Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Απάτη-μαμούθ με κοινοτικές επιδοτήσεις: Όφελος πάνω από 30 εκατ. ευρώ με εμπλοκή προσώπων και εταιρειών

Απάτη-μαμούθ με κοινοτικές επιδοτήσεις: Όφελος πάνω από 30 εκατ. ευρώ με εμπλοκή προσώπων και εταιρειών

Διαφήμιση
(Unsplash)
(Unsplash)

 

Απάτη-μαμούθ με εικονικά τιμολόγια και εικονικές συναλλαγές ΦΠΑ, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο του τεχνολογικού εξοπλισμού, εντόπισε η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

 

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, στην απάτη εμπλέκονται 26 πρόσωπα και 16 εταιρείες, με τους εμπλεκόμενους να φέρονται να είχαν στήσει δίκτυο εταιρειών στην Ελλάδα και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη μέθοδο «Καρουζέλ» κατάφεραν να εισπράξουν, με εικονικά τιμολόγια και εικονικές συναλλαγές ΦΠΑ 31,5 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ο τρόπος δράσης

 

Στο δίκτυο εμπλέκονταν 16 εταιρείες – σφραγίδες, που εμφανίζονταν να πουλάνε η μία στην άλλη τεχνολογικό εξοπλισμό εταιρείας, η οποία διαθέτει πολύ ισχυρό brand name. Τα προϊόντα εισάγονταν χωρίς ΦΠΑ από προμηθευτή (την αποκαλούμενη εταιρεία-όχημα), σε άλλη χώρα της ΕΕ.

 

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών δεν κατέβαλαν τον ΦΠΑ, ενώ τον χρέωναν στην επόμενη εταιρεία – αγοραστή, που έκανε το ίδιο στην επόμενη. Στη συνέχεια ζητούσαν επιστροφή ΦΠΑ από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έκαναν τις εικονικές πωλήσεις, με αποτέλεσμα να εισπράττουν ΦΠΑ, για αγοραπωλησίες που στην πραγματικότητα δεν έκαναν, αφού οι εταιρείες ήταν – σφραγίδες.

Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία το πόρισμα

 

Σημειώνεται πως με διάταξη του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Χαράλαμπου Βουρλιώτη, που αποκάλυψε το σκάνδαλο, δεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων, τραπεζικοί λογαριασμοί και ακίνητα.

 

Μάλιστα, η Αρχή για το Ξέπλυμα διαβίβασε το πόρισμα το οποίο ξεπερνάει τις 100 σελίδες, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, για την άσκηση ποινικής δίωξης. Όπως αναφέρεται στο πολυσέλιδο πόρισμα, τα αδικήματα που διαπιστώθηκαν είναι σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτες κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο νόμος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

ΕΘΝΟΣ

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων