Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Βενεζουέλα: 60 φορές πάνω η τιμή της πάμφθηνης βενζίνης

Βενεζουέλα: 60 φορές πάνω η τιμή της πάμφθηνης βενζίνης

Διαφήμιση
Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, η τιμή της βενζίνης αυξάνεται στη Βενεζουέλα. Ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο έβαλε τέλος στην αβεβαιότητα πολλών εβδομάδων σχετικά με το θέμα, ανακοινώνοντας αυξήσεις στη βενζίνη. Πάντως, παραμένει η φθηνότερη στον πλανήτη.

Εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες το Κράτος επιδοτούσε τα καύσιμα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να απολαμβάνουν τη φθηνότερη βενζίνη στον κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι βίαιες διαδηλώσεις του 1989 κατά των αυξήσεων των τιμών σε καύσιμα και τρόφιμα άνοιξαν το δρόμο στον Ούγκο Τσάβες να εδραιώσει την πολιτική του ηγεμονία.

Ο ίδιος, γνωρίζοντας προφανώς πόσο επικίνδυνο είναι να αυξάνονται οι τιμές, δεν ανέβασε ποτέ την τιμή της βενζίνης.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η βενζίνη 95 οκτανίων θα πωλείται πλέον 6 μπολιβάρες το λίτρο (από 9,7 σεντάβος. 1 μπολίβαρ=100 σεντάβος), ενώ η τιμή της βενζίνης 91 οκτανίων αυξήθηκε στο 1 μπολίβαρ (από 7 σεντάβος).

Παράλληλα ανακοινώθηκε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου: 1 δολάριο ΗΠΑ θα ισούται πλέον με 10 μπολιβάρες, έναντι 6,3. Επίσης, ανακοινώθηκε αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 20%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η αύξηση της τιμής θα επιτρέψει την εξοικονόμηση περίπου 720 εκατ. ευρώ από την κρατική επιδότηση, τα οποία θα πάνε σε κοινωνικές πολιτικές.

Όπως πάντως, αναφέρει ο ανταποκριτής της El Pais, οι αποφάσεις αυτές ελάχιστα θα ανακουφίσουν την κρατική εταιρεία Pdvsa, η οποία δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες της χώρας και θα χάσει μεταξύ 5 και 10 δισ. δολάρια το χρόνο από τη νέα ισοτιμία του αργού στις διεθνείς αγορές.

Αναλυτές που επικαλείται ο Bloomberg, σημειώνουν ότι έστω και με αυτή την απόφαση «κάτι μοιάζει να κινείται στη Βενεζουέλα, όπου δεν γινόταν τίποτα στα θέματα της οικονομίας».

«Είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση κινείται με ρεαλισμό και τελικά συνειδητοποιεί ότι η Βολιβαριανή Επανάσταση απέτυχε» αναφέρει ο Σιμπόχαν Μόρντεν, επικεφαλής του γραφείου Λατινικής Αμερικής της Nomura Securities International.

Ο Νικολάς Μαδούρο δεν θα συμφωνούσε μαζί του, καθώς παγίως αποδίδει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στον «οικονομικό πόλεμο» από τις ΗΠΑ, αλλά και στη στάση της Αντιπολίτευσης.

Η Αντιπολίτευση, πάντως, κεφαλαιοποιεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την αύξηση των τιμών (το ΔΝΤ υπολογίζει τον πληθωρισμό σε 720% έως το τέλος του έτους) και την εγκληματικότητα και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές κατάφερε να κερδίσει τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΔΟΛ

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων