Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
WoodMac: Πόσο θα μειωθεί η ζήτηση για πετρέλαιο και που θα ισορροπήσει η τιμή του

WoodMac: Πόσο θα μειωθεί η ζήτηση για πετρέλαιο και που θα ισορροπήσει η τιμή του

Διαφήμιση

16/4/2021

Η μείωση της ζήτησης θα επιταχυνθεί με ρυθμό 2 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως (bpd) στα 35 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2050

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να υποχωρήσουν σε περίπου 40 δολάρια το βαρέλι έως το 2030, εάν οι κυβερνήσεις μειώσουν την κατανάλωση καυσίμων σε συνδυασμό με τα σχέδια που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ανακοίνωσε μια κορυφαία εταιρεία παροχής ενέργειας την Πέμπτη 16.4.2021.
Σε μια έκθεση που περιγράφει ένα σενάριο όπου ο κόσμος ενεργεί αποφασιστικά για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω της ηλεκτροκίνησης των μεταφορών και της βιομηχανίας, η Wood Mackenzie ανακοίνωσε ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα ξεκινήσει μια απότομη πτώση από το 2023.

Η μείωση της ζήτησης θα επιταχυνθεί με ρυθμό 2 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως (bpd) στα 35 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2050, αντιπροσωπεύοντας μείωση 60% των εκπομπών άνθρακα από τη χρήση πετρελαίου από τα σημερινά επίπεδα.
Η κατανάλωση πετρελαίου έφτασε σε ρεκόρ περίπου 100 εκατομμυρίων bpd το 2019 και αναμένεται να ανακάμψει έντονα φέτος μετά την κατάρρευση του περασμένου έτους λόγω της πανδημίας.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του πετρελαίου θα αρχίσουν να υποχωρούν αργότερα αυτή τη δεκαετία, ανέφερε η WoodMac στην έκθεσή της. Σύμφωνα με το σενάριο Accelerated Energy Transition, αναμένει ότι οι τιμές του Brent θα φτάσουν τα 40 $ ανά βαρέλι έως το 2030, σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές περίπου 65 $ το βαρέλι.
Μέχρι το 2050, το Brent μπορεί να μειωθεί στα 10 $ στα 18 $ το βαρέλι.

“Εάν προχωρήσουμε για να διατηρήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στο όριο των 2 βαθμών Κελσίου που ορίζεται από τη Συμφωνία του Παρισιού (υποστηριζόμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο), ο ενεργειακός πίνακας θα αλλάξει – και θα αλλάξει βαθιά”, δήλωσε η Ann-Louise Hittle του WoodMac.
Ωστόσο, οι τρέχουσες πολιτικές απέχουν πολύ από την ευθυγράμμιση με τη συμφωνία του Παρισιού, με τις θερμοκρασίες να βρίσκονται επί του παρόντος σε αύξηση κατά 3 βαθμούς Κελσίου από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα έως το 2100, ανέφερε η WoodMac.

Μείωση της ζήτησης

Η ταχεία μείωση της ζήτησης σημαίνει επίσης ότι οι υπάρχουσες πηγές εφοδιασμού με πετρέλαιο θα ήταν επαρκείς για να καλύψουν κάθε μελλοντική ζήτηση, με περιορισμένη μόνο ανάγκη για νέες εξελίξεις στα πεδία πετρελαίου, ανέφερε η WoodMac.
Η απότομη πτώση της ζήτησης και των τιμών του πετρελαίου κατά τις επόμενες δεκαετίες θα έχει βαθύ αντίκτυπο στους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου, όπως τα μέλη του Οργανισμού των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, επεσήμανε η WoodMac.
«Η απότομη πτώση της ζήτησης εμποδίζει αυτούς τους βασικούς παραγωγούς πετρελαίου να διαχειριστούν την αγορά και να στηρίξουν τις τιμές με τον τρόπο που ακολουθείται σήμερα. Παρά την απώλεια της ικανότητας καθορισμού των τιμών, ωστόσο, οι χαμηλού κόστους παραγωγοί του ΟΠΕΚ στη Μέση Ανατολή παραμένουν βασικοί πάροχοι πετρελαίου ».

Το φυσικό αέριο, το λιγότερο ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, ωστόσο, θα έχει καλύτερη απόδοση από το πετρέλαιο αντικαθιστώντας τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα στις ταχέως αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες, επισημαίνεται στην έκθεση.
Καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, το φυσικό αέριο τελικά θα συναλλάσσεται σε υψηλότερη τιμή έναντι του πετρελαίου σύμφωνα με το σενάριο της WoodMac. Οι αμερικανικές τιμές συγκριτικής αξιολόγησης στο Henry Hub αναμένεται να διαπραγματευτούν από 3 έως 4 $ ανά χιλιάδες κυβικά πόδια (mcf) σύμφωνα με το σενάριο της WoodMac.
Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ασία θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 1,5% ετησίως έως το 2050, αντισταθμίζοντας τις μειώσεις σε πιο ώριμες αγορές, οι οποίες θα στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το φυσικό αέριο.

www.worlenergynews.gr