Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ξεκίνησε η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ – Στήριξη από την Γαλλία

Ξεκίνησε η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ – Στήριξη από την Γαλλία

Διαφήμιση

Μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αύριο η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Florence Parly, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη. Θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες, που συμμετέχουν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL), οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα. Η Γαλλίδα αξιωματούχος  θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που βρίσκονται κοντά στο οικόπεδο «11» και ίσως να μεταβεί ακόμη και στην πλατφόρμα της Total.

Η επίσκεψη εκτιμάται ότι στέλνει και το μήνυμα της στήριξης της γεώτρησης από τη γαλλική εταιρεία Total στην ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 (κοίτασμα Ονησίφορος) στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται σαφώς για μια υψηλού συμβολισμού έμπρακτη κίνηση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναντι των τουρκικών προκλήσεων και απειλών. Την ώρα που η γαλλική Total κατεβάζει τρυπάνι στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, η Γαλλίδα υπουργός θα έχει σειρά επαφών και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που βρίσκονται στην Κύπρο.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυπριακές πηγές τα ραντάρ των γαλλικών φρεγατών είναι στραμμένα στο τεμάχιο 11, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα West Capella με το τρυπάνι. Αυτό άρχισε να κατεβαίνει ομαλά και αναμένεται ότι μέχρι αύριο, ίσως και απόψε, θα φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης. O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη -λιπαντικό- αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά. 

Η κάθοδος της Γαλλίδας υπουργού στην Κύπρο γίνεται μετά από απόφαση του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.  Επίσης, η κυπριακή κυβέρνηση έχει συνεχή επικοινωνία με το Παρίσι, το οποίο επισκέφθηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Η Τουρκία πιέζει – Εντός του οικοπέδου «6» κινείται το τουρκικό Barbaros. Την ίδια ώρα, οι πιέσεις από πλευράς Τουρκίας βαίνουν αμείωτες, καθώς το τουρκικό σεισμογραφικό “Barbaros” συνεχίζει να κινείται εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σήμερα το απόγευμα, το Barbaros καταγράφεται να πλέει εντός του οικοπέδου «6», ενώ νωρίτερα, από το πρωί, βρισκόταν νότια με πορεία προς το οικόπεδο «7».
Χθες, το τουρκικό σεισμογραφικό κατευθύνθηκε προς το τεμάχιο “6” της Κυπριακής ΑΟΖ, και έφτασε σε αυτό γύρω στις 4.00 το απόγευμα.
Αφού εισήλθε εντός του οικοπέδου “6” ακολούθησε πορεία προς τα ανατολικά με κατεύθυνση το τεμάχιο “7”, ωστόσο περίπου 45 λεπτά μετά, άλλαξε εκ νέου πορεία και εξήλθε του τεμαχίου “6” κατευθυνόμενο σε αντίθετη κατεύθυνση, φτάνοντας εκ νέου δυτικά της Πάφου.

Το σεισμογραφικό απομακρύνθηκε από την περιοχή της Κύπρου με κατεύθυνση προς τις ακτές της Τουρκίας. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ενδείξεις ναυσιπλοίας του σκάφους, το απόγευμα του Σαββάτου δεν έδιναν εικόνα για το προορισμό του, αφού η μία ένδειξη έδειχνε προορισμό την Μόρφου, η δεύτερη προορισμό τη θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ η πορεία του δεν αφορούσε ούτε τον ένα, ούτε τον άλλο προορισμό.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων