Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Τελεσίγραφο ΤΧΣ: Τελειώστε ως την Παρασκευή με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς

Τελεσίγραφο ΤΧΣ: Τελειώστε ως την Παρασκευή με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς

Διαφήμιση

Η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, προκειμένου να εξετάσει τη νέα εμπλοκή που παρουσιάστηκε στη διαδικασία επιλογής του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Πειραιώς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ΤΧΣ έχει διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές ότι η διαδικασία ανάδειξης του CEO πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που απηχούν κύκλους του ΤΧΣ, η διαδικασία που θα τηρηθεί πρέπει να είναι σύμφωνη με τους όρους εταιρικής διακυβέρνησης και μάλιστα υπογράμμιζαν πως το Ταμείο, σε αντίθεση με όσους επικαλούνται την εταιρική διακυβέρνηση αλλά δεν την τηρούν στην πράξη, προτίθεται να σεβαστεί το γράμμα του νόμου και τις διαδικασίες κάθε τράπεζας.

Όπως ανέφερε χθες η τράπεζα Πειραιώς, σε σχετική ανακοίνωση, «η εμπλοκή παρουσιάστηκε ύστερα από παρέμβαση του SSM, με ένα e-mail με το οποίο ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία επιλογής. Το e-mail απευθυνόταν προς τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς».

Τραπεζικοί κύκλοι χαρακτήριζαν τα όσα συνέβησαν με την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς πρωτοφανή, εμφανώς αντιδεοντολογικά και πιθανότατα παράνομο τον τρόπο με τον οποίο ο SSM παρενέβη στη διαδικασία ανάδειξης του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί σύγχυση και έναν νέο κύκλο αναστάτωσης στο τραπεζικό σύστημα.

Η συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 13:00 χθες διακόπηκε αργά το απόγευμα όταν η εκπρόσωπος του ΤΧΣ μετέβη στα γραφεία του Ταμείου για να ενημερώσει τη διοίκηση. Μετά την ενημέρωση αποφασίστηκε η έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΧΣ φέρεται να ασκεί πιέσεις προκειμένου η όλη εκκρεμότητα να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εμπλοκή παρουσιάστηκε όταν με έναν σχεδόν ταχυδακτυλουργικό τρόπο ο πρόεδρος τη τράπεζας Γ. Χατζηνικολάου παρουσίασε μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες συνεδρίασης e-mail του SSM με το οποίο αορίστως ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός ζητούσε την παύση της διαδικασίας επικαλούμενος τον έλεγχο καταλληλότητας των δύο υποψηφίων, δηλαδή των κυρίων Χ. Παπαδόπουλου και Α. Θωμόπουλου.

Να σημειωθεί πως ο έλεγχος καταλληλότητας των υποψηφίων δεν αποτελεί αρμοδιότητα του SSM αλλά του ΤΧΣ και σύμφωνα με πηγές ο σχετικός έλεγχος είχε διενεργηθεί. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιπαράθεση στο διοικητικό συμβούλιο και η διαδικασία διακόπηκε. Η σκυτάλη των εξελίξεων περνάει τώρα στο ΤΧΣ το οποίο ως μέτοχος του 26% της Πειραιώς θα πρέπει να αποφανθεί για την διαδικασία και την επιλογή του προσώπου, κάτι το οποίο εκτός απροόπτου σήμερα και σύμφωνα με την πρόθεση του ταμείου η εκκρεμότητα δεν πρέπει να παραταθεί πέραν της Παρασκευής. Άλλωστε όπως ανέφεραν τραπεζικοί κύκλοι, μία παράταση της εκκρεμότητας που δείχνει να εξελίσσεται σε αδιέξοδο είναι πιθανόν να δημιουργήσει συστημικό κίνδυνο στην Πειραιώς και ευρύτερα στον τραπεζικό κλάδο.

Η νέα εμπλοκή φαίνεται να προκάλεσε την ενόχληση της κυβέρνησης και κύκλοι της αντιπροεδρίας που έχει την πολιτική ευθύνη υπό τον κύριο Γιάννη Δραγασάκη για τις τράπεζες εξέφραζαν την έκπληξή τους ενώ άφηναν αιχμές για τον πρόεδρο της τράπεζας Πειραιώς καθώς πριν από λίγες μέρες είχε προβεί σε δημόσιες δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες
υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmomey

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων