Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
«Βόμβα» με ανώτατο φορο-συντελεστή 50%

«Βόμβα» με ανώτατο φορο-συντελεστή 50%

Διαφήμιση

Στο 50% ανεβαίνει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με βάση την ελληνική πρόταση η οποία υποβλήθηκε σήμερα στους δανειστές.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ενσωματώσει στην νέα προτεινόμενη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η πραγματική φορολογική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη. Η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ όπως ακριβώς προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Το σχέδιο το οποίο επεξεργάζονταν τις τελευταίες εβδομάδες, με απόλυτη μυστικότητα ακόμα και έναντι των στελεχών της Καραγιώργη Σερβίας, μια ομάδα στελεχών του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή της στενής συνεργάτιδας του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Ελενας Παπαδοπούλου (Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών), προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες ενιαία φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα από μισθούς –συντάξεις και ενοίκια.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στην κλίμακα αυτή να περιληφθούν και τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών, χωρίς όμως να υπάρχει αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε αντίθεση με τους μισθωτούς, ενώ επί του παρόντος η κυβέρνηση επιδιώκει να κρατήσει σε δεύτερη φάση – λόγω κινητοποιήσεων- τις αλλαγές στους φόρους των αγροτών.

Ο προϋπολογισμός είναι αυτός ο οποίος δείχνει το δρόμο των επιβαρύνσεων. Προβλέπει για το 2016, αύξηση των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 150 εκατ. ευρώ και επιπλέον έσοδα 140 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια.

Τα κλιμάκια, στη νέα κλίμακα οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι τουλάχιστον πέντε ή έξι με έναν χαμηλό πρώτο συντελεστή ο οποίος θα μπορούσε να είναι της τάξεως του 15% για να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το πενηντάρι του ανώτατου συντελεστή.

Όσο για το σε ποια εισοδήματα θα επιβληθεί ο συντελεστής 50%; Μια πιθανή διαχωριστική γραμμή είναι εισοδήματα άνω των 50.000-60.000 ευρώ.

Το ζήτημα είναι τι θα γίνει στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, όπου για να βγει ο λογαριασμός μοιραία θα υπάρξουν επιβαρύνσεις.

Πηγή με γνώση των διαδικασιών, έλεγε τις προηγούμενες ημέρες ότι για να βγει ο λογαριασμός των έξτρα εσόδων οι όποιες ελαφρύνσεις – το περιτύλιγμα για να περάσουν από τη Βουλή οι προτεινόμενες αλλαγές- θα αφορούν εισοδήματα το πολύ έως 10.000-15.000 ευρώ στο καλό σενάριο… Διότι στο κακό σενάριο ακόμα και οι φορολογούμενοι με αυτού του επιπέδου τα εισοδήματα απλώς δεν θα έχουν επιβαρύνσεις.

Στους κόλπους της κυβέρνησης, υπήρχαν εισηγήσεις ακόμα και για συντελεστή άνω του 50%. Ορισμένοι έβλεπαν συντελεστές 55% ή ακόμα και 60% για τους έχοντες πολύ μεγάλα εισοδήματα. Τα σενάρια αυτά απορρίφθηκαν.

Αν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για τη νέα κλίμακα και περάσει από τη Βουλή, θα έχει εφαρμογή από τα εισοδήματα του 2016 τα οποία θα δηλωθούν το επόμενο έτος. Σε αυτή την περίπτωση όμως, άμεσα θα υπάρξει αλλαγή στη μηνιαία παρακράτηση φόρου, ώστε να προκύψει φέτος αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο υπεβλήθη σήμερα στους δανειστές και αναμένεται να συζητηθεί αύριο. Σε εκκρεμότητα παραμένει άλλωστε η πρόβλεψη του Μνημονίου για ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα. Η εισφορά αποδίδει κοντά στο 1 δισ. ευρώ εσόδων σε ετήσια βάση και επιβάλλεται με συντελεστές οι οποίοι ξεκινούν από 0,7% (για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ) και φτάνουν έως και το 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων