Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Θα αγοράζουμε φόρο με δώρο τη βενζίνη!

Θα αγοράζουμε φόρο με δώρο τη βενζίνη!

Διαφήμιση

Δώρο τη βενζίνη θα μας κάνουν σε λίγους μήνες τα πρατήρια καυσίμων, από τα οποία θα αγοράζουμε σχεδόν μόνο φόρους!

Υπερβολή; Οχι και τόσο αν σκεφθεί κανείς ότι κάπως έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση στα καύσιμα, όπου η χώρα κάνει ήδη πρωταθλητισμό φορολογίας στην Ευρώπη, φουσκώνοντας τις τιμές με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να βιώνουν καθίζηση 8% τον Μάιο, σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.

70% ΟΙ ΦΟΡΟΙ. Σήμερα, μαζί με τους φόρους που πληρώνουμε για κάθε λίτρο αμόλυβδης και αντιστοιχούν στο 70% της τελικής τιμής, αγοράζουμε και λίγη βενζίνη, δηλαδή το 30%. Αλλά από τον προσεχή Ιανουάριο, λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ), το καθαρό ποσοστό καυσίμου ανά λίτρο θα μειωθεί περαιτέρω στο 29%, ενώ ο φόρος θα ανέβει στο 71%, δίχως να αποκλείεται τα ποσοστά να είναι και υψηλότερα αν κινηθούν ανοδικά οι διεθνείς τιμές του αργού.

Τα ίδια και χειρότερα θα ισχύσουν με το ντίζελ κίνησης αφού οι φόροι, από το 54% σήμερα της τελικής τιμής, θα εκτιναχθούν στο 58% ή και υψηλότερα.

Η βουτιά των πωλήσεων κατά 8% μόνο αμελητέα δεν είναι. Μεταφράζεται σε δεκάδες χιλιάδες λιγότερους τόνους από τον Μάιο του 2015, το πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Γιάννη Αλιγιζάκη, ότι «η μεγάλη αυτή πτώση δεν αφορά μόνο τη βενζίνη, αλλά και το ντίζελ κίνησης. Είναι η πρώτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια που συμβαίνει κάτι τέτοιο», καθώς σημαντική μείωση στην κατανάλωση ντίζελ κίνησης αντανακλά λιγότερες παραγγελίες.

ΚΑΥΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ. Σε μια συγκυρία όπου οι διεθνείς τιμές του αργού διατηρούνται σταθερά στα επίπεδα των 48-50 δολαρίων και πολλοί προβλέπουν την άνοδό τους προσεχώς, οι νέες αυξήσεις φόρων που έρχονται στα καύσιμα από το φθινόπωρο (πετρέλαιο θέρμανσης) και από το 2017 (σε βενζίνες, ντίζελ κίνησης) δεν είναι σύμμαχος για τον καταναλωτή, αλλά και για τα έσοδα.

«Σε πρατήρια πώλησης φόρων πρέπει να μετονομαστούν τα βενζινάδικα και να δίνουμε ως δώρο τα καύσιμα» σχολιάζει ο Δ. Μακρυβέλιος, σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο τα νοικοκυριά αναμένεται να ξαναζήσουν ημέρες 2013 καθώς αυξάνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, που σημαίνει επιβάρυνση κατά 7-8 λεπτά / λίτρο. Αρκετοί τότε είχαν αναζητήσει φθηνότερες λύσεις για τη θέρμανσή τους, με τραγικά μερικές φορές αποτελέσματα. Οσο για την αύξηση από το 2017 των ΕΦΚ σε ντίζελ κίνησης και βενζίνη, εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τις τελικές τιμές κατά 11-12 και 5-6 λεπτά / λίτρο, αντίστοιχα.

(ΤΑ ΝΕΑ, 6/6/2016)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων