Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
TELEGRAPH: Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει

TELEGRAPH: Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει

Διαφήμιση

Με το σκεπτικό του Πολ Τόμσεν για ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, όπως αυτό αποτυπώνεται στις διαροοές του Wikileaks, εμφανίζεται να συμφωνεί αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Telegraph. «Δεν είναι έκπληξη ότι το Ταμείο έσπευσε να διαψεύσει ότι εξετάσει κάποιο τέτοιο σχέδιο, σχολιάζει ο Μάθιου Λιν.

«Αλλωστε, αυτός δεν είναι ο τρόπος που υποτίθεται ότι πρέπει να συμπεριφέρεται το ΔΝΤ. Δεν πρέπει να συνωμοτεί πίσω από την πλάτη εκλεγμένων κυβερνήσεων ή να λειτουργεί ως παράγοντας που προκαλεί και όχι να επιλύει μία κρίση», προσθέτει ο αρθρογράφος της Telegraph.

«Το Σαββατοκύριακο, το ΔΝΤ βρέθηκε ενώπιον απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας μεταξύ ανώτερων υπαλλήλων του, που δημοσιεύτηκε στο Wikileaks. Συζητούσαν ανοιχτά πως είναι απαραίτητη μια απειλή επικείμενης οικονομικής καταστροφής, προκειμένου Αθήνα και Ευρωπαίοι εταίροι να δεχθούν όσα προτείνει το Ταμείο, σπρώχνοντας ξανά την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας, αναγκάζοντας τη Γερμανία να δεχθεί την ελάφρυνση χρέους. Δεν αποτέλεσε έκπληξη πως το ΔΝΤ έσπευσε να αρνηθεί πως οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο ήταν υπό εξέταση. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί τακτική του Ταμείου».

Παράλληλα, συμπληρώνει: «Η συνομιλία που δημοσιεύτηκε στο Wikileaks, αν υποθέσουμε πως είναι ακριβής, δίνει μια συναρπαστική ματιά στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Ελλάδας. Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, ανώτερα στελέχη του Ταμείου συζητούσαν να ασκήσουν πίεση στη γερμανική κυβέρνηση για να συμπεριληφθεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων ενός ατελείωτου πακέτου διάσωσης».

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει πως αν η κατάσταση φτάσει στα άκρα, «το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποσυρθεί από το πρόγραμμα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας», καθώς «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει μπροστά και το δημοψήφισμα στη Βρετανία, όπου θα αποφασιστεί η παραμονή ή η έξοδος της Βρετανίας στην ΕΕ». Παράλληλα, προτείνει στο ΔΝΤ να εγκαταλείψει τους αποτυχημένους όρους που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από το Βερολίνο. «Εάν χρειάζεται μια κρίση για να γίνει αυτό, ας γίνει έτσι», τονίζει το δημοσίευμα.

imerisia.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων