Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Απόφαση του Ανωτάτου ακυρώνει τα πρόστιμα για τις εταιρείες πετρελαιοειδών

Απόφαση του Ανωτάτου ακυρώνει τα πρόστιμα για τις εταιρείες πετρελαιοειδών

Διαφήμιση

(Τελευταία ενημέρωση 26/05/11 07:26)

Η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ομόφωνα ότι ο διορισμός του Κωστάκη Χριστοφόρου, ως προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, είναι παράνομος και άρα η απόφαση της ΕΠΑ, για επιβολή προστίμου ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ στις τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών, είναι παράνομη και ακυρώνεται.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η απόφαση θα επηρεάσει και προηγούμενες αποφάσεις της ΕΠΑ.

[divider height=”30″ style=”default” line=”narrow” themecolor=”1″]

Απόφαση του Ανωτάτου ακυρώνει τα πρόστιμα των εταιρειών πετρελαιοειδών
Παράνομος ο διορισμός του Προέδρου της ΕΠΑ
Το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρεί παράνομο το διορισμό του Κωστάκη Χριστοφόρου ως προέδρου της ΕΠΑ και ως εκ τούτου θεωρεί άκυρη την απόφαση για το πρόστιμο που επιβλήθηκε στις εταιρείες πετρελαιοειδών.

Ο δικηγόρος της Πετρολίνα Πάμπος Ιωαννίδης μιλώντας στο “Μεσημέρι και Κάτι”, ανέφερε ότι η πλήρης ολομέλεια του Ανωτάτου που είχε επιληφθεί των προσφυγών που υπέβαλαν η εταιρείες Πετρολίνα και οι άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών και αποφάσισε τα νομικά σημεία που ηγέρθηκαν και ειδικά το θέμα της νομιμότητας του διορισμού του προέδρου της επιτροπής, αποφάσισε ότι ο διορισμός δεν ήταν νόμιμος διότι το υπουργικό συμβούλιο δεν εξέτασε κατάλληλα την ύπαρξη των απαιτούμενων προσόντων για το πρόσωπο του διορισθέντος, όπως απαιτείται από το νόμο.

Γι’ αυτό είπε ο κ. Ιωαννίδης, το ανώτατο έκρινε πως η ληφθείσα απόφαση ήταν παράνομη λόγω του ότι η ΕΠΑ ήταν παράνομα συντεθειμένη και ως εκ τούτου η απόφαση της έπασχε νομικά και ακύρωσε την απόφαση για επιβολή προστίμων στην εταιρεία Πετρολίνα και τις υπόλοιπες εταιρείες.

Ο κ. Ιωαννίδης, σημείωσε ότι το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν εξετάστηκε κατάλληλα κατά το διορισμό του αν κατείχε τα απαιτούμενα προσόντα από το νόμο, που είναι η εξειδικευμένη γνώση περί τα νομικά και η καταλληλότητα για άσκηση των καθηκόντων που απαιτεί η ΕΠΑ. Συνεπώς, είπε, επηρεάζονται όλες εκκρεμούσες αποφάσεις και διαδικασίες οι οποίες έχουν καταστεί τελεσίδικες και μπορούν να προσβληθούν ενώπιον Δικαστηρίου.

Ο Κωστάκης Χριστοφόρου διορίστηκε από το Υπουργικό στην θέση του Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού στις 26 Μαρτίου του 2008. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την νομική υπηρεσία, ενώπιον της οποίας βρίσκεται η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων