Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΑΔΜΗΕ, λαθρεμπόριο καυσίμων, χωροταξικό στη λίστα του Δεκεμβρίου με τα 13 προαπαιτούμενα

ΑΔΜΗΕ, λαθρεμπόριο καυσίμων, χωροταξικό στη λίστα του Δεκεμβρίου με τα 13 προαπαιτούμενα

Διαφήμιση

Στα 13 μέτρα των προαπαιτούμενων, που περιλαμβάνει η λίστα που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει για την αποδέσμευση της υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ, εμπεριέχονται η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και ο χωροταξικός σχεδιασμός.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η κυβέρνηση έχει χρονικό περιθώριο 3 εβδομάδων να υλοποιήσει τη 2η λίστα των προαπαιτουμένων, στην οποία κατέληξαν θεσμοί και κυβέρνηση, και εγκρίθηκε από το Euroworking Group (EWG).

Σύμφωνα με την πρόταση των θεσμών, θα πρέπει τα μέτρα να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 11 Δεκεμβρίου, με απώτερο στόχο να εκταμιευτεί το 1 δισ. ευρώ το αργότερο έως τις 18 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα πρέπει να έχουν θεσμοθετηθεί πριν από τις 18 Δεκεμβρίου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένονται στην Αθήνα για τον έλεγχο υλοποίησης των δράσεων αμέσως μετά το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου.

Αναλυτικότερα, η λίστα των “13” περιλαμβάνει τα εξής:

 1. Η διαμόρφωση του σχεδίου για τη νέα ανεξάρτητη Γραμματεία Εσόδων. Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει τη βάση για τη σχετική νομοθεσία που θα πρέπει να υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου του προγράμματος από τους δανειστές.
 2. Μέτρα για τη συλλογή εσόδων και συγκεκριμένα μέσω της αντιμετώπισης:
  [icon type=”icon-dot”] του λαθρεμπορίου στα καύσιμα
  [icon type=”icon-dot”] τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ (τύπου καρουζέλ).
 3. Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και άλλης υπουργικής απόφασης για την προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback.
 4. Η λειτουργία επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει διορισμούς μελών διοικητικού συμβουλίου και προέδρων στις τράπεζες.
 5. Η έκδοση της απαραίτητης δευτερογενούς νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.
 6. Η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Το θέμα του ποιοι θα αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εξειδικευτεί κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου. Αντίθετα, άμεσα θα πρέπει να ψηφιστεί το πλαίσιο για την αδειοδότηση μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια.
 7. Η υιοθέτηση 10 επιπλέον συστάσεων του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της δεύτερης εργαλειοθήκης, και για τις αγορές των ποτών και των καυσίμων.
 8. Η έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα επανασυσταθεί η διυπουργική επιτροπή για τα κλειστά επαγγέλματα.
 9. Παρεμβάσεις για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία. Ειδικά για τα έργα των αυτοκινητοδρόμων, του μετρό και της διαχείρισης αποβλήτων, θα πρέπει μεταξύ άλλων να συσταθεί μια διυπουργική επιτροπή που θα επιβλέπει την εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των έργων και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την έγκαιρη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων για την προώθηση των έργων.
 10. Ο χωροταξικός σχεδιασμός και ο δασικός νόμος.
 11. Η λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων (συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσης της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν παρουσιαστεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα σε όρους ανταγωνισμού και προσέλκυσης επενδύσεων, πάντα με κριτήριο τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ενώ θα προχωρήσει και η πλήρης αποδέσμευσή του από τη ΔΕΗ.
 12. Ο ορισμός μιας ανεξάρτητης Ομάδας Δράσης (Task Force) που θα εντοπίσει τις επιλογές και θα προετοιμάσει τις προτάσεις για τη λειτουργία, τη δομή και τη διακυβέρνηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δράσεις στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων που προβλέπονται για το τέταρτο τρίμηνο του 2015.
 13. Η υιοθέτηση του νόμου για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα, που θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2016.
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων