Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Π.Ο.Π.Ε.Κ. – Οι θέσεις της Ομοσπονδίας προς το Υπουργείο, για τις ογκομετρήσεις δεξαμενών

Π.Ο.Π.Ε.Κ. – Οι θέσεις της Ομοσπονδίας προς το Υπουργείο, για τις ογκομετρήσεις δεξαμενών

Διαφήμιση

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 79789/31-12-2014 (ΦΕΚ 3678/Β/2014) θα πρέπει όλες οι ογκομετρήσεις των δεξαμενών υγρών καυσίμων των πρατηρίων, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, να ξαναγίνουν από διαπιστευμένες εταιρίες ογκομέτρησης. Μάλιστα αυτό ισχύει καθολικά ανεξαρτήτως από το εάν τα ισοζύγια τα οποία παράγονται από τα πρατήρια είναι σωστά η όχι.

Επίσης τίθεται χρονικό διάστημα για την υλοποίηση των ογκομετρήσεων έως το τέλος του 2015 για τα πρατήρια της Α και Β φάσης ( Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Μαγνησίας, Αχαΐας, Ιωαννίνων, Ηρακλείου ) και μέχρι το τέλος του 2016 για τα πρατήρια της Γ φάσης ( υπόλοιπη Ελλάδα ).
Στο πλαίσιο των παραπάνω σας αναφέρουμε τα εξής :

  1. Θεωρούμε άδικο και ακατανόητο τον λόγο που κάποιος πρατηριούχος, του οποίου τα ισοζύγια που παράγονται, βρίσκονται εντός των αποδεκτών από τη νομοθεσία ορίων, να υποχρεωθεί να ξανακάνει ογκομέτρηση των δεξαμενών του πρατηρίου του από διαπιστευμένη εταιρία ογκομέτρησης.
  2. Θεωρούμε άδικο και ακατανόητο οι ογκομετρήσεις των δεξαμενών να έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτό πρέπει να γίνεται εφόσον τα παραγόμενα ισοζύγια πάψουν να είναι εντός των οριζόμενων από τη νομοθεσία περιθωρίων, υπάρχει ως γνωστόν ειδοποίηση μέσω του συστήματος ( εισροών εκροών) και ο ίδιος ο πρατηριούχος θα αναζητήσει την αιτία κάνοντας πιθανόν εκ νέου ογκομετρήσεις.
  3. Θεωρούμε ότι με την διάταξη αυτή οι πρατηριούχοι καλούνται εν μέσω της τεράστιας οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα και κατ’ επέκταση και τον κλάδο των πρατηρίων και ενώ έχουν καταβάλει μεγάλα ποσά για την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών εκροών (πρώτοι από όλους και χωρίς να λάβουν ακόμη την επιδότηση από το Κράτος) , να πρέπει να ξαναπληρώσουν για τις ογκομετρήσεις των δεξαμενών τους. Η διάταξη αυτή απομυζά από το υστέρημά των πρατηριούχων ένα τεράστιο πόσο που στο σύνολο του κλάδου (5.500 πρατήρια ) αγγίζει τα 20.000.000€ και το οποίο θα καταλήξει στις τσέπες λίγων διαπιστευμένων εταιριών.

Το χειρότερο δε, είναι ότι αυτό θα είναι υποχρεωτικό να γίνεται κάθε φορά που λήγει η ισχύς της ογκομέτρησης, δηλ 5 χρόνια για τις πιστοποιημένες και 10 χρόνια για τις διαπιστευμένες ογκομετρήσεις, που έγιναν αντίστοιχα από πιστοποιημένες και διαπιστευμένες εταιρίες!!!!

Στο πλαίσιο των παραπάνω σας καλούμε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε:

  • Να δοθεί παράταση στις ημερομηνίες που τίθενται από την ΚΥΑ 79789/31-12-2014 (ΦΕΚ 3678/Β/2014)για την χρονική ισχύ των ογκομετρήσεων των πρατηρίων της Α και Β φάσης για άλλον ένα χρόνο και επίσης για άλλον έναν χρόνο για τα πρατήρια της Γ φάσης. Εξάλλου ακόμα και οι διαπιστευμένες εταιρίες είναι αδύνατο να ανταποκριθούν εντός των οριζόμενων ημερομηνιών, στο πλήθος των υποχρεωτικών ογκομετρήσεων.
  • Να διευκρινιστεί νομοθετικά ότι οι ογκομετρήσεις θα απαιτούνται μόνον σε περίπτωση παραγωγής λανθασμένων ισοζυγίων και σε κάθε περίπτωση δεν θα υφίσταται χρονική διάρκεια ισχύος των ογκομετρήσεων, όταν αυτές γίνονται από διαπιστευμένες προς τούτο εταιρίες. Ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκριση σας και στην διευθέτηση του σημαντικού για τον κλάδο των πρατηρίων υγρών καυσίμων θέμα.

Παρακαλούμε για μία συνάντηση μαζί σας προκειμένου να αναζητήσουμε από κοινού δίκαιη, εφαρμόσιμη και αποτελεσματική λύση.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων