Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη 14/2/2012

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη 14/2/2012

Διαφήμιση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ)

Αρχιμήδους 29, 71306 Ηράκλειο – Κρήτη
Τηλ. 2810 220885 Fax 2810 220881
Κιν. Προέδρου 6984314310
E mail: popek@popek.gr

Ηράκλειο Κρήτης, 14/02/2012
Αρ. Πρωτ. 543

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το μνημόνιο για την οικονομική πολιτική που ψηφίστηκε από τη Βουλή προχθές Κυριακή περιλαμβάνει διατάξεις για τη λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων (ωράριο, αποστάσεις ασφαλείας) τις οποίες ο κλάδος πληροφορήθηκε ουσιαστικά ταυτόχρονα με την ψήφισή τους.

Ουδείς γνώριζε ότι βρίσκονταν υπό συζήτηση αυτά τα θέματα. Παρά το γεγονός ότι προφανώς προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τους φορείς των πρατηριούχων ούτε καν για να ζητήσει τις απόψεις τους και διαπραγματεύθηκε (αν διαπραγματεύθηκε) μόνη της.

Επί της ουσίας, για τα ζητήματα που προκύπτουν από το μνημόνιο οι θέσεις μας έχουν ως εξής:

  • Εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων, θα πρέπει να καταργήσει επίσης τις υποχρεωτικές διανυκτερεύσεις. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεδομένου επιπλέον ότι ο εφοδιασμός των καταναλωτών γίνεται πλέον και μέσω των αυτόματων πωλητών καυσίμων. Συνεπώς, οι υποχρεωτικές διανυκτερεύσεις και μάλιστα σε συνθήκες πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου θα εξυπηρετούν μόνο τους επίδοξους ληστές οι οποίοι επιλέγουν τους στόχους τους από τους πίνακες διανυκτερεύσεων των κατά τόπους νομαρχιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των συναδέλφων και των εργαζομένων στα πρατήρια.
    Αντίθετα, πιστεύουμε ότι για κοινωνικούς αλλά και θρησκευτικούς λόγους θα πρέπει να διατηρηθεί το καθεστώς της εκ περιτροπής λειτουργίας των πρατηρίων τις Κυριακές και αργίες.
  • Οι αποστάσεις μεταξύ πρατηρίων και χώρων συνάθροισης κοινού τέθηκαν από την Πολιτεία για λόγους ασφαλείας και όχι για να περιοριστεί ο ανταγωνισμός στην αγορά. Έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα έχει την υψηλότερη αναλογία πρατηρίων σε σχέση με τον πληθυσμό στην ΕΕ. Για παρόμοιους λόγους (αποφυγή ατυχημάτων) διαχωρίστηκε η είσοδος των πρατηρίων από την είσοδο των υπεραγορών. Είναι αυτονόητο ότι οι όποιες νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να θεσπιστούν αφού ληφθούν υπόψη πάντα τα θέματα της ασφάλειας. Δεν μπορεί κανείς, στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας, να παίζει με τη ζωή και την υγεία των καταναλωτών και των εργαζομένων στα πρατήρια.

Παρακαλούμε όπως, πριν τη λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων, έχουμε μία συνάντηση μαζί σας.

Με εκτίμηση

Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ./ Ο Γ. Γραμματέας
Μαυράκης Χαράλαμπος / Μελίδης Σπύρος

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων