Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Το Ιράν φέρεται να κατέσχεσε πλοίο για λαθρεμπόριο πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο

Το Ιράν φέρεται να κατέσχεσε πλοίο για λαθρεμπόριο πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο

Διαφήμιση

8/9/2019

Η νέα κατάσχεση πλοίου έρχεται εν μέσω κλιμακούμενης έντασης στον Περσικό Κόλπο, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους να αρχίσουν τις περιπολίες για την ασφάλεια της περιοχής ενάντια, σε αυτό που αποκαλείται «ιρανική απειλή».

Η ιρανική ακτοφυλακή συνέλαβε ένα πλοίο με την κατηγορία ότι μετέφερε 284.000 λίτρα παράνομου πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο και έθεσε υπό κράτηση τα 12 μέλη του πληρώματος, που είναι από τις Φιλιππίνες, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Τους τρεις τελευταίους μήνες, το Ιράν έχει δεσμεύσει τρία εμπορικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ, θαλάσσιο κόμβο στρατηγικής σημασίας, που συνδέει την παραγωγή του αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, με τις παγκόσμιες αγορές.

Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή με την κατάσχεση του πετρελαιοφόρου, με σημαία Βρετανίας, Stena Impero, το οποίο σύμφωνα με το Ιράν, παραβίασε τους κανόνες ναυσιπλοΐας, αγνόησε τις προειδοποιήσεις του στρατού, απενεργοποίησε στην συσκευή εντοπισμού θέσης και συγκρούστηκε με αλιευτικό σκάφος.

Η Τεχεράνη είχε ξεκαθαρίσει ότι η σύλληψη του πετρελαιοφόρου δεν έγινε σε αντίποινα για την κατάσχεση του Grace 1 από τις Αρχές του Γιβραλτάρ, με τη βοήθεια του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας, τον περασμένο Ιούλιο. 

Το Grace 1 μετονομάστηκε σε Adrian Darya και αφέθηκε ελεύθερο. 

(sputnik Greece)