Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
«Βουτιά» στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης το πρώτο δίμηνο

«Βουτιά» στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης το πρώτο δίμηνο

Διαφήμιση
Πέμπτη, 09/03/2023 – 06:32

Βουτιά στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης καταγράφεται τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς τον Ιανουάριο η πτώση στις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης έφτασε το 60% γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις καλές καιρικές συνθήκες και στο ότι πολλά νοικοκυριά είχαν προμηθευτεί πετρέλαιο νωρίτερα και δεν καταναλώθηκε . Άλλωστε, θυμίζουμε ότι τον περσινό Ιανουάριο οι ανάγκες κατανάλωσης ήταν πολύ μεγαλύτερες λόγω της πολυήμερης κακοκαιρίας και των χιονοπτώσεων που έπληξαν μεγάλο μέρος της χώρας. Σε επίπεδο τιμών δεν καταγράφονται μεγάλες διαφοροποιήσεις, καθώς τον περσινό Ιανουάριο το diesel θέρμανσης ήταν περίπου στο 1,19 και τον φετινό πέριξ του 1,2 ευρώ ανά λίτρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς το αρνητικό πρόσημο στις πωλήσεις πετρελαίου παρέμεινε και τον Φεβρουάριο με την πτώση κοντά στο 4%.

Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, η κατανάλωση βενζίνης σημειώνει αύξηση κατά 4% τον Ιανουάριο και οριακά θετική τον Φεβρουάριο. Η μέση τιμή της αμόλυβδης με βάση τα τελευταία στοιχεία από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του υπ. Ανάπτυξης στο 1,903 ευρώ ανά λίτρο ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης 100 οκτανίων ξεπέρασε τα 2 ευρώ και διαμορφώνεται στα 2,079 ευρώ/λίτρο.

Σε ό,τι αφορά το diesel κίνησης η αγορά φαίνεται να κινείται στα ίδια σχεδόν επίπεδα. Με τον Ιανουάριο να σημειώνει μια αύξηση της τάξης του 2% και τον Φεβρουάριο οι πωλήσεις να κινούνται οριακά αρνητικά. Η μέση τιμή του diesel κίνησης διαμορφώνεται στα 1,712 ευρώ ανά λίτρο. Πάντως το ντίζελ κίνησης, σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις της αγοράς το 2022 ανέβασε… στροφές καταγράφοντας αύξηση περίπου κατά 6% σε σχέση με το 2021 γεγονός που σχετίζεται τόσο με την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα και την εκρηκτική αύξηση του τουρισμού αλλά και με την οριζόντια έκπτωση των 15 λεπτών ανά λίτρο, που διακόπηκε από τον περασμένο Οκτώβριο για μεταφερθεί το μέτρο της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η Ελλάδα ακριβή στη βενζίνη

Αναφορικά με τις τιμές, το τελευταίο διάστημα οι μεταβολές είναι απειροελάχιστες. Ωστόσο η χώρα μας παραμένει ως μία από τις ακριβότερες χώρες στη βενζίνη ενώ στο ντίζελ κινείται κοντά αν και πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό χώρο. Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ, την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ο μέσος ευρωπαϊκός όρος στην τιμη της βενζίνης ήταν στο 1,723 ευρώ ανά λίτρο και ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωζώνης στο 1,772 ευρώ ανά λίτρο. Στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώθηκε στο 1,898 ευρώ ανά λίτρο με χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γερμανία ή Ιταλία να έχουν χαμηλότερη τιμή.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμής στις 27 χώρες της Ευρώπης ήταν στο 1,163 ευρώ ανά λίτρο και στις χώρες της Ευρωζώνης στο 1,150 ευρώ ανά λίτρο. Οι Ελληνες καταναλωτές πλήρωσαν το πετρέλαιο θέρμανσης οριακά υψηλότερα από τον μέσο όρο, καθώς διαμορφώθηκε στα 1,190 ευρώ ανά λίτρο.

ienergeia.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων