Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Στο “έλεος” του πετρελαίου και πάλι η Ευρώπη

Στο “έλεος” του πετρελαίου και πάλι η Ευρώπη

Διαφήμιση

Υπέκυψαν για ακόμη μία συνεδρίαση στις πιέσεις του πετρελαίου οι ευρωπαϊκές αγορές, αφού ο μαύρος χρυσός δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τα ισχυρά χτεσινά κέρδη, με τις απώλειες του αμερικανικού αργού να αγγίζουν το 2%.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου χάνει 1,85% διαπραγματευόμενο στα 37,17 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό Brent Φεβρουαρίου υποχωρεί 1,14% στα 37,36 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Οι τιμές του αργού αντιμετωπίζουν περαιτέρω πτωτικό ρίσκο στο α΄ εξάμηνο του 2016, με τον OPEC να στηρίζεται στις ελπίδες να βγάλει τον ανταγωνισμό έξω από τις επιχειρήσεις, τόνισε αναλυτής της Citigroup.

“Έχουμε ένα φυσικό πλεόνασμα προσφοράς-ζήτησης. Αυτό ταιριάζει με το θέμα των τιμών, ότι οι τιμές θα είναι χαμηλότερες για μεγαλύτερο διάστημα”, τόνισε ο Tim Evans, ενεργειακός αναλυτής της τράπεζας στο CNBC.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, κοντά στα υψηλά της ημέρας έκλεισαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο θετικό κλίμα που διαμόρφωσαν τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά κατοικίας και την καταναλωτική εμπιστοσύνη και ενώ ο κλάδος της ενέργειας σημείωσε ράλι.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μικτά πρόσημα κυριάρχησαν στις ασιατικές αγορές, με κάποιους από τους δείκτες να “εγκαταλείπουν” τα θετικά πρόσημα όπως της Νότιας Κορέας, ενώ της Αυστραλίας κατάφερε να παραμείνει στο “πράσινο”. Η αγορά της Ιαπωνίας τερμάτισε την τελευταία ημέρα της χρονιάς σε θετικό έδαφος, με τον Nikkei να καταγράφει ετήσια άνοδο 9,27%. Οι κινεζικές μετοχές βρέθηκαν υπό πίεση, λόγω των φόβων ότι η οικονομική επιβράδυνση της χώρας θα επηρεάσει τα εταιρικά αποτελέσματα.

Στα της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο STOXX Europe 600 καταγράφει πτώση 0,31% στις 368,52, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες 0,40% στις 3.300 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,29% στις 10.828 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,42% στις 4.673 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,49% στις 6.283 μονάδες. Ο ελβετικός SMI ενισχύεται σε ποσοστό 0,27% στις 8.907 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο δείκτης MIB στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,31% στις 21.594 μονάδες, στη Μαδρίτη ο IBEX 35 καταγράφει πτώση 0,32% στις 9.640 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI 20 υποχωρεί κατά 0,28% στις 5.322 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, τη μεγαλύτερη άνοδο σε οκτώ μήνες σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο, ενώ σύμφωνα με το Nationwide Building Society η βελτίωση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας θα στηρίξει περαιτέρω αύξηση τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, η μέση τιμή ενός σπιτιού αυξήθηκε κατά 0,8% στις 196.999 λίρες (292.100 δολάρια) από τον Νοέμβριο, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε κατά 4,5% τον Δεκέμβριο, από 3,7% τον προηγούμενο μήνα.

(capital.gr)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων