Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν σε 8 χώρες να εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν μετά τις κυρώσεις

Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν σε 8 χώρες να εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν μετά τις κυρώσεις

Διαφήμιση

Οι ΗΠΑ πρόκειται να αφήσουν οκτώ χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Νότιας Κορέας – να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο, μετά την επαναφορά κυρώσεων στον παραγωγό του ΟΠΕΚ στις 5 Νοεμβρίου, δήλωσε στο Bloomberg ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Ενώ ο στόχος της κυβέρνησης Τραμπ είναι ακόμη να βλάψει την οικονομία του Ιράν, παραχωρούνται παρεκκλίσεις σε χώρες με αντάλλαγμα συνεχείς περικοπές στις εισαγωγές, ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην προσδιοριστεί πριν από την ανακοίνωση των εξαιρέσεων από τον υπουργό Εξωτερικών Michael Pompeo την Παρασκευή.

Η Κίνα – ο κορυφαίος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου – βρίσκεται ακόμη σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τους όρους, αλλά είναι μεταξύ των οκτώ χωρών. Οι άλλες τέσσερις χώρες που θα λάβουν απαλλαγή δεν ταυτοποιήθηκαν.

Η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία μετά τις παραχωρήσεις: την εξασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού της αγοράς πετρελαίου και την αποφυγή να βλάψει τις τιμές των καυσίμων, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση του Ιράν δεν συγκεντρώνει αρκετά έσοδα ούτως ώστε οι αμερικανικές κυρώσεις να είναι ανούσιες.

Το brent υποχώρησε περίπου 15% από πάνω από 85 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο μήνα. Τα συμβόλαια πετρελαίου διαμορφώθηκαν στα 72,80 δολ. το βαρέλι στις 12:56 μ.μ. στο Λονδίνο την Παρασκευή. Ο αμερικανικός West Texas Intermediate διαπραγματεύθηκε στα 63,39 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.

Οι παραχωρήσεις αυτές είναι μόνο προσωρινές και οι ΗΠΑ περιμένουν από τις χώρες να μειώσουν τις εισαγωγές από το Ιράν τους ερχόμενους μήνες, σύμφωνα με τον αμερικανικό αξιωματούχο.

Οι επικείμενες πετρελαϊκές κυρώσεις αποτελούν ένα εργαλείο για τις ΗΠΑ ώστε να ασκήσουν πίεση στο Ιράν, σε αυτούς τους έξι μήνες που πέρασαν από τότε που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν έξι παγκόσμιων δυνάμεων, λέγοντας ότι το Ιράν δεν έκανε αρκετά για να περιορίσει την πυρηνική του δύναμη.

Η λίστα όλων των χωρών που θα λάβουν τις παραχωρήσεις αναμένεται να δημοσιευτεί επίσημα τη Δευτέρα

www.newmoney.gr