Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
10/10/2016 Πρατηριούχοι: Αρμοδιότεροι να δίνουν απαντήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης

10/10/2016 Πρατηριούχοι: Αρμοδιότεροι να δίνουν απαντήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης

Διαφήμιση

Η Ένωση πρατηριούχων Θεσσαλονίκης (ΕΝ.ΒΕ.Θ ως αρμοδιότερη όλων θέλουμε να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα για το πετρέλαιο θέρμανσης. Το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί ακόμη και σήμερα το είδος θέρμανσης με την μεγαλύτερη κατανάλωση για εκατομμύρια καταναλωτές και είναι το μοναδικό θερμαντικό προϊόν το οποίο είναι ορατό από τον καταναλωτή, αποθηκεύεται στο χώρο του και μπορεί να μετρηθεί από τον ίδιο η ποσότητα του με απόκλιση μικρότερη του 0,5%, καθώς επίσης διακινείται από πολλούς προμηθευτές με αποτέλεσμα να αποκλείεται ο μονοπωλιακός δεσμός.

Τα μέλη της Ένωσης μας είναι αυτοί που όλο το χρόνο σας προμηθεύουν καύσιμα και που μπορείτε να βρείτε έναν από εμάς στη γειτονιά σας. Η σωστή παραλαβή του καυσίμου είναι μία απλή διαδικασία και έχει ελάχιστους κανόνες που πρέπει να τηρούνται για την ασφάλεια και την πιστοποίηση της συναλλαγής. Πριν την παράδοση πρέπει να μετρηθεί το καύσιμο που υπάρχει στη δεξαμενή και το ίδιο πρέπει να γίνει μετά τη παράδοση ‘όπου και στις δύο περιπτώσεις οι μετρήσεις γίνονται παρουσία του παραλήπτη και του μεταφορέα με τα δε ύψη του καυσίμου αναγράφονται στο παραστατικό.

Οι μετρητές που διαθέτουν τα βυτιοφόρα είναι πιστοποιημένοι και εγκεκριμένοι από το κράτος, άλλου είδους διαφημιζόμενοι εξωτερικοί μετρητές προκαλούν απορία γιατί οι κάτοχοι τους δεν εμπιστεύονται τους ήδη υπάρχοντες δικούς τους πιστοποιημένους από τη πολιτεία μετρητές. Ο καταναλωτής  δίνει τα στοιχεία του στον εκδότη του παραστατικού και για τη επιβεβαίωση μετά την αναγραφή σε αυτό τα ελέγχει και υπογράφει το παραστατικό, ο καταναλωτής ο οποίος είναι δικαιούχος επιδόματος πρέπει να αντιπαραβάλει τα στοιχεία του παραστατικού με αυτά που υπάρχουν στη φόρμα επιδότησης που έχει εκτυπώσει από το taxis ώστε με σιγουριά να πάρει την επιδότηση.

Μερικές φορές ο λογαριασμός της ΔΕΗ εκδίδεται ακόμη σε άτομο που απεβίωσε για αυτό ο παραλήπτης  πρέπει να δίνει το δικό του ΑΦΜ.

Ο κυβισμός   μεταλλικών δεξαμενών με κλασικά γεωμετρικά σχήματα όπως και των κυλινδρικών πλαστικών δεξαμενών είναι μία σχετικά εύκολη υπόθεση αρκεί να ληφθεί υπόψη το  τυχόν άνοιγμα των δεξαμενών και που είναι ορατό από το μάτι και μάλιστα γίνετε ευκολότερη εάν βάλουμε μία ίσια βέργα στο πλάι και στο πάνω μέρος της δεξαμενής για να δούμε πόσο παραμορφώνεται το γεωμετρικό σχήμα πριν και μετά το γέμισμα. Η μέτρηση των δεξαμενών για να είναι  απόλυτα ακριβής πρέπει να γίνετε από το εσωτερικό της με μεταλλική βέργα και όχι με ξύλινη διότι το ξύλο ποτίζει και αλλοιώνει τη μέτρηση. Συνηθίζεται ο μεταφορέας έχει και ειδική πάστα ώστε η ένδειξη να εμφανίζεται ακριβώς.

Στις πλαστικές δεξαμενές η μέτρηση από μέσα επιβάλλεται διότι πολλές φορές το χρώμα που έχει το καύσιμο δημιουργεί ένα φίλμ στο εσωτερικό της και παραπλανεί τον καταναλωτή, επίσης οι πλαστικές δεξαμενές με ακανόνιστο σχήμα π.χ οβάλ στη πλειοψηφία τους δεν έχουν σωστές εξωτερικές ενδείξεις. Για αυτό το λόγο η Ενωση μας ζήτησε από το Υπουργείο Εμπορίου και τη Γ.Γ καταναλωτή να επιβάλλει στους κατασκευαστές να παραδίδουν πρωτόκολλο μέτρησης αλλά δυστυχώς εδώ και χρόνια δεν εισακούστηκε και αντί για το αυτονόητο εξέδωσε το Υπουργείο  διευκρινιστική……….. ώστε να μη γίνονται αποδεκτές οι ενδείξεις αυτές.

   Για καλύτερη καύση και οικονομία  πρέπει να γίνετε service στον καυστήρα, και επειδή μερικοί καυστηρατζήδες οι οποίοι δεν είναι ειδικοί,  την επαγγελματική τους ανεπάρκεια θέλουν να την  καλύψουν με ενδεχόμενη κακή ποιότητα του πετρελαίου. Όμως το πετρέλαιο θέρμανσης είναι το φθηνότερο υγρό καύσιμο και δεν νοθεύεται, επίσης μερικοί από αυτούς προκειμένου να σας υποδείξουν δικό τους προμηθευτή, από τον οποίο παίρνουν προμήθεια και με ευκολία εφευρίσκουν νερό στη δεξαμενή. Ζητήστε από τον μεταφορέα να κάνει έλεγχο για πιθανή ύπαρξη νερού στη δεξαμενή σας με την ειδική πάστα. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας παραδώσει νερό κανένας βενζινοπώλης διότι το σύστημα εισροών εκροών που διαθέτει το πρατήριο του ανιχνεύει την ύπαρξη νερού στις δεξαμενές του πρατηρίου.

  Η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών γίνεται από τα μέλη μας  σε πελάτες τους οι οποίοι τους προμηθεύουν αρκετά χρόνια, αλλά πάρα όλα αυτά όταν ο καταναλωτής  κάνει παραγγελία σε τιμή συμφωνημένη είναι καλό για αποφυγή παρεξηγήσεων να επιβεβαιώνεται η τιμή πριν αρχίσει η παράδοση. Υπερβολικά χαμηλές τιμές θα πρέπει να δημιουργούν αίσθημα ανάγκης επί πλέον ελέγχου διότι τα περιθώρια κέρδους των πρατηριούχων είναι πολύ μικρά και τα έξοδα ανελαστικά, διαφορές τιμών χαμηλότερα των 2-3  λεπτών συνήθως δεν είναι  κοστολογικά εμπορικά αποδεκτές.

 Το πετρέλαιο θέρμανσης δέχτηκε αναίτια επίθεση λαϊκισμού με κόστος για τον καταναλωτή και τους εμπόρους, εύκολα κάποιος μπορεί να καταλάβει την αδικία σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με αυτών του φυσικού αερίου αφού οι πρώτοι έναντι των δεύτερων φορολογούνται για το αγαθό της θέρμανσης κατά πολύ περισσότερο, ακόμη δε και για τους δικαιούχους επιδόματος  θέρμανσης ( οι οποίοι συνεχώς μειώνονται).

Από το Γραφείο Τύπου

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων