Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Την όρεξη στις πετρελαϊκές εταιρείες άνοιξαν οι διαγωνισμοί για Κρήτη και Ιόνιο – Γκρίνια για τα “υποχρεωτικά” σεισμικά της PGS

Την όρεξη στις πετρελαϊκές εταιρείες άνοιξαν οι διαγωνισμοί για Κρήτη και Ιόνιο – Γκρίνια για τα “υποχρεωτικά” σεισμικά της PGS

Διαφήμιση

Στο μικροσκόπιο και άλλων πετρελαϊκών εταιρειών, πέραν εκείνων που προκάλεσαν τους σχετικούς διαγωνισμούς, φαίνεται ότι μπαίνουν τα οικόπεδα της Κρήτης και του Ιονίου.

Σ’ αυτή τη λογική εντάσσονται οι ζυμώσεις και οι κρούσεις υπό μορφή ερωτημάτων από εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών προς αρμόδια στελέχη, προκειμένου να προετοιμαστούν για την συμμετοχή στους διαγωνισμούς.

Το ενδιαφέρον αφορά τόσο το διαγωνισμό για τα δύο οικόπεδα ΝΔ και Δυτικά της Κρήτης που προκηρύχθηκε κατόπιν αιτήματος της κοινοπραξίας Exxon Mobil-Total-ΕΛΠΕ, όσο και εκείνον του οικοπέδου στο Ιόνιο που προκηρύχθηκε κατόπιν αιτήματος της Energean Oil & Gas.

Διαρροές για τα ονόματα των νέων υποψηφίων μνηστήρων δεν έχουν γίνει, παρά μόνο ότι πρόκειται για εταιρείες μεσαίου αλλά και μεγάλου βεληνεκούς, που έχουν και κατά το παρελθόν βολιδοσκοπήσει την ελληνική αγορά. Τους τελευταίους, πάντως, μήνες ενδιαφέρον για τις εξελίξεις με τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες επιδεικνύουν αρκετές σημαντικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα οι Shell, Japex, Dana Petroleum, INA και Hunt, οι οποίες μάλιστα είχαν βολιδοσκοπήσει παλαιότερα τα ΕΛΠΕπροκειμένου να συνεργαστούν μαζί τους στις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Τέλος Σεπτεμβρίου

Το ενδιαφέρον αυξήθηκε μετά και τη δημοσίευση σε ΦΕΚ των όρων των δύο διαγωνισμών, και ενώ τις ημέρες αυτές προχωρούν οι διαδικασίες ώστε να καταστεί δυνατή η δημοσίευση των προκηρύξεων στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Υπολογίζεται ότι αυτό θα συμβεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, και αμέσως μετά θα αρχίσουν να μετρούν οι 90 ημέρες της προθεσμίας για την κατάθεση προσφορών. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι ως τις αρχές του 2018 να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φακέλων, και τα πάντα να τρέξουν με σφιχτές διαδικασίες, δίχως να χαθεί χρόνος.

Τα σεισμικά της PGS

Ενα ζήτημα ωστόσο που εγείρουν παράγοντες του χώρου, αφορά την υποχρέωση κάθε υποψηφίου στο διαγωνισμό να αγοράσει τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που αφορούν την περιοχή ενδιαφέροντός του, από το πακέτο των 12.347 χιλιομέτρων που είχε διεξάγει στις ελληνικές θάλασσες η νορβηγική PGS. Τα σεισμικά εκείνα καλύπτουν το Βόρειο και Κεντρικό Ιόνιο όπως και την περιοχή νότια της Κρήτης και είχαν πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο 2012-2014. Επίσης ο ανάδοχος θα έχει πρόσβαση σε παλαιά σεισμικά δεδομένα 9.727 χιλιομέτρων, τα οποία και έχουν υποστεί νέα επεξεργασία.

Στελέχη του χώρου θεωρούν αδικαιολόγητη την υποχρέωση που έχει όποιος θέλει να συμμετάσχει στο διαγωνισμό να αποκτήσει τα αποτελέσματα των σεισμικών της PGS. “Η πρώτη δουλειά που θα έχει να κάνει ο ανάδοχος είναι να κάνει σεισμικές έρευνες και αν κατά τη φάση αυτή, κρίνει ότι χρειάζεται τα σεισμικά της PGS, τότε θα τα πάρει. Διαφορετικά μπορεί και να μην τα χρειαστεί καθόλου, πράγμα που θα πρέπει να αποτελεί δική του επιλογή”, όπως λένε.

Υπολογίζεται ότι για την περιοχή του Ιονίου για να αγοράσει κανείς τα σεισμικά της PGS χρειάζεται περίπου 2 εκατ. ευρώ. Για τις δύο περιοχές της Κρήτης χρειάζεται περίπου 5 εκατ. ευρώ.

πηγή: Γιώργος Φιντικάκης,  energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων