Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Μείωση του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Μείωση του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Διαφήμιση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ)
Αρχιμήδους 29, 71306 Ηράκλειο – Κρήτη
Τηλ. 2810 220885 Fax 2810 220881
http://www.popek.gr * popek@popek.gr
Κιν Προέδρου 6932424482

Ηράκλειο Κρήτης, 03/09/2013
Aρ. Πρωτ. 1053

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Μείωση του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Είναι ανεξήγητη και ακατανόητη η ολιγωρία, ο σκεπτικισμός και οι αντιφατικές δηλώσεις των επιτελών του Υπουργείου Οικονομικών για τις αποφάσεις τους στη μείωση του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η χειμερινή περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του Υπ. Οικονομικών.

Αν και γνωρίζουν, αφού προκύπτει από τα δικά τους στοιχεία την αποτυχία του μέτρου εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την πάταξη της λαθρεμπορίας και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Η εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης του Ε.Φ.Κ, αυξημένου κατά 440%,την περασμένη χειμερινή περίοδο 2012-2013, έναντι της προηγούμενης περιόδου, επιβάρυνε την τιμή λιανικής ανά λίτρο κατά 35% περίπου, φέρει δε τα εξής χαρακτηριστικά αποτυχίας:

Μείωση των δημοσίων εσόδων άνω των τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (300 εκατ.€) χωρίς να συνυπολογισθεί η απώλεια φόρου εισοδήματος από τον μειωμένο τζίρο των επιχειρήσεων κατά 70%, που διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης .

Ο στόχος πάταξης της λαθρεμπορίας και της παράνομης διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης απέτυχε. Αυτό ομολογείται και επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη απόφαση για την επέκταση εγκατάστασης συστημάτων εισροών εκροών (χωρίς τεχνικές προδιαγραφές!!) στις εγκαταστάσεις όλων των διακινητών πετρελαίου θέρμανσης.

Δεν προκύπτει από κανένα επίσημο στοιχείο ο ισχυρισμός τους, ότι το μέτρο το επέβαλε η τρόικα. Αντιθέτως η τρόικα παρεμβαίνει όπως όλοι γνωρίζουμε στην λήψη μέτρων που αποφέρουν αυξημένα δημόσια έσοδα. Τα οικονομικά στοιχεία του Υπ. Οικονομικών αποδεικνύουν την μείωση των δημοσίων εσόδων από την εφαρμογή του μέτρου και καταρρίπτουν τους αίολους ισχυρισμούς περί παρεμβάσεων της τρόϊκα.

Διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ η μεγάλη ατμοσφαιρική επιβάρυνση από την καύση ακατάλληλων υλικών, η οποία οφείλεται στην ριζική αλλαγή του προτύπου θέρμανσης με πετρέλαιο, εξαιτίας της αυξημένης λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 35%, από την αύξηση του Ε.Φ.Κατανάλωσης. Επισημαίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ ότι, «η καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον».

Όσο για το μέτρο επιστροφής Ε.Φ.Κ σε μικρή ομάδα καταναλωτών με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, απέτυχε αφού απορρόφησε μόνον το 30% του κονδυλίου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ) προτείνει στο Υπ. Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα στην λήψη σχετικών αποφάσεων για την μείωση του Ε.Φ.Κ, προκειμένου οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να επανέλθουν στα επίπεδα της χειμερινής περιόδου 2011-2012.
Η μείωση του Ε.Φ.Κ θα ομαλοποιήσει την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες δίνοντας την δυνατότητα στους εξαθλιωμένους οικονομικά Έλληνες να περάσουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται με στοιχειώδη τουλάχιστον ζεστασιά και να εξαφανίσει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά του αποτυχημένου μέτρου.

Στην προσπάθεια μας αυτή, ζητάμε την συνδρομή όλων των καταναλωτικών και επαγγελματικών οργανώσεων και όλων των οργανώσεων που εκπροσωπούν ιδιαιτέρως ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες πολιτών.

Για την Π.Ο.Π.Ε.Κ.

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων