Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
«Εκνευρισμός» για την αντλία: «Βουτιά» διεθνώς για το πετρέλαιο, με το… σταγονόμετρο η μείωση της βενζίνης στην Ελλάδα

«Εκνευρισμός» για την αντλία: «Βουτιά» διεθνώς για το πετρέλαιο, με το… σταγονόμετρο η μείωση της βενζίνης στην Ελλάδα

Διαφήμιση
«Εκνευρισμός» για την αντλία: «Βουτιά» διεθνώς για το πετρέλαιο, με το... σταγονόμετρο η μείωση της βενζίνης στην ΕλλάδαΦωτογραφία: EUROKINISSI
29/11202212:32
    
Ενώ οι τιμές διυλιστηρίου στα καύσιμα έχουν πέσει αισθητά τις τελευταίες ημέρες, η μείωση δεν «αποτυπώνεται» αντιστοίχως και στην αντλία των πρατηρίων.

Ειδικότερα, η τιμή της (αμόλυβδης 95 οκτανίων) βενζίνης στα πρατήρια βρίσκεται κάτω από το… ψυχολογικό όριο των δύο ευρώ ανά λίτρο, δίνοντας μια ανάσα στους οδηγούς που χρησιμοποιούν καθημερινά τα οχήματά τους.

 

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, πανελλαδικά χθες, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, η μέση τιμή λιανικής πώλησης της αμόλυβδης 95 οκτ. ήταν στα 1,989 ευρώ.  

Σήμερα δε, στα βενζινάδικα της πρωτεύουσας, υπάρχουν τιμές και λίγο κάτω από 1,80 ευρώ ανά λίτρο. 

 

pinakas.fuel

Ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική εάν ρίξει κανείς μια ματιά στις τιμές διυλιστηρίου όπως τις δημοσιοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ). Συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη 29 Νοεμβρίου, για την Αττική, η τιμή της αμόλυβδης είναι στα 1,441,188 ευρώ ανά λίτρο.

 

Όπως διαπιστώνει κανείς κάνοντας μια γρήγορη σύγκριση, μόνο για την βενζίνη, υπάρχει ένα «χάσμα» γύρω στα 50 λεπτά ανά λίτρο από την τιμή χονδρικής μέχρι το ποσό που πληρώνει ο οδηγός στο βενζινάδικο. Και πολλοί βέβαια εύλογα αναρωτιούνται γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά. 

Αντίστοιχα, υπάρχει… απόκλιση και στα άλλα καύσιμα όπως είναι το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η χονδρική τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι σήμερα στα 810,654 ευρώ ανά λίτρο ενώ χθες πανελλαδικά η μέση τιμή που αγόραζαν το ντίζελ θέρμανσης τα νοικοκυριά ήταν στα 1,193 ευρώ ανά λίτρο.

venz.xondriki

Σε πτωτική τροχιά η τιμή του πετρελαίου διεθνώς

Να σημειωθεί ότι σε διεθνές επίπεδο, οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Χθες, το πετρέλαιο μπρεντ υποχώρησε 3,1% και η τιμή του διαμορφώθηκε στα 81,05 δολάρια το βαρέλι (η χαμηλότερη τιμή από τις 4 Ιανουαρίου) ενώ σήμερα η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται στα 85,05 δολάρια το βαρέλι. Προφανώς, παίζει σημαντικό ρόλο το lockdown στην Κίνα καθώς η χώρα θεωρείται βαρόμετρο για τη ζήτηση. 

ikaiologitika.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων