Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Κ. Νικολάου: Το χειμώνα του 2016-2017 η γεώτρηση για πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα

Κ. Νικολάου: Το χειμώνα του 2016-2017 η γεώτρηση για πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα

Διαφήμιση

«Φάρος» για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας θα είναι το πρώτο πετρέλαιο που θα εξαχθεί, δήλωσε ο γεωλόγος πετρελαίου, τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas και μέλος του ΔΣ του ΙΕΝΕ, Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, αναφερόμενος στο Κατάκολο.

Ο κ. Νικολάου, μιλώντας από το βήμα συνεδρίου του ΙΕΝΕ, αναφέρθηκε στην εικόνα της δειθνούς αγοράς και στις εξελίξεις στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων σε Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως επισήμανε, πρόκειται για μία πολύ υποσχόμενη περιοχή, όπου η Energean θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει και το φυσικό αέριο. Στην περιοχή έχουν γίνει συνολικά από το παρελθόν 16 γεωτρήσεις και όπως ανέφερε, «το θεωρούμε ανεξερεύνητο ως προς τα βιογενή αέρια».

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει παλαιότερα, στην περιοχή, τόνισε ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει», εννοώντας ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων είναι πολύ μεγαλύτερα.

Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι η αξιοποίηση του κοιτάσματος θα γίνει με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και ότι η Energean θα προστατεύσει το περιβάλλον και την οικονομική και ζωή του τόπου, στον οποία τα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Η εταιρεία αυτή την περίοδο επαναξιολογεί τα υφιστάμενα στοιχεία για το Κατάκολο, ενώ επισήμανε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν από την πλευρά του Δημοσίου, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει και τον επιχειρησιακό χρόνο, όπως ανέφερε.

Η Energean θα αντλήσει το πετρέλαιο από την ξηρά, σε εγκαταστάσεις που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στο Ακρωτήριο του Κατάκολου, δίπλα σε μονάδα βιολογικού καθαρισμού. Η γεώτρηση απέχει περίπου 3,5 χιλιόμετρα από το σημείο του κοιτάσματος.

Ήδη, προσέθεσε, οι μελέτες για τις εγκαταστάσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο, ενώ αυτή την περίοδο ξεκινά και η εκπόνηση της βασικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η γεώτρηση ενδέχεται να ξεκινήσει κατά τη χειμερινή περίοδο 2016-2017. Μέσα σε επίπεδο 4,5 μηνών, περίπου, θα γίνουν τα σχετικά τεστ και μετά θα ξεκινήσει η παραγωγή.

Αν πάει καλά η παραγωγή, επισήμανε, από το 2018 θα έχει έσοδα και το ελληνικό Δημόσιο.

Τέλος, ο κ. Νικολάου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εταιρεία θα προχωρήσει με επιτυχία στην αξιοποίηση του κοιτάσματος και ταυτόχρονα, τόνισε, η τοπική κοινωνία, η οποία είναι καλά πληροφορημένη για το έργο, θα έχει άμεσα οφέλη.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων