Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Επιχειρήσεις – Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποια «χαράτσια» της Εφορίας επιλέγουν να πληρώνουν στην ώρα τους

Επιχειρήσεις – Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποια «χαράτσια» της Εφορίας επιλέγουν να πληρώνουν στην ώρα τους

Διαφήμιση

Τρίτη 29/10/2019 – 12:16
Eπιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν στην ώρα τους 8 στα 10 ευρώ της οφειλής από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ενώ εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών οι επιχειρήσεις πληρώνουν 9 στα 10 ευρώ του φόρου εισοδήματος
Αυξάνεται η φορολογική συμμόρφωση και η εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε αντίθεση με τα φυσικά πρόσωπα που είναι λιγότερο συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν στην ώρα τους 8 στα 10 ευρώ της οφειλής από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ενώ εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών οι επιχειρήσεις πληρώνουν 9 στα 10 ευρώ του φόρου εισοδήματος.
Η αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης, κυρίως από την πλευρά των επιχειρήσεων, είναι για μία εξέλιξη ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την φορολογική διοίκηση στο πλαίσιο της προσπάθειας να μπει ένα «φρένο» στον ιλιγγιώδη ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων είναι ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην βελτίωση των φορολογικών εσόδων τους τελευταίους μήνες οδηγώντας έτσι τον προϋπολογισμό στη επίτευξη ενός θηριώδους πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 4,474 δις. ευρώ έναντι στόχου για 1,467 δις. ευρώ.
Από την ανάλυση των στοιχείων της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι στα τέλη του 2018 το ποσοστό των εμπρόθεσμων πληρωμών φόρων (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ) είχε διαμορφωθεί στα 80,8%. Τον περασμένο Αύγουστο, οκτώ μήνες μετά, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 86,8% ενώ στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019 το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών φόρων έχει διαμορφωθεί σε 82,64%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:
-Η εμπρόθεσμη πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου στο 91,03%. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων ετών. Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Από τα 1,148 δις. ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν στο 8μηνο πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 1,045 δις. ευρώ.
– Σε υψηλά επίπεδα κινείται η εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ. Στο οκτάμηνο διαμορφώθηκε στο 84,01%. Και το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα των τελευταίων ετών. Από τα 8,575 δις ευρώ το Δημόσιο εισέπραξε στην ώρα του τα 7,2 δις. ευρώ. Παρά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και σε τυποποιημένα τρόφιμα από 24% σε 13% που έγινε τον περασμένο Μάιο, οι εισπράξεις του ΦΠΑ έχουν ενισχυθεί και κινούνται πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού. Ειδικά στο 9μηνο τα έσοδα του ΦΠΑ εμφάνισαν πλεόνασμα 561 εκατ. ευρώ και ανήλθαν συνολικά στα 13,3 δις. ευρώ έναντι στόχου 12,7 δις. ευρώ.
– Σε αντίθεση με το ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος από τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου στο 68,79% καθώς από τα 1,186 δις. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 816,16 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πάνω από τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος έμεινε απλήρωτος.
-Η εμπρόθεσμη εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων, δηλαδή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, φόρου ακίνητης περιουσίας και ΦΠΑ, διαμορφώθηκε στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου σε 82,64%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων ετών.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr