Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Μ. Βενέτη: Τι έπεται για τις τιμές του πετρελαίου μετά την προσέγγιση των $36/βαρέλι

Μ. Βενέτη: Τι έπεται για τις τιμές του πετρελαίου μετά την προσέγγιση των $36/βαρέλι

Διαφήμιση

Mε εορταστική διάθεση κινήθηκαν χτες οι τιμές του πετρελαίου υποστηριζόμενες από τις ανακοινώσεις της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας –ΕΙΑ- των ΗΠΑ.

Η προσφορά αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαΐου, σηματοδοτώντας μια δεύτερη εβδομαδιαία πτώση στη σειρά.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στο κέντρο αποθήκευσης Cushing μειώθηκαν κατά περίπου 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα, περιορίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με τη μείωση του αποθηκευτικού χώρου.

Όσον αφορά τ’ αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων, αυξήθηκαν καθώς τα διυλιστήρια αύξησαν τα ποσοστά επεξεργασίας, σύμφωνα πάντα με την ΕΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,8 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για πτώση 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τα αποθέματα αποστάγματος- περιλαμβάνουν πετρέλαιο και πετρέλαιο θέρμανσης- αυξήθηκαν κατά 3,8 εκατομμύρια βαρέλια, περισσότερο από το αναμενόμενο.

Είναι εμφανές ότι παραμένει η πτώση στην κατανάλωση βενζίνης και ντίζελ.

Για να έχουμε μια ιδέα για το εύρος της μείωσης, ο μέσος όρος των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων δείχνει ότι η κατανάλωση βενζίνης είναι 29% χαμηλότερη από την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς και των αποσταγμάτων κατά 14%.

Η ζήτηση της βενζίνης βέβαια είναι ένας από τους δείκτες που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, καθώς την δεδομένη χρονική περίοδο και λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης προκειμένου να περιοριστεί η νόσος Covid-19 , αντιπροσωπεύει την επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Όσο λοιπόν παραμένει λυγισμένη, τόσο απέχει η οικονομική δραστηριότητα από τους παλιούς της ρυθμούς.

Η τεχνική εικόνα

Μετά την επιβεβαίωση των 28,5 δολαρίων σαν στήριξη το Brent σημείωσε την προβλεπόμενη άνοδο έως τα 36 δολάρια/βαρέλι.

Αν καταφέρει να κατοχυρώσει τα επίπεδα αυτά, τότε ο επόμενος στόχος είναι τα 40,42 δολάρια/βαρέλι, ο οποίος θα παραμένει ανοιχτός όσο δεν χάνει τα 32,50 δολάρια/βαρέλι.

Βέβαια το momentum παραμένει άθιχτο, αν στις κοιλιές διακρατηθούν ως κόρη οφθαλμού τα 34,40 δολάρια/βαρέλι.

Για το WTI τα αντίστοιχα νούμερα είναι 35.60 δολάρια/ βαρέλι ως η επόμενη αντίσταση και 28,40 δολάρια η μεγάλη στήριξη, με το momentum να διατηρείται άθικτο στα 32,15 δολάρια/βαρέλι.

Σημειωτέον ότι όσον αφορά το αμερικανικό αργό οι τιμές σποτ είναι στα 11,5 δολάρια/βαρέλι.

(liberal.gr)