Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Στον αέρα το Ασφαλιστικό – Οι απαιτήσεις – φωτιά των δανειστών για τις συντάξεις

Στον αέρα το Ασφαλιστικό – Οι απαιτήσεις – φωτιά των δανειστών για τις συντάξεις

Διαφήμιση

Μεγάλες είναι οι διαφορές κυβέρνησης – θεσμών αναφορικά με το ασφαλιστικό με τις δυο πλευρές να συνεχίζουν τις επαφές και αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη για να διαπιστώσουν την πιθανότητα περαιτέρω σύγκλισης.

Oι δανειστές πιέζουν για πιο ανταποδοτικό σύστημα εισφορών – συντάξεων, με την ελληνική πλευρά να σκέφτεται πλέον να μειώσει τους συντελεστές αναπλήρωσης για ασφάλιση έως 25 έτη και να τους αυξήσει για πάνω από τα 35 έτη.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου, ωστόσο, επιμένουν ότι η εθνική σύνταξη πρέπει να είναι χαμηλότερη και να ανέρχεται στα 320 ευρώ, με την Αθήνα να μην υπαναχωρεί από τα 384 ευρώ, με την ευελιξία όμως που επιδεικνύει πλέον να αφορά στα ελάχιστα έτη ασφάλισης που ενδέχεται να αυξηθούν σε 20 αντί για 15.

Αναφορικά με τα κριτήρια χορήγησης της εθνικής σύνταξης, μέχρι πρότινος οι δανειστές πίεζαν για να τεθούν εισοδηματικά ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωνε το MEGA ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Σχετικά με την “προσωπική διαφορά” η θέση των δανειστών είναι ότι δεν πρέπει να υφίσταται, με την κυβέρνηση όμως να επιμένει ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις. Μένει πάντως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση να φανεί τι θα γίνει μετά το 2018.

“Στον αέρα” παραμένουν οι αλλαγές που έχει προτείνει η Αθήνα για τις εισφορές αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς το κουαρτέτο ζητάει περισσότερα στοιχεία.

Το θέμα που θα συζητηθεί τελευταίο σχετίζεται με τις επικουρικές συντάξεις αλλά αυτό που φαίνεται να αποτελεί την κυριότερη “ωρολογιακή βόμβα” είναι το εάν μπορούν να προκύψουν τα 900 εκατομμύρια ευρώ που λείπουν από το “πακέτο” του Γ. Κατρούγκαλου που είναι στο τραπέζι.

Εάν δεν μπορέσουν να προκύψουν τότε όλα όσα συζητούνται αυτή την στιγμή, ενδέχεται να ανατραπούν.

Μετά τη συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους αξιωματούχους του κουαρτέτου, στελέχη της ΤτΕ ανέφεραν ότι το συμφέρον της οικονομίας είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης γιατί ο Μ. Ντράγκι “μοιράζει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα”.

Πηγή: Mega

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων