Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
«Χάος με την επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου!»

«Χάος με την επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου!»

Διαφήμιση

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση με πολιορκητικό κριό την οικονομική πολιτική, που αφορά στους αγρότες, ασκεί η Νέα Δημοκρατία, εν μέσω των κινητοποιήσεων ενώ ετοιμάζει  τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδιάσκεψη για το κρασί και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα γραφεία του κόμματος. 

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και κάνει λόγο για χάος και εικόνα σύγχυσης. Την ερώτηση κατέθεσε ο τομεάρχης Οικονομικών, βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά συνυπογράφουν κι άλλοι τομεάρχες και βουλευτές της ΝΔ.

Επικαλείται μάλιστα τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στις 2 Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα ότι:

  • Έχει ολοκληρωθεί η καταβολή στους δικαιούχους των οφειλόμενων ποσών για το β’ εξάμηνο του 2013 και ολόκληρο το 2014.
  • Η επιστροφή του ΕΦΚ που αφορά το 2015 θα καταβληθεί στους δικαιούχους από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017.
  • Τυχόν οφειλές των δικαιούχων προς Ασφαλιστικούς φορείς και προς ΔΟΥ συμψηφίζονται σύμφωνα με το άρθρο 83 του Ν.Δ. 356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε).

Αιτία ανησυχίας, όπως λέει υποστηρίζει η ΝΔ, δια του τομεάρχη Οικονομικών, είναι η διαδικασία σχετικά με τα ποσά, που είτε πιστώνονται στους λογαριασμούς τους και δεν γνωρίζουν σε τι αντιστοιχεί είτε σε άλλες περιπτώσεις δεν έχει πιστωθεί κανένα ποσό».

Οι βουλευτές τονίζουν ότι «οι δικαιούχοι δεν έχουν καμία ενημέρωση για τα ποσά που πιστώνονται στους λογαριασμούς τους, σε τι αντιστοιχούν και αν έχουν υποστεί τη διαδικασία συμψηφισμού. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δικαιούχοι, που μέχρι σήμερα δεν έχουν δει να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους τα ποσά που αντιστοιχούν στην επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο» και ζητούν να ξεκαθαρίσει άμεσα η κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  πριν λίγες ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, είχε καταθέσει άλλη  μια επίκαιρη ερώτηση, που συνυπέγραφαν ο τομεάρχης Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής και ο τομεάρχης Αγροτικού, Γιώργος Κασαπίδης, σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης των αγροτών στο ειδικό ή κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και ζητούσαν διευκρινίσεις.

Να υπενθυμίσουμε πως στο ειδικό καθεστώς εντάσσονται αγρότες που το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν  αγροτικές παροχές ή παρέδωσαν αγροτική παραγωγή αξίας κάτω των 15.000 ευρώ και πήραν επιδοτήσεις κάτω των 5.000 ευρώ.

Οι διευκρινίσεις που ζητούν οι 3 βουλευτές της ΝΔ αφορούν τι μέλλει γενέσθαι με το καθεστώς φορολόγησης καθώς μπήκαν φέτος ποσά στους λογαριασμούς των αγροτών, που αφορούσαν επιδοτήσεις, προηγούμενων ετών.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων