Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Η τιμή του brent σημειώνει νέα άνοδο 1,01% – στα 80,02 δολάρια το βαρέλι

Η τιμή του brent σημειώνει νέα άνοδο 1,01% – στα 80,02 δολάρια το βαρέλι

Διαφήμιση

Έσπασε ξανά το «φράγμα» των 80 δολαρίων το brent, ενισχύοντας την άποψη πολλών διεθνών αναλυτών ότι η χαμηλή τιμή του «μαύρου χρυσού» αποτελεί πλέον παρελθόν. Αυτή την ώρα η τιμή του brent σημειώνει άνοδο 1,01% στα 80,02 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στο CNBC, η Amrita Sen, αναλύτρια στην Energy Aspects, η χαμηλή τιμή του πετρελαίου για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ισχύει αυτή τη στιγμή και προσθέτει ότι διαβλέπει «αναταραχές στον ορίζοντα» και το ρίσκο απώλειας μεγάλων ποσοτήτων στις εξαγωγές αργού πετρελαίου διατηρεί την τιμή του σε υψηλά επίπεδα.

Εδώ και ένα χρόνο η τιμή του πετρελαίου ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία με το μπρεντ να προσεγγίζει τα 80 δολάρια την Τρίτη. Τα futures κατέγραψαν κέρδη λαμβάνοντας ώθηση από την πρωτοβουλία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής και από την αύξηση της ζήτησης. Βέβαια και οι γεωπολιτικές εντάσεις έπαιξαν το ρόλο τους επιταχύνοντας το ράλι της τιμής του «μαύρου χρυσού».

Πολλοί διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να αναμένουμε περαιτέρω άνοδο της τιμής εξαιτίας της κρίσης στην Βενεζουέλα η οποία οδήγησε σε μείωση της παραγωγής αλλά και της επαναφοράς των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι αντιδρώντας στην επανεκλογή του Νικολά Μαδούρο στην προεδρία της Βενεζουέλας την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη Δευτέρα εκτελεστικό διάταγμα στόχος του οποίου είναι να «στραγγαλίσει» τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης της λατινοαμερικάνικης χώρας, η οποία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική κρίση.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε άνοδο της τιμής εν μέσω ανησυχιών ότι η παραγωγή αργού της Βενεζουέλας μπορεί να μειωθεί περαιτέρω μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές.

Τέλος, η εμπλοκή πετρελαιοπαραγωγών κρατών όπως είναι η Συρία και η Υεμένη σε πολεμικές συγκρούσεις περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση δημιουργώντας υπόνοιες ότι η τιμή του πετρελαίου δεν έχει «πιάσει ακόμη ταβάνι».

«Το πάγωμα του εμπορικού πολέμου και οι πολιτικές ανησυχίες για την κατάσταση στη Βενεζουέλα ωθούν ανοδικά τις τιμές του ‘μαύρου χρυσού’», σχολιάζει ο Stephen Innes της OANDA.

Υπενθυμίζεται εδώ πως χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς χαρακτήρισε τις εκλογές στη Βενεζουέλα «φάρσα», λέγοντας ότι δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον Μαδούρο να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

(Insider.gr)