Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Τι ψάχνουν 8 πετρελαϊκοί κολοσσοί, μαζί με τα ΕΛΠΕ, στο Ιόνιο

Τι ψάχνουν 8 πετρελαϊκοί κολοσσοί, μαζί με τα ΕΛΠΕ, στο Ιόνιο

Διαφήμιση

Oκτώ μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι και ανάμεσά τους ονόματα όπως η Total, η Shell και η Repsol ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τα Ελληνικά Πετρέλαια στις έρευνες υδρογονανθράκων στα «οικόπεδα» της Αρτα – Πρέβεζας και της ΒΔ Πελοποννήσου, όπως δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ. Οι άλλες πέντε εταιρeίες, με τις οποίες τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, είναι η Japex, η Dana Petroleum, η ΙΝΑ, η Hunt και η Εdison.

Για τα δύο συγκεκριμένα μπλοκ τα ΕΛΠΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας έχουν συμφωνήσει στις συμβάσεις παραχώρησης, όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Για να τεθούν σε ισχύ θα πρέπει στη συνέχεια να υπογραφούν και η τελική συμφωνία να κατακυρωθεί στη Βουλή.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 25
Συνολικά, όπως είπε ο κ. Γρηγορίου στο συνέδριο, τα ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται με 25 εταιρείες για συμμετοχή στις έρευνες που θα διεξάγει ο όμιλος σε διάφορες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα. Οπως είναι γνωστό η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες στην παραχώρηση στον Πατραϊκό Κόλπο, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι σεισμικές έρευνες. Μάλιστα οι πρώτες ενδείξεις από την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες, με βάση τα όσα έχουν δηλώσει κατά καιρούς στελέχη των ΕΛΠΕ, καθώς έχουν αναφερθεί σε εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα της τάξης των 100 εκατ. βαρελιών, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα βρεθεί πετρέλαιο στην περιοχή.

Πρόσφατα εξάλλου, μονογραφήθηκε στο υπουργείο ΠΕΝ η συμφωνία για την παραχώρηση του θαλάσσιου «οικοπέδου 2», δυτικά της Κέρκυρας, στην κοινοπραξία των Total – Edison – ΕΛΠΕ και αναμένεται αντίστοιχη διαδικασία για το «οικόπεδο 10», στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, παραχώρηση για την οποία τα ΕΛΠΕ είναι ο «επιλεγείς αιτών». Ο όμιλος έχει υποβάλει προσφορά και για το «μπλοκ 1», στο Ιόνιο, βόρεια της Κέρκυρας.

Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στην ομιλία του στο ίδιο συνέδριο είπε ότι η σύμβαση παραχώρησης του «οικοπέδου 2» θα αποτελέσει μοντέλο και για τις άλλες συμβάσεις που θα ακολουθήσουν για την παραχώρηση περιοχών προς έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Η κοινοπραξία προγραμματίζει την έναρξη των ερευνών στο «οικόπεδο 2» στο τέλος του χρόνου. Τα ΕΛΠΕ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνες και σε άλλες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, όταν ανοίξουν οι σχετικές διαδικασίες.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Γιάννης Μπασιάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, δήλωσε στο συνέδριο ότι η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) πραγματοποιεί απ’ ευθείας επαφές με πετρελαϊκές εταιρείες, προκειμένου να προωθήσει εμπορικά κυρίως τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά των νησιών του Ιουνίου, για τις οποίες εκτιμά ότι σε διάστημα έξι μηνών θα μπορούσε να εξασφαλιστεί επενδυτικό ενδιαφέρον για έρευνες από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Σε ό,τι αφορά στη θαλάσσια περιοχή Νότια της Κρήτης, η ΕΔΕΥ, όπως είπε ο κ. Μπασιάς, σκοπεύει να αναθέσει τη διεξαγωγή ερευνών για νέα σεισμικά δεδομένα, κατά πάσα πιθανότητα στη νορβηγική PGS, που είχε πραγματοποιήσει και τις προηγούμενες σεισμικές έρευνες.

Στο ίδιο συνέδριο ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kavala Oil, θυγατρικής του ομίλου της Energean, κ. Δημήτρης Γόντικας, ανέφερε ότι η Energean έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις 300 εκατ. δολάρια ως τώρα, ενώ ένα αντίστοιχο ποσό έχει προγραμματιστεί να επενδυθεί στο πλαίσιο του εν εξελίξει προγράμματος στον Πρίνο, καθώς και στις νέες περιοχές της Δ. Ελλάδας. Επιπλέον η εταιρεία από το 2008 και μετά έχει δημιουργήσει περισσότερες από 200 νέες θέσεις εργασίας στον Πρίνο. Ανακοίνωσε ότι πριν από λίγες εβδομάδες δόθηκε στην παραγωγή η 5η κατά σειρά νέα γεώτρηση στον Πρίνο, ενώ στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή της τρέχουσας χρονιάς να υπερβεί τα 1,3 εκατ. βαρέλια που παρήχθησαν πέρυσι. Τα βεβαιωμένα κοιτάσματα στον Πρίνο εκτιμώνται πλέον σε 41 εκατ. βαρέλια (Πρίνος, Β. Πρίνος και κοίτασμα Ε). Εξάλλου, ο τεχνικός σύμβουλος της Energean Δρ Κωνσταντίνος Νικολάου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος στο Κατάκολο για το οποίο προβλέπεται επένδυση της τάξης των 50-60 εκατ. δολαρίων, με την προοπτική το 2019 να ξεκινήσει η παραγωγική γεώτρηση, εφόσον εξασφαλισθούν εγκαίρως όλες οι απαιτούμενες άδειες. Εξάλλου, στη διάρκεια του 2017-18 έχουν προγραμματιστεί οι γεωφυσικές-σεισμικές έρευνες σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία και ένα χρόνο αργότερα οι αντίστοιχες έρευνες στην Αιτωλοακαρνανία. Η Εnergean διαθέτει συνολικά οκτώ άδειες έρευνας-παραγωγής σε Ελλάδα, ΝΑ Μεσόγειο και Β. Αφρική.

Νέο πλαίσιο
Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε στο συνέδριο την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων και τη θεσμική αναβάθμιση της ΕΔΕΥ, ώστε να αναλάβει την παρακολούθηση όλων των σχετικών με τους υδρογονάνθρακες διαδικασιών. Επίσης δήλωσε ότι σταδιακά θα επαναπροκηρυχθούν και άλλα θαλάσσια οικόπεδα, όταν ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των διαθέσιμων τεχνικών στοιχείων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στη σύμβαση μίσθωσης που μονογραφήθηκε πρόσφατα με την κοινοπραξία Total – Edison – ΕΛΠΕ για το οικόπεδο 2, υπογραμμίζοντας ότι η εμπλοκή δύο ευρωπαϊκών εταιρειών προσδίδει πλέον διεθνή διάσταση στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων