Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ευ. Τσοτσορός: Τα κέρδη EBITDA των ΕΛΠΕ θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ

Ευ. Τσοτσορός: Τα κέρδη EBITDA των ΕΛΠΕ θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ

Διαφήμιση

Θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) των Ελληνικών Πετρελαίων το 2018, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευστάθιος Τσοτσορός σε συνέντευξή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Τσοτσορός χαρακτηρίζει ως ιστορικής σημασίας την έξοδο από το καθεστώς επιτροπείας των μνημονίων και, ενόψει της ΔΕΘ, επισημαίνει την ανάγκη παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν σε παραγωγική ανασυγκρότηση, επενδύσεις και ενεργό συμμετοχή της χώρας στο σύγχρονο παγκόσμιο παραγωγικό σύστημα.

Για τη διαδικασία πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των ΕΛΠΕ, ο επικεφαλής του ομίλου αναφέρει ότι είναι σοβαρότατο το θέμα που δημιουργήθηκε με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που εμπόδισαν την είσοδο των υποψήφιων επενδυτών στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, επισημαίνοντας ότι αναμένονται κυβερνητικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο στάδιο της διαδικασίας. Ο κ. Τσοτσορός τονίζει ακόμη μεταξύ άλλων ότι:

– Ο όμιλος θα παραμείνει στον κλάδο του φυσικού αερίου, είτε μέσω της ΔΕΠΑ είτε μέσω άλλης εταιρίας.

-Είναι σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για την επαναλειτουργία του αγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων.

– Η αγορά καυσίμων παρουσιάζει πτώση 0,9 % στο επτάμηνο του 2018 και η εικόνα δεν προβλέπεται να αναστραφεί στο σύνολο του έτους.

– Η διαπραγμάτευση της Κοινοπραξίας TOTAL – ExxonMobil – ΕΛΠΕ με το Δημόσιο για τη σύμβαση μίσθωσης των δύο περιοχών Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων είναι σε τελικό στάδιο. Παράλληλα, έχει υποβληθεί βελτιωμένη προσφορά για την περιοχή του Ιονίου από την Κοινοπραξία Repsol – ΕΛΠΕ ενώ στον Πατραϊκό Κόλπο στόχος είναι να πραγματοποιηθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2019. Αν επαληθευθούν οι γεωλογικές απόψεις εκτιμάται ότι η δομή θα περιέχει περισσότερα από 120 εκατ. απολήψιμα βαρέλια πετρελαίου.

-Ως τις αρχές Οκτωβρίου θα υποβληθεί στους μετόχους πρόταση για την υλοποίηση σχεδιασμού που θα διασφαλίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ΕΛΠΕ στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Ευστάθιου Τσοτσορού στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

– Κύριε πρόεδρε, ανακοινώσατε ισχυρά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση για την πορεία έως το τέλος του έτους;

Το 2018, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΕΛΠΕ, τα ετήσια δημοσιευμένα κέρδη EBITDA, θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Η επίτευξη αυτού του αποτελέσματος κρίνεται απόλυτα εφικτή και πιθανολογείται μετά βεβαιότητας με βάση τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα οκταμήνου 2018, υπό την προϋπόθεση περιορισμένων μεταβολών στο διεθνές περιβάλλον και διατήρησης στους επόμενους τέσσερεις μήνες κλίματος εργασιακής ειρήνης.

Όπως έχουμε ξανά αναφέρει, η διατήρηση της ισχυρής κερδοφορίας βασίζεται στην προσήλωση των επιχειρηματικών μονάδων για την επίτευξη των Στρατηγικών Στόχων: του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού, της διεύρυνσης των αγορών και των διεθνών συνεργασιών, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας και της διαρκούς βελτίωσης της τεχνογνωσίας, καθώς και της εξωστρεφούς ανταγωνιστικής λειτουργίας που βασίζεται στην ασφαλή και πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας και στον σταδιακό περιορισμό του συνολικού κόστους λειτουργίας.

– Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Τι περιμένετε να ακούσετε από τον Πρωθυπουργό για την πορεία της χώρας στη μεταμνημονιακή περίοδο;

Η χώρα, μετά την ιστορικής σημασίας έξοδο από το καθεστώς επιτροπείας των υπεροκταετούς διάρκειας μνημονίων, βρίσκεται αντιμέτωπη αφενός μεν με τις καταστροφικές συνέπειες της μνημονιακής περιόδου για τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της χώρας και με ένα δημόσιο χρέος μεγαλύτερο από αυτό της έναρξης των μνημονίων, αφετέρου δε, με τα οξύτατα δομικά προβλήματα και τις εγγενείς αδυναμίες του ελληνικού οικονομικοκοινωνικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών, που δεν αντιμετωπίστηκαν παρά τα μνημονιακά μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Θα περιορισθώ στα ζητήματα επανεκκίνησης της ανάπτυξης και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει αναφορά δια στόματος Πρωθυπουργού στους κύριους άξονες παρεμβάσεων και σε συγκεκριμένα βασικά μέτρα: α) για την διαμόρφωση των αναγκαίων συνθηκών για την παραγωγική ανασυγκρότηση (μεταρρυθμίσεις στο διοικητικό, φορολογικό και κανονιστικό πλαίσιο), β) για την αναπλήρωση του επενδυτικού κενού των 100 δισ. ευρώ που κληρονόμησε η μνημονιακή περίοδος (επενδύσεις σε εξωστρεφείς σύγχρονους και καινοτόμους παραγωγικούς κλάδους) και γ) για τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να αναπτυχθούν οι αναγκαίοι μηχανισμοί που θα προωθήσουν την ενεργό συμμετοχή της χώρας στο υπό διαμόρφωση σύγχρονο παγκόσμιο παραγωγικό σύστημα της μεταψηφιακής εποχής.

– Είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των ΕΛΠΕ, από το Δημόσιο και τον Όμιλο Λάτση. Ποιο είναι το σχόλιό σας για την εξέλιξη της διαδικασίας και τις αντιδράσεις των εργαζομένων;

Η εν λόγω διαδικασία προχωρά στο πλαίσιο του αρχικού προγραμματισμού, με εξαίρεση τις επισκέψεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις που δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθούν λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Όπως είναι γνωστό και από τις πρόσφατες δηλώσεις των εκπροσώπων του Σωματείου των εργαζομένων, αντιτίθενται στην πώληση της δημόσιας συμμετοχής και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι προαναφερθείσες κινητοποιήσεις καθώς και σχετικές νομικές ενέργειες του Σωματείου.

Είναι προφανές ότι η αντιμετώπιση του σοβαρότατου αυτού θέματος αποτελεί προτεραιότητα για τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και τους εκπροσώπους του δημοσίου, που αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για την επίλυση του, ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση αυτού του σταδίου της σε εξέλιξη διαδικασίας.

– Κατά την ομιλία σας στη γενική συνέλευση των μετόχων, αναφέρατε ότι μέσα στο 2018 η διοίκηση θα καταθέσει πρόταση προς τους μετόχους με τις εναλλακτικές επιλογές, για τη λήψη των αποφάσεων που θα καθορίσουν τη θέση και τον ρόλο του Ομίλου στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη. Ποιοι θα είναι οι άξονες αυτής της πρότασης;

ΠΗΓΗ: Capital.gr