Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Δελτίο Τύπου ΠΟΠΕΚ σχετικό με την επιβολή προστίμων

Δελτίο Τύπου ΠΟΠΕΚ σχετικό με την επιβολή προστίμων

Διαφήμιση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ)

Αρχιμήδους 29, 71306 Ηράκλειο – Κρήτη
Τηλ. 2810 220885 Fax 2810 220881
Κιν. Προέδρου κ. Μαυράκη Χαράλαμπου 6984314310
E mail: popek@sppi.gr

Ηράκλειο Κρήτης 23/11/2011
Αριθμ. Πρωτ. 458

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καμία σχέση με λαθρεμπόριο δεν έχουν τα πρόστιμα ύψους 15 εκατ. ευρώ του υπουργείου Οικονομικών, που σωστά διεγράφησαν με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, επειδή ακριβώς επιβλήθηκαν για τυπικούς – γραφειοκρατικούς λόγους και όχι ουσιαστικούς.

Η υπόθεση είναι δημόσια γνωστή σε όλη την αγορά και η παρουσίασή της με το μανδύα σκανδάλου αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και τίποτε άλλο. Συγκεκριμένα, το θέμα έχει ως εξής:

  • Ως το τέλος του 2010 οι πρατηριούχοι αγοράζαμε το πετρέλαιο θέρμανσης από τις εταιρίες εμπορίας επιβαρυμένο με τον υψηλό συντελεστή ΕΦΚ, που ίσχυε για το ντήζελ κίνησης, το διαθέταμε στην κατανάλωση με το χαμηλό φόρο που ίσχυε για τη θέρμανση και δηλώναμε τις πωλήσεις μας ηλεκτρονικά στο σύστημα «Ήφαιστος» για να εισπράξουμε τη διαφορά από το υπουργείο Οικονομικών.
  • Από 1-1-2011 καταργήθηκε η αγορά με υψηλό φόρο και έκτοτε αγοράζουμε και πουλάμε με το χαμηλό συντελεστή που ισχύει για τη θέρμανση. Αντίθετα, διατηρήθηκε η υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων στον «Ήφαιστο». Την υποχρέωση αυτή δεν γνώριζαν πολλοί συνάδελφοι, οι οποίοι δεν υπέβαλαν δηλώσεις και τιμωρήθηκαν με πρόστιμα.

Είναι προφανές ότι η παράβαση έχει αποκλειστικά τυπικό χαρακτήρα αφού η μη υποβολή δήλωσης δεν έχει καμία σχέση με εισπράξεις ή προκαταβολές φόρων. Τούτο προκύπτει, άλλωστε και από το γεγονός ότι μετά την επισήμανση του λάθους οι δηλώσεις υποβάλλονται κανονικά χωρίς αυτό να έχει οδηγήσει σε πάταξη ή περιορισμό του λαθρεμπορίου…

Η παράνομη διακίνηση καυσίμων είναι υπαρκτό πρόβλημα το οποίο όλοι οι υγιείς παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν εδώ και χρόνια. Η ανακάλυψη κατά φαντασίαν προβλημάτων δεν βοηθά αλλά αποπροσανατολίζει την όποια προσπάθεια γίνεται για την πάταξή της.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων