Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ιταλικό «ντόμινο» στα ομόλογα του Νότου

Ιταλικό «ντόμινο» στα ομόλογα του Νότου

Διαφήμιση

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς εντείνονται οι επιθετικές πωλήσεις, απόρροια της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, εκτοξεύοντας έτσι τις αποδόσεις, ειδικά των βραχυπρόθεσμων ομολόγων.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, που είναι και benchmark, φλερτάρει με το 2,70%, αριθμό που είχε να δει από το 2014. Την Παρασκευή είχε κλείσει στο 2,36%.

Ειδικά τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα 2ετούς-3ετούς ωρίμανσης βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποίησεων, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος των «κραδασμών» από τα κύματα φόβου που στέλνει στις αγορές η πολιτική αστάθεια της Ιταλίας.

Το 2ετές ομόλογο της Ιταλίας εμφανίζει απόδοση 0,95% ωστόσο έφθασε έως το 0,98% ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν 0,28%. Μεγάλες πιέσεις και στο 3ετές Ιταλικό ομόλογο στο 1,18% ενώ ξεκίνησε νωρίτερα στο 0,53%.

Η Ιταλία οδηγείται ξανά σε εκλογές πιθανότατα 9 Σεπτεμβρίου και η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει σε συνδυασμό με την πιθανή ισχυροποίηση της Lega και του Κινήματος 5 Αστέρων αυξάνουν την αναταραχή στις αγορές και ειδικά στα κρατικά ομόλογα που είναι το μεγάλο θύμα.

Τράπεζες και ασφαλιστικές διαθέτουν επίσης μεγάλη έκθεση σε ομόλογα, και επιδιδόνται σε ισχυρό sell-off, καθώς το ιταλικό χρηματιστήριο καταγράφει βαριές απώλειες της τάξεως του 2,5%. Την προηγου΄μενη εβδομάδα κατέγραψε απώλειες 4,5%. 

Παρασέρνονται Ισπανία, Πορτογαλία – Σπεύδουν στα γερμανικά καταφύγια οι επενδυτές

Όμως δεν είναι μόνο η Ιταλία θύμα. Μεγάλες ρευστοποιήσεις σημειώνονται στην Πορτογαλία με τα ομόλογα να έχουν εκτιναχθεί καταγράφοντας μεταβολή έως +80% μέσα σε μια ημέρα.

Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο εμφανίζει απόδοση 2,02% είχε φθάσει έως το 2,16%.

Το 2ετές ομόλογο της Πορτογαλίας από -0,037% αναρριχήθηκε στο +0,10% ενώ στο 3ετές από 0,08% έφθασε στο 0,25%.

Πιέσεις ασκούνται και στα ομόλογα της Ισπανίας με το 10ετές στο 1,51% από 1,43% χαμηλό ενώ στα ομόλογα λήξης 2 και 3 ετών επίσης παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο λόγω των πωλήσεων

Στον αντίποδα για μια ακόμη φορά τα ομόλογα της Γερμανίας λειτουργούν ως επενδυτικό καταφύγιο, με το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας εμφανίζει απόδοση 0,35%. Οι επενδυτές συρρέουν μαζικώς στα «ασφαλή» γερμανικά ομόλογα, με αποτέλεσμα τα spreads, οι διαφορά δηλαδή με τα αντίστοιχα ομόλογα του Νότου να εκτοξεύεται στα ύψη.