Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Σχέδιο… έκτακτης ανάγκης για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Σχέδιο… έκτακτης ανάγκης για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Διαφήμιση

Ολοταχώς για σχέδιο «Β» στις εισφορές των επαγγελματιών, των εργαζομένων με μπλοκάκια (σ.σ.: ίσως και των αγροτών) οδεύει η κυβέρνηση μετά τα πρώτα ενδεικτικά μηνύματα που έρχονται από το ποιοι και πόσοι ανταποκρίνονται στην πληρωμή των νέων εισφορών που υπολογίστηκαν σε ποσοστά από 26,95% ως 37,95% του εισοδήματος του 2015 και τα οποία δεν είναι ενθαρρυντικά.

Η πρόβλεψη

Η επίσημη πρόβλεψη για τα έσοδα των νέων εισφορών που φέρνει στο φως σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι αναμένονται από τον Ιανουάριο του 2017:

* Μηνιαία έσοδα 100 εκατ. ευρώ από ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ, αντί 220 εκατ. ευρώ βεβαιωμένων εισφορών κατά μήνα πέρυσι, από τις οποίες πληρώνονταν το 57%, δηλαδή περίπου 125 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στα 100 εκατ. που περιμένουν να πάρουν φέτος είναι και οι συνεπείς εισφέροντες που λόγω εισοδήματος μπορεί να δίνουν λιγότερα, αλλά και όσοι αδυνατούν και δεν θα πληρώσουν ούτε τα 168 γιατί δεν πλήρωναν και στο παρελθόν.

* Μηνιαία έσοδα 60 εκατ. ευρώ από τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, έναντι 100 εκατ. μηνιαίως που βεβαίωναν προς είσπραξη πέρυσι οι κλάδοι του ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΝ) ανεξάρτητα από το αν στο τέλος πληρώνονταν τα μισά

* Μηνιαία είσπραξη 30 εκατ. ευρώ από τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ έναντι βεβαιωμένων εσόδων 60 εκατ. το μήνα πέρυσι, από τις οποίες εισπράττονταν λίγο παραπάνω από τα μισά.

Στο σύνολο το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ περιμένουν 189 με 190 εκατ. ευρώ για το μήνα Φεβρουάριο και άλλα τόσα για τον Μάρτιο, ως το ελάχιστο όριο εισπράξεων για να πουν ότι το νέο σύστημα βρίσκει ανταπόκριση.

Πρώτες ενδείξεις

Οι πρώτες ενδείξεις, κατά τους ιθύνοντες του ΕΦΚΑ, έγιναν γνωστές χθες και δεν θεωρούνται ικανοποιητικές, καθώς ένας μικρός αριθμός ασφαλισμένων εμφανίστηκε στο διατραπεζικό σύστημα να πληρώνει τις νέες εισφορές και δεν θεωρείται αντιπροσωπευτικός για να βγει μια ασφαλής εκτίμηση για τη συνέχεια.

Το γεγονός όμως ότι στις 2 Φεβρουαρίου αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για 1.040.000 επαγγελματίες και αγρότες και στις 13 του μήνα εμφανίστηκαν οι πρώτες πληρωμές με την ημερομηνία να λήγει στο τέλος του μήνα, δεν θεωρείται επιτυχία για αυτά που περιμένουν να εισπράξουν στο υπουργείο Εργασίας από τις νέες εισφορές, παρότι «διαφημίζεται» ότι το 70% με 80% των υπόχρεων θα πληρώνει λιγότερα.

Πέρυσι σε μηνιαία βάση οι εισφορές που βεβαίωναν ήταν 382 εκατ. το μήνα και εισέπρατταν το 57% ως το 70%. Τα περσινά έσοδα δεν κάλυπταν τις πληρωμές συντάξεων και τα Ταμεία των ελευθεροεπαγγελματιών καθώς και των αυτοαπασχολουμένων χρειάστηκαν ένεση άνω των 600 εκατ. ευρώ για να πληρώσουν τις συντάξεις, με παράλληλη εξοικονόμηση άλλων 300 εκατ. ευρώ από συντάξεις που ήταν σε καθυστέρηση και δεν τις κατέβαλαν γιατί δεν έφταναν τα λεφτά.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων