Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Στο 24% ο ΦΠΑ, φόρος στο διαδίκτυο αλλά δεν αρκούν

Στο 24% ο ΦΠΑ, φόρος στο διαδίκτυο αλλά δεν αρκούν

Διαφήμιση

Έτοιμη και για μεγαλύτερες υποχωρήσεις σε περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων, με σκοπό να αποσπάσει άμεσα συμφωνία με τους δανειστές, εμφανίζεται τώρα η κυβέρνηση, που ποντάρει όμως στις μεταξύ τους διαφωνίες (και στις διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών ακόμη) για να πετύχει μια συνολική πολιτική λύση στα Eurogroup των επομένων ημερών.
 
Παρότι όμως η κυβέρνηση αποδέχθηκε χθες και νέα αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ, από 23%  στο 24%, συμφωνία δεν διαφαίνεται ακόμη στον ορίζοντα. Μετά την 17ωρη διαπραγμάτευση που τελείωσε στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης, διαπιστώθηκε αδιέξοδο ή μικρή σύγκλιση στα ανοικτά μέτωπα.
 
Ύστατη προσπάθεια θα καταβληθεί και πάλι σε νέα συνάντηση του υπουργού ΟικονομικώνΕυκλείδη Τσακαλώτου την Πέμπτη το πρωί στις 10 με το κουαρτέτο, λίγο πριν αναχωρήσουν όλοι το απόγευμα για το άτυπο συμβούλιο Eurogroup στο Άμστερνταμ.
 
Ανεβαίνει ο λογαριασμός

Για “ένα διάλειμμα ωρών” και επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων στις 10 το πρωί έκανε λόγο  κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.
 
Αναφέρθηκε σε σύγκλιση “αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο” κατά τη διάρκεια του βραδινού γύρου ενώ, ερωτηθείς αν περιμένει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο νέο γύρο συζητήσεων απάντησε «θα δούμε».

Οι δανειστές επιμένουν στις διαφωνίες τους για τις αυξήσεις φόρων, στις αλλαγές στο ασφαλιστικών και ειδικά στα κόκκινα δάνεια, που αποτελούν το βασικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ. «Δεν πρόκειται να δεχτούμε μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις μέχρι να δούμε συμφωνία» έλεγαν τα ξημερώματα πηγές μέσα από την διαπραγμάτευση, δείχνοντας πως υπάρχουν και άλλα περιθώρια υποχώρησης από την ελληνική πλευρά. Επιπλέον, όπως έλεγε ο υπουργός Εργασίας κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση με τους δανειστές «αλλαγές μπορεί να γίνουν» στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που, για το λόγο αυτό, μπορεί να μην κατατεθεί τελικά σήμερα στη Βουλή αλλά την Παρασκευή. Βλέπου σοβαρά προβλήματα στην επιβολή των νέων ασφαλιστικών εισφορών και ζητούν περιορισμό τους και μεγαλύτερες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
 
Οι δανειστές (ΔΝΤ και Ευρωπαίοι) επιμένουν επίσης σε μεγαλύτερη μείωση του αφορολογήτου για μισθωτούς-συνταξιούχους. Το νομοσχέδιο Τσακαλώτου προβλέπει  μείωση από τα 9.545 στα 9.090 ευρώ, ενώ το ΔΝΤ ζητά  «εδώ και τώρα» μείωση στα 8.182 ευρώ ενώ οι Ευρωπαίοι προτείνουν συμβιβαστική λύση για σταδιακή μείωση ως το 2018, από 9.090 το 2016, σε 8.590 το 2017 και σε περίπου 8.190 ευρώ το 2018.
 
Σπέρνουν διχόνοιες

Όπως αποκάλυψε χθες όμως από τις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος, χωρίς πρόσθετο πακέτο 3,6 δισ. ευρώ και τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ, αξιολόγηση και δόσεις δεν έρχονται.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει το «πικρό ποτήρι» να νομοθετήσει πρόσθετα «προληπτικά» μέτρα, βάζοντας τους δανειστές αντιμέτωπους τον ένα με τον άλλο.
 
 Με «όπλο» την ανακοίνωση σήμερα από την Eurostat που θα δείχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, θα προσπαθήσει να δείξει πως το ΔΝΤ έπεσε έξω στις προβλέψεις του κατά 1,1% του ΑΕΠ (δηλαδή κατά 2 δισ. ευρώ) και έτσι να πείσει πως δεν χρειάζεται να βάλει από τώρα την υπογραφή της σε προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ ως το 2018. Επιπλέον, στο αυριανόEurogroup, ο κύριος Τσακαλώτος θα οχυρωθεί  πίσω από τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως δεν απαιτείται νέο πακέτο επιπρόσθετων μέτρων για να κλείσει συμφωνία με την Ελλάδα.

Θεωρούν δηλαδή πως η Κομισιόν μπορεί να παίξει ρόλο -διαιτητή απέναντι στο ΔΝΤ το Βερολίνο και όσους ζητούν μεγαλύτερες διασφαλίσεις για τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα.

Ωστόσο, και πρόσθετο πακέτο να μην υπάρξει, ο λογαριασμός των νέων μέτρων του βασικού πακέτου των 5,4 δισ. διαρκώς ανεβαίνει:
 
– Ο ΦΠΑ 24% θα προκαλέσει νέο σοκ στην αγορά. Οι δανειστές ζητούσαν διαβεβαιώσεις όμως για σκληρούς ελέγχους ώστε να μην υπάρξει κύμα φοροδιαφυγής, που θα οδηγούσε τον ΦΠΑ στις τσέπες των επιτήδειων αντί στα κρατικά ταμεία.
 
– Ενστάσεις έχουν επίσης οι δανειστές και για άλλους έμμεσους φόρους με τους οποίους θέλει η κυβέρνηση να κλείσει τον «λογαριασμό» των 1,8 δισ. από νέους φόρους. Οι νέοι φόροι στα τσιγάρα δεν άρεσαν στους θεσμούς, γιατί εκτιμούν ότι θα προκαλέσει νέα έξαρση του λαθρεμπορίου. Αλλά και ο φόρος λίπους δεν φαίνεται να αποδίδει πάνω από 5-10 εκατ. ευρώ, οπότε δεν αποτελεί τη λύση που ψάχνει η κυβέρνηση.
 
Αντιθέτως κερδίζουν έδαφος οι αυξήσεις φόρων στην αμόλυβδη βενζίνη, αλλά και η επιβολή φόρων στο διαδίκτυο, την κινητή τηλεφωνία και την συνδρομητική τηλεόραση. Προβληματισμός εκφράζεται όμως για την απόδοση των φόρων στα τυχερά παιχνίδια.
 
Στα «κόκκινα δάνεια» διαπιστώνεται πλήρες αδιέξοδο, καθώς η ελληνική πρόταση για προστασία πρώτης κατοικίας με όρους του νόμου Κατσέλη δεν βρίσκει αποδοχής από ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Καλύτερα φαίνονται να πηγαίνουν τα πράγματα για το νέο υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, εφόσον όμως η κυβέρνηση δεσμευτεί ότι τα έσοδα από τις ήδη δρομολογημένες αποκρατικοποιήσεις θα καταλήγουν για αποπληρωμή του δημοσίου χρέους ως το 2018.

protothema.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων