Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Τέλος τα μετρητά, όλα τα ψώνια θα γίνονται από «έξυπνα» τηλέφωνα

Τέλος τα μετρητά, όλα τα ψώνια θα γίνονται από «έξυπνα» τηλέφωνα

Διαφήμιση

Χαρακτηριστικό δείγμα του ενδιαφέροντος που υπάρχει από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για την προώθηση των συναλλαγών με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι το λανσάρισμα εντός του Ιουνίου από την Εθνική Τράπεζα ενός ολοκληρωμένου -σύμφωνα με την ίδια- ψηφιακού πορτοφολιού, το οποίο, μάλιστα, θα επιτρέπει την πραγματοποίηση συναλλαγών με σχεδόν όλες τις Android και iOS συσκευές.

Μία πρώτη γεύση του i-bank pay, όπως ονομάζεται η νέα πλατφόρμα της Εθνικής Τράπεζας έδωσε πριν από μερικές ημέρες στο πλαίσιο του Digital Finance Forum που διοργάνωσε η Ethos Media, ο Σταύρος Πέτρουλας, αναπληρωτής διευθυντής στη διεύθυνση ηλεκτρονικών εργασιών και εναλλακτικών δικτύων της Εθνικής Τράπεζας. To i-bank pay περιλαμβάνει, καταρχήν, τη δυνατότητα για ανέπαφες πληρωμές με τη χρήση smartphone μέσω της τεχνολογίας NFC που διαθέτουν οι πιο ακριβές Android συσκευές. Στην προκειμένη περίπτωση απαιτείται η χρήση ειδικής, ασφαλούς κάρτας SIM με την Εθνική Τράπεζα να συνεργάζεται με την Cosmote και τη Vodafone για τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Σημειωτέον πως άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες προσφέρουν την ίδια δυνατότητα χωρίς της χρήση ειδικών SIM καρτών.

Ταυτόχρονα, όμως, το i-bank pay, το οποίο πρακτικά θα μπορεί ο χρήστης να το «κατεβάσει» σε μορφή app, θα προσφέρει και τη δυνατότητα για ανέπαφες πληρωμές μέσω Bluetooth!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα τα smartphones, συμπεριλαμβανομένων των iPhone, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση πληρωμών, αρκεί και το τερματικό που έχει η επιχείρηση να υποστηρίζει αυτή τη λύση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προμήθεια εκκαθάρισης θα είναι χαμηλότερη. Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα για πραγματοποίηση πληρωμών μέσω QR code (σε 50.000 υπάρχοντα POS), όπως και αυτή της διεκπεραίωσης συναλλαγών με τη σύνδεση δύο φορητών συσκευών (mobile 2 mobile).

Ακόμη, σε μία σειρά από ταμειακές μηχανές της εταιρείας που συνεργάζεται για το συγκεκριμένο θέμα με την Εθνική Τράπεζα θα είναι εφικτή η πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω smartphone και του app του i-bank pay με τον πελάτη να μη χρειάζεται να έχει προσθέσει στο συγκεκριμένο ψηφιακό πορτοφόλι της τράπεζας κάποια από τις κάρτες του παρά μόνο τον λογαριασμό του.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, με το i-bank pay, η τεχνολογία για το οποίο έχει αναπτυχθεί εσωτερικά σε μεγάλο βαθμό, θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με το smartphone του, κάθε πελάτης της τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει σημαντική μείωση των προμηθειών για τις συναλλαγές, άροντας ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που υπάρχει.

Άλλες λύσεις
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δυνατότητα για συναλλαγές μέσω smarthone προσφέρει ήδη η Τράπεζα Πειραιώς με το winbank mobile wallet, το οποίο απαιτεί μεν από τον πελάτη να «περάσει» τα στοιχεία της κάρτας του και λειτουργεί σε Android συσκευές που ενσωματώνουν την τεχνολογία NFC, αλλά δεν χρειάζεται να υπάρχει και ειδική SIM κάρτα από κάποιον πάροχο. Προς το παρόν, στο συγκεκριμένο ψηφιακό πορτοφόλι μπορούν να συνδεθούν μόνο χρεωστικές κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά σύντομα αναμένεται να υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης όλων των καρτών της τράπεζας και στο μέλλον εκτιμάται ότι θα δοθεί η επιπλέον δυνατότητα για σύνδεση καρτών και άλλων τραπεζών, όπως είναι και η διεθνής πρακτική.

Ψηφιακό πορτοφόλι σχεδιάζει να λανσάρει και η Eurobank, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες μέσω κινητών τηλεφώνων λανσάροντας νέο app για smartphones αλλά και προϊόντα όπως το paf (pay a friend) που επιτρέπουν την εύκολη μεταφορά χρημάτων μέσω social media ή email!

Εφαρμογή web
Στη «μάχη» των ψηφιακών πορτοφολιών συμμετέχει και η Alpha Bank, η οποία έχει ξεκινήσει να προσφέρει, αλλά ακόμη δεν έχει προωθήσει ιδιαίτερα, το my Αlpha wallet. Πρόκειται για ένα ψηφιακό πορτοφόλι, το οποίο προς το παρόν λειτουργεί μόνο στο web και στο οποίο ο πελάτης, εύκολα και γρήγορα, μπορεί να συνδέσει κάρτες της τράπεζας. Μέσω του my Alpha wallet παρέχεται η δυνατότητα για διεκπεραίωση πληρωμών σε διάφορους οργανισμούς με έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο, ενώ ο χρήστης συνδέεται και με την υπηρεσία MasterPass που προσφέρεται σε συνεργασία με τη MasterCard και αφορά τις αγορές από online καταστήματα. Σημειωτέον πως στα άμεσα πλάνα της Alpha Bank είναι το λανσάρισμα και του αντίστοιχου app για smartphones, όπως, φυσικά, και η περαιτέρω ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank είχε λανσάρει σε συνεργασία με τη Vodafone και τη Visa πριν περίπου ένα χρόνο το Tap n’ Pay, μία υπηρεσία για πληρωμές με τη χρήση smartphones όπου απαιτείτο πάντως η χρήση ειδικής κάρτας SIM και αφορούσε μόνο πελάτες της Vodafone.

imerisia.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων