Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Κύπρος: Με γοργούς ρυθμούς το ξήλωμα των πετρελαιοδεξαμενών

Κύπρος: Με γοργούς ρυθμούς το ξήλωμα των πετρελαιοδεξαμενών

Διαφήμιση

Οι εργάτες που καθημερινά βρίσκονται σκαρφαλωμένοι πάνω στις τεράστιες πετρελαιοδεξαμενές των εταιρειών «Πετρολίνα» και «Λίνα», αλλά και οι εργασίες παρόμοιας φύσεως που ξεκίνησαν στις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ, αποτελούν ένα από τα ευχάριστα θέματα συζήτησης στη Λάρνακα. Κάθε μέρα που περνά, εδώ και λίγο καιρό, φέρνει τη Λάρνακα πιο κοντά στη στιγμή που για δεκαετίες ανέμεναν κάποιοι. Δηλαδή, τη στιγμή που θα κατεδαφιστεί ο ψηλός μαντρότοιχος από τη πλευρά της θάλασσας που οικοδομήθηκε για λόγους ασφαλείας των εγκαταστάσεων των εταιρειών. Και ο οποίος, μαζί με τις υπό αποδόμηση πανύψηλες πετρελαιοδεξαμενές, έφρασσαν τη θέα στο συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας για πάνω από 40 χρόνια. 

Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Εταιρειών «Πετρολίνα», Ντίνο Λευκαρίτη, οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την αποδόμηση των 19 συνολικά μεγάλων πετρελαιοδεξαμενών της «Πετρολίνα» και της θυγατρικής «Λίνα», ξεκίνησαν στο παραλιακό μέτωπο Δεκέλειας επτά ως οκτώ μήνες, πριν ανακοινωθεί η έναρξη της διαδικασίας αποδόμησης. Καθαρίστηκαν, κόπηκαν εσωτερικές  σωλήνες, αφαιρέθηκαν βαλβίδες και άλλος εξοπλισμός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και το Βασιλικό. Στη συνέχεια, ιδιωτική εταιρεία έχει αναλάβει την αποδόμηση των πετρελαιοδεξαμενών και ο σίδηρος τους θα οδηγηθεί για καταστροφή. «Λίγες μέρες μετά την έναρξη της διαδικασίας όλα πάνε πολύ καλά και σίγουρα σε τρεις μήνες όσο αφορά τον Όμιλο μας, σίγουρα δεν θα υπάρχει τίποτε από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μας στο παραλιακό μέτωπο Δεκέλειας. Εκεί που είναι σήμερα, θα υπάρχουν μόνο χωράφια και τίποτε άλλο», διαβεβαίωσε ο Ντίνος Λευκαρίτης. 

Υπενθυμίζοντας ότι ο Όμιλος Εταιρειών «Πετρολίνα», είχε ξηλώσει μια πετρελαιοδεξαμενή το 2018, ο κ. Λευκαρίτης τόνισε ότι «η εργασία που προηγήθηκε από τη μέρα που αποφασίστηκε να μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις και μέχρι να φτάσει η στιγμή της υλοποίησης, δεν ήταν καθόλου εύκολη». Πέραν της μετακίνησης, οι δεξαμενές στη Δεκέλεια έπρεπε να καθαριστούν, να προετοιμαστούν για αποδόμηση, αλλά και να γίνει και η επιβαλλόμενη διαχείριση κάποιων προϊόντων που υπήρχαν σε αυτό το χώρο. 

Ο κ. Λευκαρίτης ανέφερε ακόμη ότι όσο αφορά τον Όμιλο Εταιρειών που αντιπροσωπεύει, ξεκίνησε ήδη από εξειδικευμένη εταιρεία, που έχει επιστρατεύσει κατάλληλα εξοπλισμένο πλοιάριο, η αποδόμηση και του υποθαλάσσιου αγωγού, μέσω του οποίου τα τάνκερ πετρελαίου ξεφόρτωναν καύσιμα στις εγκαταστάσεις της «Πετρολίνα».

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, υπεύθυνο που επιβλέπει τη διαδικασία αποδόμησης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της «Πετρολίνα» και «Λίνα», τα πάντα διεξάγονται άψογα και με πρώτο γνώμονα την ασφάλεια του προσωπικού της εταιρείας που ανέλαβε αυτό το έργο. Ωστόσο, όπως είπε για το προσωπικό εκεί, δεν είναι μόνο μια απλή διαδικασία αποδόμησης εγκαταστάσεων. Οι περισσότεροι δούλεψαν εκεί για πολλά χρόνια. Σε μια τοποθεσία που όλοι στην Κύπρο, από γενιά σε γενιά ήξεραν και αποκαλούσαν ως τα «Διυλιστήρια της Σκάλας». «Σε λιγότερο από τρεις μήνες αυτά όλα, εδώ που ήταν η ζωή μας, δεν θα υπάρχουν και επομένως ναι, οι αναμνήσεις είναι αναπόφευκτες», επισήμανε ο κ. Γαβριήλ.

Η λάμψη της φωτιάς από τα σιδεροπρίονα που κόβουν τις λαμαρίνες των πετρελαιοδεξαμενών είναι ορατή από μεγάλη απόσταση. Τις τελευταίες μέρες, κάποιοι διερχόμενοι από τον παρακείμενο παλιό δρόμο Λάρνακας – Αμμοχώστου, σταματούν για λίγο να δουν. Η «φράση φεύγουν τα Διυλιστήρια», δεν είναι αόριστη πλέον. Αποτελεί πραγματικότητα που συμβαίνει μπροστά τους. Καθώς η λάμψη των σιδεροπρίονων που κόβουν τις λαμαρίνες, πλέον το επιβεβαιώνει. 

>> Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόμοιες εργασίες διεξάγονται και στις εγκαταστάσεις άλλων εταιρειών πετρελαιοειδών στο παραλιακό μέτωπο της Δεκέλειας, ενώ σύμφωνα με αρμόδια πηγή, όλες οι εταιρείες πριν αποχωρήσουν, θα πρέπει να ξηλώσουν και τους υποθαλάσσιους αγωγούς που είχαν δημιουργήσει προκειμένου να τους διοχετεύουν καύσιμα τα τάνκερ που αγκυροβολούσαν αρόδου για να εφοδιάσουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Λάρνακας. Τις πρώτες που δημιούργησε η Κυπριακή Δημοκρατία. 

(του Πάμπου Βάσιλα, Φιλελεύθερος)

 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων