Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η τρομοκρατία βοήθησε να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου

Η τρομοκρατία βοήθησε να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου

Διαφήμιση

Η μικρή αύξηση στην διεθνή τιμή του πετρελαίου που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα οφείλεται εν μέρει σε τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Νιγηρία και την Τουρκία.

Όπως αναφέρει η Royal Bank of Canada σε έκθεσή της, οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν σε πτώση της διαθέσιμης παραγωγής, γεγονός που βοήθησε τις τιμές να ανέβουν ελαφρώς. Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα σημειώθηκε επίθεση σε αγωγό της Νιγηρίας, αφαιρώντας 250.000 βαρέλια από την αγορά, ενώ αντίστοιχο σαμποτάζ στον αγωγό που ενώνει το Ιράκ με την Τουρκία αφαίρεσε 600.000 βαρέλια ανά ημέρα μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες επιδιόρθωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Νιγηρίας, πληροφορίες των Financial Times κάνουν λόγο για καλά μελετημένη επίθεση στον αγωγό με τη χρήση δυτών. Επίσης, πρόσφατα σημειώθηκε επίθεση της Αλ Κάιντα σε μονάδα φυσικού αερίου στην Αλγερία.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού ανέκαμψαν στα 40 δολάρια από 26 δολάρια στα μέσα Φεβρουαρίου, κυριώς λόγω της απόφασης ορισμένων πετρελαιοπαραγωγών να παγώσουν την παραγωγή τους. Η τρομοκρατία, όμως, φαίνεται πως έπαιξε επίσης ένα μικρό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή.

«Οι μειώσεις παραγωγής όπως αυτές που σημειώθηκαν στο Ιράκ και τη Νιγηρία είναι μια υπενθύμιση για το πόσο γρήγορα μπορεί να αφαιρεθεί παραγωγή από την αγορά», παρατηρεί η τράπεζα.

energypress.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων