώ, μετά την έγκριση που δόθηκε χθες το βράδυ από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής.

Η πώληση της Finansbank (θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία) είναι στρατηγική επιλογή της ΕΘνικής Τράπεζας, που βασίστηκε σε προσεκτική ανάλυση των χρηματοοικονομικών δεδομένων και αξιολόγηση της τουρκικής αγοράς, σύμφωνα με πηγές της Εθνικής Τράπεζας.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τιμή που κινείται στο επίπεδο της λογιστικής αξίας της τράπεζας (book value) είναι απολύτως ικανοποιητική βάσει και της αρχικής στοχοθεσίας της Τράπεζας, καθώς προσφέρει σημαντική ρευστότητα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, η οποία θα διοχετευθεί προς τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και θωρακίζει τη φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η διοίκηση της Εθνικής κινείται αποφασιστικά ώστε να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της στους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ επιτρέπει στην ΕΤΕ να παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους της στρατηγικής που έχει καταρτίσει για την αναπτυξιακή πορείατης ίδιας, αλλά και την ενίσχυση της Ελληνικής οικονομίας

Πιο συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ΕΤΕ θα μπορέσει να:

– Προχωρήσει με την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ, κίνηση που θα αποφέρει ωφέλειες ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

– Δρομολογήσει την αποπληρωμή «ακριβών» Pillar 2 bonds (μη καλυμμένες ομολογίες που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) και να αποδεσμευτεί σταδιακά από τον ELA, γεγονός που θα εξασφαλίσει σημαντική ευελιξία και ενισχυμένη κερδοφορία για την ΕΤΕ (περίπου 100 εκατ. ευρώ άμεσο όφελος σε ετήσια βάση).

– Αποπληρώσει σημαντικό ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της διοίκησης στο κατατεθειμένο και εγκεκριμένο capital plan.

– Βελτιώσει τους βασικούς χρηματοοικονομικούς της δείκτες.

Al-Kuwari (CEO QNB): Ορόσημο το deal της Finansbank – Στόχος να γίνουμε κορυφαία παγκόσμια τράπεζα

Όραμα της Qatar National Bank είναι να γίνει το πρότυπο του τραπεζικού κλάδου στη Μέση Ανατολή και την Αφρική μέχρι το 2017, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar National Bank, Ali Ahmed Al-Kuwari, σε ανακοίνωσή του επ’ ευκαιρία της απόκτησης της Finansbank στην Τουρκία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή η συναλλαγή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στο όραμα της Qatar National Bank να γίνει το πρότυπο του τραπεζικού κλάδου στη Μέση Ανατολή και την Αφρική μέχρι το 2017».

Σύμφωνα με τον Al-Kuwari, στόχος της QNB είναι να καταστεί μια κορυφαία παγκόσμια τράπεζα έως το 2030.

 Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων