Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Βενεζουέλας και Καζακστάν

Συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Βενεζουέλας και Καζακστάν

Διαφήμιση

Όπως γράφουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αυτές τις ημέρες, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Khalid Al-Falih, συμφώνησε με τον Βενεζουελάνο και τον Καζάκο ομόλογό του να κρατήσουν ανοικτές όλες τις επιλογές, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για εξισορρόπηση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, περιλαμβανομένης και μιας πιθανής παράτασης των μειώσεων της προσφοράς και πέραν του επόμενου Μαρτίου.

Ο Σαουδάραβας συμφώνησε σε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε με τους υπουργούς των δύο χωρών, οπού έγιναν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστανά.  Τα βήματα που έχει κάνει ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του έχουν συνδράμει στην καλύτερη σταθερότητα της αγοράς, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές ανακοινώσεις του ίδιου του υπουργού.

Η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα,  μέλη του ΟΠΕΚ και οι δύο, συμφώνησαν να εξετάσουν παράταση των περικοπών «πέραν του πρώτου τριμήνου του 2018, αν χρειαστεί», ανέφερε ο Al-Falih.

Από την άλλη, το Καζακστάν τόνισε πως μια τέτοια παράταση «θα εξεταστεί εν ευθέτω χρόνω, όπως ίσως επιβάλλουν τα θεμελιώδη της αγοράς».

Καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί προσπαθούν να ισχυροποιήσουν τα επίπεδα συμμόρφωσης των συμμετεχόντων στη συμφωνία, ο Al-Falih, υπουργός Ενέργειας, συναντήθηκε το Σάββατο με τον Eulogio Del Pino, υπουργό Πετρελαίου στη Βενεζουέλα, και με τον Kanat Bozumbayev του Καζακστάν την Κυριακή.

Ο Al-Falih και ο Del Pino μεταξύ άλλων δήλωσαν πως οι χώρες τους έχουν ξεπεράσει την πλήρη συμμόρφωση στις μειώσεις που τους αναλογούν και πως μοιράζονται ένα «αισιόδοξο outlook» όσον αφορά στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση αργού το 2018.

Ο Bozumbayev υπουργός του Καζακστάν, επίσης, ανέφερε στον Al-Falih ότι «παρά τη σταδιακή τόνωση στο γιγαντιαίο πεδίο Kashagan φέτος, το Καζακστάν κατάφερε, μέσω της ελάττωσης της παραγωγής άλλων πεδίων τον Αύγουστο, να επιτύχει παραπάνω από πλήρη συμμόρφωση».

Ο Σαουδάραβας υπουργός συμφώνησε με τον ομόλογό του σε επέκταση συνεργασίας της Σαουδικής Αραβίας με το Καζακστάν σε όλα τα κομμάτια της βιομηχανίας ενέργειας, «περιλαμβανομένων των δύο μεγάλων πρότζεκτς του Καζακστάν στα πετροχημικά και στην ανανεώσιμη ενέργεια».

Η επιτυχία της συμφωνίας δεν έχει προκαλέσει σοβαρή ζημία ούτε στις παραγωγούς χώρες, ούτε και στις καταναλώτριες και όσο συνεχίζεται αυτή θα διατηρείται η ισορροπία.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων