Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ζωντανεύει το «σενάριο του χάους» για τη Βρετανία

Ζωντανεύει το «σενάριο του χάους» για τη Βρετανία

Διαφήμιση

Ένα «ιδιόμορφο» σενάριο έρχεται στην επιφάνεια μετά την ανακοίνωση των exit polls στη Βρετανία, τα οποία δίνουν προβάδισμα στους Συντηρητικούς με 314 έδρες έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν που συγκεντρώνουν 266 έδρες.

 

Στην τρίτη θέση ακολουθεί το Σκωτζέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) με 34 έδρες και έπονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Lib Dems) με 14 έδρες.

Εάν κάνει κανείς τις πράξεις, οι έδρες που συγκεντρώνουν οι Εργατικοί μαζί με το SNP και το Lib Dems ισούνται με 314 –όσες δηλαδή κερδίζουν και οι Τόρις, σύμφωνα πάντα με τα exit polls, όπως αναφέρει ο Guardian.

Αυτή η «εξίσωση» ανασύρει από το συρτάρι ένα σενάριο που συζητήθηκε στη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής περιόδου: τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τους –δεύτερους σε ψήφους– Εργατικούς.

Το σενάριο αυτό έχει χαρακτηριστεί από την πρωθυπουργό Μέι ως «συμμαχία του χάους». Συγκεκριμένα, προβλέπει την ένωση όλων των αντιπολιτευόμενων φωνών ενάντια στους Συντηρητικούς, υπό τη σκέψη του δεύτερου κόμματος, δηλαδή των Εργατικών του Κόρμπιν.

Αυτό σημαίνει ότι ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος θα πρέπει να συνεργαστεί με τις ακραίες φορές της Βουλής των Κοινοτήτων: τους τρεις βουλευτές του Πλάιντ Κάμρυ (κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Ουαλίας), τον έναν βουλευτή των Πράσινων και τους τρεις βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού και Εργατικού Κόμματος (SDLP).

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο πολιτικός συντάκτης των Times, Φράνσις Έλιοτ, απεύθυνε στον Κόρμπιν το ερώτημα τι θα κάνει εάν συνεργαζόταν με τους τέσσερις (μέχρι πρότινος) βουλευτές του Σιν Φέιν –το αριστερό, εθνικιστικό κόμμα της Ιρλανδίας, εάν αναζητούσε επιπλέον έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι φανατικοί Εργατικοί «γιούχαραν» τον Έλιοτ, χαρακτηρίζοντας «ανόητο» το ερώτημα του δημοσιογράφου. Μετά τις τελευταία εξελίξεις, όμως, ίσως να μην είναι τελικά τόσο ανόητο.

Δεδομένων των πρώτων αποτελεσμάτων, πάντως, που κάθε άλλο παρά δικαιώνουν την απόφαση της Μέι να προσφύγει στις κάλπες, οι αναλυτές δεν αποκλείουν και νέα εκλογική αναμέτρηση εντός του 2017.

insider.gr

 

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων