Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Αλ. Καψύλης: Φθηνότερο πετρέλαιο για το 2016 προβλέπουν οι ειδικοί

Αλ. Καψύλης: Φθηνότερο πετρέλαιο για το 2016 προβλέπουν οι ειδικοί

Διαφήμιση

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, παρά τη μικρή ανάκαμψη που σημείωσαν την Παρασκευή. Σημειωτέον ότι από την αρχή του Νοεμβρίου οι τιμές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 10%.

»Οι αιτίες που πίεσαν πτωτικά τις τιμές το μήνα που διανύουμε εξακολουθούν να ισχύουν. Το δολάριο παραμένει ισχυρό, ενώ οι εκμεταλλεύσεις του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ καθίστανται όλο και πιο αποτελεσματικές και συμφέρουσες. Υπό τις συνθήκες αυτές κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς δεν μοιάζει να μπορεί να έχει συνέχεια», δήλωσε στο Reuters ο Χαμζά Χαν της ING, επικεφαλής στρατηγικής σε ό,τι αφορά τα εμπορεύματα.

Αργά το απόγευμα στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) ενισχυόταν κατά 20 σεντς συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος της αγοράς την Πέμπτη και έφθανε στα 44,38 δολάρια το βαρέλι. Την Πέμπτη η λονδρέζικη αγορά είχε κλείσει με μικρή ενίσχυση 4 σεντς στα 44,18 δολάρια το βαρέλι.

Στη Νέα Υόρκη, αντίθετα, το απόγευμα της Παρασκευής η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 30 σεντς συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος της προηγουμένης στα 40,24 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα, εντός της ημέρας, η τιμή του αργού είχε προς στιγμήν υποχωρήσει στα 39,88 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Αυγούστου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου επταμήνου έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων έχει αρνητική επίπτωση στις τιμές του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων που αποτιμώνται σε δολάρια διότι καθιστά ακριβότερα τα εμπορεύματα αυτά για όσους πληρώνουν σε άλλο νόμισμα.

Η ανάκαμψη του δολαρίου στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος ήταν άλλωστε η βασική αιτία της βουτιάς κατά 60% που έκαναν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» από τα μέσα του 2014. Ασφαλώς υπήρξαν και άλλοι παράγοντες που αποδυνάμωσαν την πετρελαϊκή αγορά, όπως το γεγονός ότι η προσφορά πετρελαίου ξεπερνά κατά τους τελευταίους 12 και πλέον μήνες τη ζήτηση κατά 700.000 έως 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Φθηνό πετρέλαιο και το 2016

Η υπερβολική προσφορά αναμένεται να επηρεάζει πτωτικά τις αγορές πετρελαίου και τις τιμές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016. Πτωτικά επηρεάζουν επίσης την αγορά πετρελαίου και εμπορευμάτων εν γένει οι αναιμικές επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας που προοιωνίζονται χαμηλότερη από την συνήθη τα τελευταία χρόνια ζήτηση από τη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα σε ό,τι αφορά την ενέργεια και τις πρώτες ύλες παγκοσμίως.

Αναλύοντας τα δεδομένα της αγοράς οι χρηματιστές στις αγορές πετρελαίου προετοιμάζονται για ένα νέο γύρο συρρίκνωσης των τιμών του πετρελαίου το Μάρτιο του 2016 για δύο ακόμη λόγους: επειδή οι μετεωρολόγοι προβλέπουν έναν ασυνήθιστα ήπιο χειμώνα και ως εκ τούτου χαμηλότερη από τη συνήθη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης και επειδή το Ιράν ετοιμάζεται να αυξήσει τις εξαγωγές αργού μετά τη θεαματική βελτίωση των σχέσεων της Τεχεράνης με την Ουάσιγκτον και κατ’ επέκταση με τη Δύση και την πλήρη άρση των οικονομικών κυρώσεων που πολλοί τοποθετούν χρονικά στα τέλη του 2015.

Πηγή: Το Βήμα

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων