Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Τι θα περιλαμβάνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο – 10 χρόνια εκκρεμεί η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS

Τι θα περιλαμβάνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο – 10 χρόνια εκκρεμεί η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS

Διαφήμιση

Σύνταξη

Τι θα περιλαμβάνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο – 10 χρόνια εκκρεμεί η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS

 

Ένα μείζον φορολογικό ζήτημα το οποίο εκκρεμεί από το μακρινό 2014 και είναι από τα πρώτα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, βρήκε μπροστά του ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Πριν από περίπου 10 χρόνια – ως γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών – εισηγήθηκε τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Είναι ο ίδιος τώρα που πρέπει να αποφασίσει άμεσα – μαζί με την ηγεσία της ΑΑΔΕ – εάν θα δοθεί μια νέα παράταση στην εφαρμογή του μέτρου, καθώς αύριο λήγει η πρώτη προθεσμία για τις επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ και στις 30 Ιουλίου για τις μεγαλύτερες με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Έτσι κι’ αλλιώς, η φορολογία βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης, με αιχμή τη μείωση των φορολογικών βαρών, το εύρος της οποίας ωστόσο θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό χώρο που θα δώσουν οι πρόσθετες εισπράξεις από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Όπως προκύπτει από τα όσα – επισήμως και ανεπισήμως – ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, θα υπάρξουν αλλαγές στα κίνητρα φορολογικής συμμόρφωσης, θα προωθηθούν διαδικασίες απλοποίησης των φορολογικών διαδικασιών, καθώς και βελτιωτικές κινήσεις στο MyData. 

Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί άμεσα η ριζική αναδιάρθρωση της φορολοταρίας, το κίνητρο εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα e-αποδείξεων από κλάδους με υψηλή ροπή προς τη φοροδιαφυγή, αλλά και η ενεργοποίηση του μέτρου της επιβράβευσης φορολογουμένων που συμβάλλουν στην αποκάλυψη φαινομένων φοροδιαφυγής κάνοντας χρήση της εφαρμογής Appodixi, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε στα χαρτιά.

Όποια μέτρα κι αν αποφασίσει να επιστρατεύσει το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το βέβαιο είναι πως υπάρχει τεράστιο περιθώριο αύξησης των δημοσίων εσόδων. Μόνο από ΦΠΑ η χώρα έχασε σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κομισιόν 3,2 δισ. ευρώ το 2020 με την οικονομία κλειστή λόγω πανδημίας και τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών σε τροχιά κατακόρυφης ανόδου.

Σε δεύτερο χρόνο θα προχωρήσουν οι μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ ή άλλων ειδικών φόρων εφόσον υπάρξουν τα «ταμειακά περιθώρια» και το επιτρέψουν οι συνθήκες στον προϋπολογισμό καθώς το βάρος το επόμενο διάστημα θα πέσει στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.  

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκονται οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, για τις επιχειρήσεις εξετάζεται μείωση της φορολογίας από το 22% στο 20%, η οποία θα συνδυαστεί από νέο κούρεμα της προκαταβολής του φόρου η οποία σήμερα κυμαίνεται από 55% έως 100%, ενώ σε ότι αφορά το Τέλος Επιτηδεύματος το σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση έως το 2027 (μείωση 20% το 2025, 30% το 2026 και 50% το 2027).

Σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, από τον Ιανουάριο του 2025 θα ξεκινήσει η μεσοσταθμική μείωση κατά 30% στα τεκμήρια διαβίωσης  που εφαρμόζονται για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες και τα σκάφη αναψυχής. 

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος  ERT NEWS

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων