Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Tαύτιση απόψεων Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας – Στόχος η περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών

Tαύτιση απόψεων Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας – Στόχος η περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών

Διαφήμιση
Η Σαουδική Αραβία προσβλέπει στην ενίσχυση των σχέσεων της με την Ρωσία προς όφελος της ειρήνης, της ασφάλειας και της παγκόσμιας οικονομική ανάπτυξης, όπως και ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, δήλωσε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο V. Putin.
 
Ο Σαουδάραβας μονάρχης, αφού ανέφερε ότι είχε επισκεφθεί την Ρωσία το 2006 , αλλά τότε δεν ηγείτο του βασιλείου, επεσήμανε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών σε πολλά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και πως υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα ζητήματα που συμβάλλουν στην εδραίωση της ασφάλειας και της ευημερίας τους.
 
Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman τάχθηκε υπέρ της διευθέτησης της κρίσης στην Συρία με πολιτικά μέσα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση, η οποία θα εγγυάται της επίτευξη της ασφάλειας και της σταθερότητας, την διατήρηση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας». Τάχθηκε επίσης υπέρ της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.
 
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Κόλπο δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει εκεί σταθερότητα και ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό «θα πρέπει το Ιράν να σταματήσει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Υεμένης και να σταματήσει τις ενέργειες που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην περιοχή». Παράλληλα επεσήμανε τη μεγάλη «σημασία της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στην Υεμένη με βάση τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι χώρες του Κόλπου, τα αποτελέσματα του διαλόγου με την Υεμένη, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να διασφαλισθεί η ενότητας της Υεμένης, η ασφάλεια και η σταθερότητα της».
 
Κατά την άποψη του Σαουδάραβα μονάρχη, η διεθνής κοινότητα πρέπει επίσης να συμβάλει στην διευθέτηση της κατάστασης στην Μιανμάρ ώστε να υπάρξει λύση που να διασφαλίζει την ασφαλή διαβίωση των μουσουλμάνων που ζουν σ αυτή τη χώρα. Τέλος ο Σαουδάραβας μονάρχης πρότεινε την ίδρυση ενός διεθνούς Κέντρου καταπολέμησης της τρομοκρατίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να δει ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, που η πρωτεύουσα του θα είναι η Ανατολική Ιερουσαλήμ.
 
Ο Putin χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τον Σαουδάραβα μονάρχη «περιεκτικές, ουσιαστικές και εμπιστευτικές»
«Είχαμε πολύ λεπτομερείς συνομιλίες στην μεταξύ μας συνάντηση. Μιλήσαμε για τις διμερείς σχέσεις και για την κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε ο Putin προσθέτοντας ότι ήταν μια ιδιαίτερα περιεκτική συζήτηση, ουσιαστική και πολύ εμπιστευτική.
 
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η ρωσική πλευρά είναι πολύ ικανοποιημένη από την πρώτη επίσκεψη του Σαουδάραβα μονάρχη στην Ρωσία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή θα δώσει μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι αποδέχθηκε πρόσκληση του Σαουδάραβα μονάρχη να επισκεφτεί την Σαουδική Αραβία. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Ρώσος πρόεδρος, απευθυνόμενος προς τον Σαουδάραβα μονάρχη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του στην Ρωσία θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και πως η επίσκεψη του αυτή καθ’ εαυτή είναι ένα «εμβληματικό γεγονός».
 
Αναφέρθηκε μάλιστα στο γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν μακρά ιστορία, καθώς, όπως είπε, πριν από 90 χρόνια, το 1926, η Σοβιετική Ένωση υπήρξε το πρώτο κράτος που αναγνώρισε το βασίλειο που ίδρυσε ο πατέρας του σημερινού μονάρχη Salman.

πηγή: bankingnews.gr 

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων