Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ανέξοδες μαγκιές…

Ανέξοδες μαγκιές…

Διαφήμιση

Μετά τον Μπαλαούρα που χαρακτήρισε δαπανηρό έθιμο την μεταφορά του λεγόμενου Αγίου Φωτός, εμφανίσθηκε και η συνάδελφός του Φωτεινή Βάκη για να πει ότι κατά τον Αδαμάντιο Κοραή το Άγιο Φως αποτελεί ψευδοθαύμα. Πρόκειται για ανέξοδες μαγκιές. Την διάθεσή τους να απεμπλακεί στοιχειωδώς το κράτος από τον εναγκαλισμό με την εκκλησία, έπρεπε να την δείξουν όταν ο πρωθυπουργός απέπεμπε τον Φίλη από το υπουργείο παιδείας ουσιαστικά μετά από απαίτηση του αρχιεπίσκοπου.

Τι σημαίνει το λεγόμενο Άγιο Φως και αν έχει παγανιστικό χαρακτήρα ή όχι, είναι ένα θέμα που αφορά την εκκλησία και τους πιστούς. Το πρόβλημα αρχίζει να δημιουργείται από την στιγμή που το κράτος εμπλέκεται σ αυτό και δαπανά χρήματα και μάλιστα σε μια τέτοια περίοδο για την μεταφορά του, ενώ συμβολικό χαρακτήρα έχει και η υποδοχή του με τιμές αρχηγού κράτους ! Αυτό είναι το ζήτημα. Και δεν θα υπήρχε καν, αν το κράτος είχε αποφασίσει ν ακολουθήσει μια, όχι αριστερή ή δεξιά πολιτική, αλλά μια πολιτική που θα προσεγγίζει στον εκσυγχρονισμό του και την απεμπλοκή του από την εκκλησία. Ίσως να μην υπήρχε αν η χώρα μας γνώριζε το διαφωτισμό, αλλά αυτό αποτελεί μια άλλη ιστορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αθέτησε όλες τις σχετικές υποσχέσεις που είχε δώσει και αφορούσαν σ αυτόν τον στοιχειώδη – για κάθε Ευρωπαϊκό κράτος – διαχωρισμό, αυτόν της εκκλησίας με το κράτος. Αλλά ούτε αυτό αποτελεί είδηση, είδηση θα ήταν αν δεν αθετούσε μια υπόσχεση. Το πρόβλημα άρχισε να δημιουργείται από τότε που προέκυψε το πρόβλημα με το μάθημα των θρησκευτικών και τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα πρέπει να διδάσκεται. Το αυτονόητο δικαίωμα της Πολιτείας να καθορίζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα, αμφισβητήθηκε έντονα από την εκκλησία η οποία θέλει να έχει λόγο παντού. Στην εξωτερική πολιτική, στον τρόπο με τον οποίο θα ζουν οι άνθρωποι, σε οτιδήποτε. Προφανώς ήθελε να έχει λόγο και στην εκπαίδευση.

Ο Τσίπρας με την συνηγορία Καμμένου, απέπεμψε τον υπουργό του (Φίλη), επειδή επέμενε στο αυτονόητο, να καθορίζει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τον τρόπο με τον οποίο θα διδάσκεται το συγκεκριμένο μάθημα όπως και όλα τα υπόλοιπα. Τότε, οι Μπαλαούρας, Βάκη και γενικότερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σφύριξαν αδιάφορα. Δεν ενοχλήθηκαν, δεν διαμαρτυρήθηκαν δεν έκαναν οτιδήποτε για να δείξουν πως δεν επιτρέπεται σε μια Ευρωπαϊκή χώρα στον 21ο αιώνα να παρεμβαίνει οποιοσδήποτε εξωθεσμικός παράγοντας στις εκπαιδευτικές διαδικασίες και στην προκειμένη περίπτωση και στις πολιτικές εξελίξεις. Τότε σιώπησαν.

Οι τωρινές δηλώσεις τους για το Άγιο Φως, δεν αποσκοπούν σε τίποτα περισσότερο από τον εντυπωσιασμό. Αν ήθελαν να κάνουν κάτι ουσιαστικό, ας κατέθεταν τουλάχιστον μια ερώτηση για το θέμα στη Βουλή, το ελάχιστο που θα μπορούσαν να κάνουν. Όμως δεν τους απασχολεί η ουσία, αλλά να κερδίσουν μερικές εντυπώσεις στο ακροατήριό τους. Ενώ είναι έτοιμοι να ψηφίσουν νέα επώδυνα μέτρα για την χειμαζόμενη κοινωνία – αποτέλεσμα της πολιτικής και των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης που στηρίζουν – πετάνε μερικές κορώνες για το συγκεκριμένο θέμα λες και θα διασώσουν την όποια «αριστερή» τους συνείδηση…

Γιάννης Παντελάκης

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων