Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Σε τροχιά απεξάρτησης από το πετρέλαιο το Ριάντ

Σε τροχιά απεξάρτησης από το πετρέλαιο το Ριάντ

Διαφήμιση

Πόλεις χτισμένες στην άμμο, θεματικά πάρκα και ειδικές τουριστικές ζώνες στις οποίες δεν θα ισχύει ο ισλαμικός νόμος συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, στα καινοτόμα σχέδια που προωθεί η Σαουδική Αραβία, για να απεξαρτήσει την οικονομία της από το πετρέλαιο. Πολλά από αυτά τα σχέδια δεν εντάσσονται καν στο «Όραμα του 2030», όπως ονομάζεται το πρόγραμμα αλλαγής μοντέλου που ανακοίνωσε τον Απρίλιο ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ανάμεσά τους, σειρά πόλεων που άρχισαν να χτίζονται στην άμμο πολύ πριν από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Τόσο οι εν λόγω πόλεις όσο και όλα τα άλλα σχέδια που δρομολογεί το Ριάντ στοχεύουν στο να προσελκύσουν μεγαλύτερο αριθμό τουριστών και διαφορετικές κατηγορίες τουριστών. Εως τώρα, ο τουρισμός στη Σαουδική Αραβία ήταν αποκλειστικά προσκυνηματικής φύσης, καθώς βασιζόταν στους μουσουλμάνους που επισκέπτονται τη Μέκκα. Εφεξής, όμως, το βασίλειο των Σαούντ θα έχει πολύ περισσότερα θέλγητρα να προσφέρει.
 
Ερυθρά Θάλασσα

Σε αυτά συγκαταλέγεται το σχέδιο τουριστικής εκμετάλλευσης μιας έκτασης 34.000 τ.χλμ. στο αρχιπέλαγος 50 νησιών στην Ερυθρά Θάλασσα. Θα χρηματοδοτηθεί από το κρατικό επενδυτικό ταμείο, τα κατασκευαστικά έργα θα αρχίσουν το 2019 και η πρώτη φάση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2022. Θα περιλαμβάνει τα ερείπια πόλης του ίδιου πολιτισμού που δημιούργησε την αρχαία Πέτρα στην Ιορδανία. Βρίσκεται στο στάδιο της ετοιμασίας το σχετικό διαφημιστικό βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται παραλίες με λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά. Το βασίλειο των Σαούντ προτίθεται να επιτρέψει ειδικό καθεστώς για το θέρετρο, καθώς οι αυστηροί νόμοι της σαρίας με τους ενδυματολογικούς περιορισμούς για τις γυναίκες και την απαγόρευση κατά της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών λειτουργούν αποτρεπτικά για τους τουρίστες.
 
Η πόλη δυτικά της Μέκκας

Πρόκειται για την Αλ Φαϊσαλιγιά, στην οποία θα υπάρχουν επαύλεις, ψυχαγωγικά πάρκα, αεροδρόμιο και λιμάνια, και θα καλύπτει 2.450 τ.χλμ. Οι σχετικές εγκαταστάσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2050 και θα χρηματοδοτηθούν από το κρατικό επενδυτικό ταμείο.

Εντάσσεται στα σχέδια που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο και βρίσκεται νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Ριάντ. Θα είναι η μεγαλύτερη πόλη που θα δημιουργηθεί για να προσφέρει πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικά συμβάντα και ψυχαγωγία. Το σχέδιο αυτής της πόλης θα αναπτυχθεί σε 334 τ.χλμ. και θα περιλαμβάνει περιοχή για σαφάρι και θεματικό πάρκο. Βασικός επενδυτής θα είναι και πάλι το κρατικό επενδυτικό ταμείο αλλά θα συνδράμουν εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές. Τα σχετικά έργα αναμένεται να αρχίσουν το 2018 και το πρώτο στάδιο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2022.
 
Ειδική οικονομική πόλη

Φέρει το όνομα του βασιλιά και την ανέγερσή της έχει αναλάβει η εταιρεία Emaar Economic City, που ανήκει εν μέρει στον οίκο των Σαούντ και εν μέρει στη μεγαλύτερη εργολαβική εταιρεία του Ντουμπάι, την Emaar Properties PJSC. Θα καλύπτει έκταση περίπου σαν τις Βρυξέλλες και έχει ήδη προσελκύσει επενδύσεις ύψους 7,9 δισ. δολαρίων. Το σχέδιό της περιλαμβάνει την κατασκευή λιμανιού, κέντρου διαχείρισης επιχειρήσεων έκτασης 55 τ.χλμ., αθλητικό κέντρο και κέντρο εκδηλώσεων αλλά και περισσότερες από 6.500 κατοικίες.
 
Χρηματοπιστωτική ζώνη

Σχεδιάζεται για να αποτελέσει την απάντηση του Ριάντ στο Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Κέντρο του Ντουμπάι. Θα αποτελείται από τράπεζες, εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, σώματα λογιστών, δικηγορικές εταιρείες αλλά και το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας και την εποπτική αρχή κεφαλαιαγοράς.

πηγή: Καθημερινή

 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων