Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η τιμή του ρωσικού αργού θα κρίνει τη συνεργασία ΕΛΠΕ- Rosneft

Η τιμή του ρωσικού αργού θα κρίνει τη συνεργασία ΕΛΠΕ- Rosneft

Διαφήμιση

Διάρκειας ενός χρόνου, αλλά με δυνατότητα ανανέωσης, το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν τη Παρασκευή τα ΕΛΠΕ με τη Rosneft ανοίγει σημαντικές προοπτικές για τον ελληνικό όμιλο, υπό έναν όμως όρο, ο οποίος δεν περιγράφεται στη συμφωνία, το θέμα της τιμής.

Η τιμή βάσει της οποίας θα προμηθεύει η Rosneft τα ΕΛΠΕ με πρώτες ύλες πετρελαιοειδών, είναι το κλειδί της συμφωνίας. Εφόσον είναι ανταγωνιστική, τότε και ο όγκος των πρώτων υλών που θα παραγγείλουν τα ΕΛΠΕ από τους Ρώσους θα είναι σημαντικός.

Το ζήτημα των τιμών θα συζητηθεί εντός του Ιουνίου, οπότε και θα συσταθεί η κοινή επιτροπή, προκειμένου να χαράξει τα πρώτα βήματα και να δώσει στη συνεργασία σάρκα και οστά. 

Αν και είναι παρακινδυνευμένη η οποιαδήποτε πρόβλεψη, η Rosnfet, ένας από τους μεγαλύτερους πετρελαικούς ομίλους παγκοσμίως, διαθέτει από τα πιο χαμηλά κόστη εξόρυξης διεθνώς, τα οποία κυμαίνονται ακόμη και κάτω των 5 δολαρίων το βαρέλι, όταν σε άλλους ομίλους ανέρχονται και σε 15 δολάρια. Το ανταγωνιστικό κόστος της Rosneft οφείλεται στο γεγονός ότι τα κοιτάσματα που εκμεταλλεύεται στη Σιβηρία είναι τεράστια σε μέγεθος, αλλά κυρίως επιφανειακά, έχουν δηλαδή χαμηλές δαπάνες εξόρυξης. 

Στο ερώτημα πάντως, τι “βλέπει” στη συνεργασία του με τα ΕΛΠΕ ένας όμιλος βεληνεκούς Rosneft, υπάρχει απάντηση. Αφενός τα ΕΛΠΕ, παρ’ ότι περιφερειακός πάικτης, έχουν αρκετά υψηλές επιδόσεις καθώς διυλίζουν 350.000 βαρέλια την ημέρα. Αφετέρου, στη δύσκολη αυτή  εποχή του φθηνού πετρελαίου, όλοι οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου, όπως οι ρωσικές εταιρείες, αναζητούν ευκαιρίες παντού στον κόσμο, προκειμένου να αναπληρώσουν τη χασούρα τους. Σημειωτέον ότι από του χρόνου, η Rosneft σταματά τη συνεργασία της με ένα κολοσσό στο παγκόσμιο trading, τη Vitol, που τυγχάνει πελάτης των ΕΛΠΕ.

Το πλοίο θα ξεφορτώνει και θα φεύγει γεμάτο

Η συμφωνία ΕΛΠΕ- Rosneft, η πιο αξιόλογη από όλες όσες υπέγραψε χθες η κυβέρνηση με τους Ρώσους, διέπεται από τη νέα λογική που ακολουθεί τελευταίως ο ελληνικός όμιλος, αυτήν της απευθείας συνεργασίας με τους προμηθευτές του και όχι μέσω traders, με απώτερο σκοπό τον περιορισμό του κόστους αγοράς του αργού.

Σε αυτήν ακριβώς τη πολιτική εξεύρεσης νέων πηγών προμήθειας πετρελαικών προιόντων σε ανταγωνιστικές τιμές, αναφέρθηκε στη δήλωσή του τη Παρασκευή και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρ. Στεργιούλης που συνυπέγραψε το μνημόνιο με τον ομόλογό του Ι. Σέτσιν της Rosneft, στενό συνεργάτη του Πούτιν και από τους ισχυρότερους άνδρες της Ρωσίας.

Ενα από τα οφέλη της συνεργασίας είναι ότι το ίδιο πλοίο που θα μεταφέρει το ρωσικό αργό στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, θα αναχωρεί από αυτές γεμάτο με ελληνικά διυλισμένα προϊόντα, επομένως θα εξεικονομείται σημαντικός κόστος σε μεταφορικά (win-win). Τα θέματα αυτά θα εξιδεικευτούν και κατά την επικείμενη επίσκεψη Στεργιούλη στη Ρωσία έπειτα από πρόσκληση του Σέτσιν.

Αυτό καθ’ ευατό το μνημόνιο δεν μπαίνει σε λεπτομερή ζητήματα, παρά μιλά απλώς “για τη θέληση των δύο πλευρών να καθορίσουν -ύστερα από μελέτη, ανάλυση και αξιολόγηση- τους πιθανούς τομείς για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία”. Αναφέρεται πάντα γενικά στη “δρομολόγηση των διαδικασιών συζήτησης, όπου θα εξεταστούν οι επιχειρηματικές δυνατότητες και θα καθοριστούν οι βασικές προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε μελλοντικές συμφωνίες και υπογραφή συμβολαίων”.

Συνυπολογίζοντας πάντως μια σειρά από αντίστοιχες κινήσεις που έχουν πρόσφατα κάνει τα ΕΛΠΕ, μετά από ταξίδια σε Ιράκ, Αίγυπτο και Ιρακινό Κουρδιστάν, ο ελληνικός όμιλος έχει  καταφέρει να περιορίσει το κόστος αγοράς του αργού κατά μισό δολάριο το βαρέλι. Αυτό φυσικά είναι δυναμικό, αντανακλά τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου, εφόσον η αγορά κινηθεί ανοδικά το όποιο όφελος θα εξανεμισθεί.

Του μνημονίου με τη Rosneft είχε προηγηθεί τον Απρίλιο ταξίδι στη Μόσχα και συναντήσεις του επικεφαλής των ΕΛΠΕ Γρ. Στεργιούλη με στελέχη της ρωσικής εταιρείας, στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί τελευταίως ο ελληνικός όμιλος για στενότερες συνεργασίες με τους προμηθευτές του.

energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων