Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Χάνουμε τη μάχη για χρέος και έρχονται νέα μέτρα

Χάνουμε τη μάχη για χρέος και έρχονται νέα μέτρα

Διαφήμιση

Χωρίς λύση για το χρέος, αλλά με νέα μέτρα κινδυνεύει να βρεθεί άλλη μια φορά η Ελλάδα, αφού σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι συμμαχίες αλλάζουν συνεχώς, ενώ η πρώτη γεύση της δεύτερης αξιολόγησης , έδειξε ότι τα προληπτικά μέτρα του δημοσιονομικού κόφτη, μπορούν να γίνουν άμεσα μέτρα και μάλιστα με συνταγή … ΔΝΤ.

Η πρώτη φάση τη αξιολόγησης, όχι μόνο δεν έκλεισε κανένα από τα ήδη γνωστά θέματα (εργασιακά, κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό, μεσοπρόθεσμο) αλλά άνοιξε και νέα. Παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα είχε δημοσιονομικά μέτρα, οι δανειστές πέντε μήνες μετά την ψήφιση μέτρων ύψους 5,4 δις ευρώ και την υιοθέτηση του δημοσιονομικού κόφτη, έδειξαν να αμφισβητούν την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2016 και πολύ περισσότερο το στόχο του 1,75% του ΑΕΠ για το 2017.

Τα «πυρά» τους στράφηκαν και στον τομέα των εσόδων αλλά και των δαπανών . Ειδικά για τα έσοδα και παρά την υπέρβαση του στόχου κατά 2,5 δις ευρώ που καταγράφεται στο εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου, αμφισβήτησαν ότι μπορεί η καλή πορεία να συνεχιστεί, δεδομένου ότι η εισπραξιμότητα των φόρων έχει μειωθεί κατά 25% ενώ έρχονται και νέα φόροι από την 1/1/ 2017.

Στις δαπάνες, εκτός από τις περικοπές των 400 εκατ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες δεν έγιναν ποτέ, οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν παρατηρήσεις και για την ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στα οικονομικά του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ. Σημείωσαν επίσης και το γεγονός, ότι ο προϋπολογισμός παρουσιάζει υστέρηση στις πρωτογενείς δαπάνες κατά 2 δισ. ευρώ λίγο πριν το τέλος του χρόνου. Το γεγονός αυτό, εκτός από την αλλοίωση στην πραγματική εικόνα του πρωτογενούς ισοζυγίου, γεννά συνεχώς και νέα ληξιπρόθεσμα.

Ένα ακόμη που μέχρι τώρα βρίσκονταν στην σκιά και ήρθε στην επιφάνεια με τον χειρότερο τρόπο, είναι η χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή Κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, που θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την χώρα από 1/1/2017. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρει ότι θα εξοικονομηθούν πόροι 760 εκατ. ευρώ, αλλά δεν διευκρινίζει από πού. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι, περίπου 300 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί για αύξηση των δαπανών σε υγεία και παιδεία, θα διατεθεί τελικά για την χρηματοδότηση του επιδόματος. Άλλα 120-130 εκατ. ευρώ, υποστηρίζεται ότι θα προέλθουν από την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, θα φτάσει το 1,8% του ΑΕΠ έναντι του στόχου για πλεόνασμα 1,75% .

Ακόμη όμως και αν υπάρξει η υπέρβαση αυτή , υπάρχει μια τρύπα ύψους 300 εκατ. ευρώ , η οποία είχε συμφωνηθεί να προέλθει από την εξοικονόμηση των ειδικών μισθολογίων. Επειδή όμως επιλέχθηκε η λύση του ουδέτερου δημοσιονομικά αποτελέσματος στις αλλαγές που θα γίνουν στο μισθολόγιο των στρατιωτικών αστυνομικών, λιμενικών , πυροσβεστών, γιατρών του ΕΣΥ, Πανεπιστημιακών, Δικαστικών και του ανώτερου Κλήρου, τα χρήματα αυτά λείπουν και πρέπει να συμπληρωθούν από άλλες περικοπές.

Όλα αυτά καταδεικνύουν το γνωστό δρόμο των νέων μέτρων, όχι με την μορφή του δημοσιονομικού κόφτη αλλά με την συνταγή του ΔΝΤ που θέλει νέες περικοπές στις συντάξεις, πολύ χαμηλότερο αφορολόγητο και σκληρές αλλαγές στα εργασιακά.

Επιδείνωση του κλίματος

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Τζέρυ Ράϊς ήταν ξεκάθαρος, όταν ρωτήθηκε την Παρασκευή για το το θέμα. Είπε ότι η ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα προϋποθέτει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους και νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, το οποίο παραμένει μη βιώσιμο, αφού συνεχίζει να έχει έλλειμμα 11% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος 2,5% που έχει ο μέσος όρος των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα το κλίμα αλλάζει και για την λύση για το χρέος. Ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγλινγκ, ευθυγραμμίστηκε με την γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, δηλώνοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν θα έχει πρόβλημα για μια 10ετία. Λίγες μέρες νωρίτερα ο -θεωρητικά – σύμμαχος της Ελλάδας για το θέμα του χρέους επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, είχε δηλώσει ότι η λύση για το θέμα του χρέους είναι απόφαση του Eurogroup.

Ακόμη και ο κεντρικός τραπεζίτης του ευρώ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος πιέζει για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να αντιμετωπίσει στο θέμα αυτό την εσωτερική αντιπολίτευση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γιένς Βαϊντμαν.

Όπως και τον περασμένο Απρίλιο, όταν η λύση που προκρίθηκε ήταν η Ελλάδα, να υποχρεωθεί να υιοθετήσει τον «κόφτη» για να έρθει η συμφωνία της 25ης Μαΐου, έτσι και τώρα η Γερμανία και οι σύμμαχοί της πιέζουν για μια λύση που θα έχει κόστος μόνο για την Ελλάδα, η οποία θα αναγκαστεί να υιοθετήσει νέα μέτρα. Δεν θα έχει όμως κανένα κόστος για τους ίδιους, αφού στην καλύτερη περίπτωση, θα πρέπει να αναμένουμε μια επανάληψη της υπόσχεσης για το χρέος που έχει δοθεί ήδη άλλες δύο φορές.

enikonomia.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων