Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Άποψη του συναδέρφου Μπακάλμπαση Κων/νου μέλους Δ.Σ. ΕΝ.ΒΕ.Θ.

Άποψη του συναδέρφου Μπακάλμπαση Κων/νου μέλους Δ.Σ. ΕΝ.ΒΕ.Θ.

Διαφήμιση

   Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Ποιες είναι οι κυριότερες μαύρες αγορές; Τα καπνικά προϊόντα, τα αλκοολούχα ποτά και τα καύσιμα. Και οι τρεις έχουν δημιουργηθεί εξ αιτίας του κράτους και της αστρονομικής φορολογίας που επιβάλλει στα συγκεκριμένα αγαθά.

Τα καθεστωτικά ΜΜΕ και η κρατική παιδεία δαιμονοποιούν τους λαθρέμπορους [sic] αυτών των προϊόντων, αντί να επισημάνουν την αιτία που δημιουργεί μαύρες αγορές. Θα ακούσετε για παράδειγμα για «ασυνείδητους» και «επιτήδειους» που νοθεύουν ποτά και στέλνουν κόσμο στα νοσοκομεία ή και στον θάνατο, όταν στην πραγματικότητα ασυνείδητο, επιτήδειο και υπεύθυνο για αυτή την κατάσταση είναι το κράτος. Η αδιανόητα υψηλή φορολογία που επιβάλει, καθιστά τις τιμές των ποτών πολλαπλάσιες αυτών που θα ίσχυαν σε μια ελεύθερη αγορά, με συνέπεια την ανάδυση μαύρης αγοράς, νοθείας, και υποβάθμισης της ποιότητας του προϊόντος.

Οι αφελείς κρατιστές ισχυρίζονται πως χωρίς το κράτος, το υγειονομικό και τα ΚΕΔΑΚ, θα μας δηλητηρίαζαν οι «επιτήδειοι» και θα είχαμε νοθευμένα καύσιμα, όταν το κράτος είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για αυτά τα φαινόμενα. Λες και οι καταστηματάρχες θέλουν να δηλητηριάσουν τους πελάτες τους, να χάσουν τη δουλειά τους και να καταλήξουν στη φυλακή.

Το κράτος προκαλεί τις νοθείες και την κακή ποιότητα των προϊόντων και κατόπιν βγάζει κλιμάκια ελέγχων να διορθώσει τάχα το χάος που δημιούργησε. Τα κλιμάκια αυτά αποτυγχάνουν πλήρως να διορθώσουν τη βλάβη και επιβαρύνουν επιπλέον με οικονομικά κόστη τους ήδη επιβαρυμένους πολίτες.

Το κράτος, δημιουργεί προβλήματα με κάθε κανονιστική ρύθμιση κι έπειτα, με μια ακόμα ρύθμιση, προσπαθεί να διορθώσει τα σφάλματα που δημιούργησε, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα, τα οποία προσπαθεί να διορθώσει με μια ακόμα ρύθμιση, ad infinitum.

Κώστας Μπακάλμπασης ΕΝ.ΒΕ.Θ.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων