Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
ΔΕΘ: Η “αρχόντισσα” ξέπεσε – Από την ακμή στην παρακμή

ΔΕΘ: Η “αρχόντισσα” ξέπεσε – Από την ακμή στην παρακμή

Διαφήμιση

΄Ηταν στις 3 Οκτωβρίου του 1926 όταν η Διεθνής ΄Εκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά με 600 εκθέτες, 7.000 τετραγωνικά μέτρα και κόστος ενοικίασης εκθετήριου χώρου 400 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο. Η έμπνευση του ιδρυτή της Ν. Γερμανού αποδείχτηκε τόσο πετυχημένη που κατά τη διάρκεια της δεύτερης διοργάνωσης όλες οι κλίνες των ξενοδοχείων της πόλης είχαν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα η διοίκηση να αναζητήσει καταλύματα σε … σε νοσοκομεία, κλινικές ακόμα και ατμόπλοια. Υπολογίζεται πως στη δεύτερη έκθεση παρέλασαν 200.000 άνθρωποι με το εισιτήριο να φθάνει τις 12 δραχμές. 

Ο ιδρυτής της ΔΕΘ, Ν. Γερμανός, και οι συνεργάτες του στα γραφεία της έκθεσης κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ του 1926

Ο ιδρυτής της ΔΕΘ, Ν. Γερμανός, και οι συνεργάτες του στα γραφεία της έκθεσης κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ του 1926

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από το Βενιζέλο ως τα Καλουτάκια

    Γρήγορα άρχισαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις. Τα βράδια εντός του εκθεσιακού χώρου λειτουργούσε βαριετέ. Στα νυχτερινά κέντρα της πόλης μεσουρανούσαν τα Καλουτάκια. Μεγάλη ατραξιόν στην 6η ΔΕΘ ήταν το λούνα παρκ. Την τρίτη ΔΕΘ επισκέφθηκε το 1928 ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ την 9η εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Τσαλδάρης. Σύντομα η Διεθνής ΄Εκθεση Θεσσαλονίκης εξελίχθηκε στο γεγονός που καθόριζε τις πολιτικές, οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις μιας ολόκληρης χρονιάς.

Για πρώτη φορά Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Επίσκεψη του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1928

Για πρώτη φορά Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Επίσκεψη του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1928

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οτι ακμάζει, παρακμάζει…

    Κι όμως, σήμερα το άλλο τε κορυφαίο γεγονός για ολόκληρη τη χώρα έχει χάσει τη λάμψη της. Ακολουθεί κι αυτή μια τροχιά παρακμής: Το άλλοτε «καμάρι» των Θεσσαλονικών, θάμπωσε και εν τέλει ξεθώριασε τελείως ιδίως τα τελευταία χρόνια. Τα ίδια τα στοιχεία άλλωστε «μιλούν» από μόνα τους. Μείωση των εκθετών, εξαφάνιση της ελληνικής κρατικής συμμετοχής αλλά και αισθητή μείωση των επισκεπτών.  Το σημαντικότερο όμως όλων είναι η απουσία κορυφαίων ονομάτων του ελληνικού επιχειρείν, που κάποτε «πρωταγωνιστούσαν» στην Έκθεση. Σήμερα, παρόντες είναι μόνο οι θεσμικά υποχρεωμένοι, πρόεδροι των επιχειρηματικών φορέων και κάποιοι ελάχιστοι επικεφαλής κρατικών εταιριών και οργανισμών. Από υποχρέωση κυρίως.

Η ΔΕΘ σήμερα: Η …γεροντοκόρη που δεν βρίσκει γαμπρό

  «Η ΔΕΘ σήμερα είναι μια γεροντοκόρη που δεν μπορεί να βρει γαμπρό», είπε σε συνέντευξή του στο TheTOC ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση που παραχώρησε. Καθόλου τυχαία. 

Ο καιρός όπου στις δεξιώσεις των επιχειρήσεων έδινε το «παρών» το κορυφαίο πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό δυναμικό της χώρας και στο φουαγιέ του Μακεδονία Παλάς ή κάποιο εστιατόριο της Κρήνης κλείνονταν μεγάλες οικονομικές και εμπορικές συμφωνίας έχει περάσει. 

Δεκαετία ’50: Κατά 50% αύξηση κλινών στα ξενοδοχεία

  Κι όμως, στα μέσα του περασμένου αιώνα οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης αύξησαν κατά 50% τον αριθμό των κλινών τους για να «χωρέσουν» την κοσμοπλημμύρα. Το 1951 που η 16η ΔΕΘ άνοιξε τις πύλες της μετά από 10 χρόνια σιωπής λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμμετείχαν 5.013 εκθέτες, εκ των οποίων οι 4.551 από το εσωτερικό. Από τους ξένους εκθέτες οι πολυπληθέστεροι ήταν οι Γερμανοί αντιπρόσωποι.

Στη 17η έκθεση το 1952 το Γραφείο Καταλυμάτων λειτουργούσε από τις έξι το πρωί μέχρι τις δύο μετά τα μεσάνυχτα, για να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες.

Οι θρυλικές εποχές του Φεστιβάλ Τραγουδιού

Το 1960 έκανε επίσημη πρώτη η «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου» που μετεξελίχθηκε στο γνωστό Διεθνές Φεστιβάλ και ανέβασε στη Θεσσαλονίκη όλους τους Ελληνες σταρ αλλά και προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, από τον Λάμπρο Κωνσταντάρα μέχρι τον Αντονι Κουίν. Το 1962 το Φεστιβάλ Τραγουδιού μετακομίζει από την Αθήνα στην 27η ΔΕΘ και μεσουρανεί με τη φωνή του Αλκη Στέα να αντηχεί στο πολυτελές Παλέ ντε Σπορ και τον Τέρη Χρυσό, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Γιάννη Βογιατζή και πολλούς άλλους να διεκδικούν την πρώτη θέση.

545

Οταν η ΔΕΘ «ανεβοκατέβαζε» Πρωθυπουργούς

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις, που το βήμα της ΔΕΘ ισχυροποίησε τη θέση ενός πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του ή αντίθετα άνοιξε το δρόμο για την κατάρρευσή τους. Από την άτυπη μάχη των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ παιζόταν το πολιτικό κλίμα μιας ολόκληρης χρονιάς. Στη ΔΕΘ πόνταραν πρωθυπουργοί για την ανατροπή ενός δυσμενούς κλίματος. Απ’ αυτήν συχνά ξεκινούσαν τον προεκλογικό τους αγώνα. Έτσι συχνά η ΔΕΘ ταυτίστηκε με κορυφαία γεγονότα.

Σιγά σιγά, όμως, κι όσο περνούσαν τα χρόνια, η ΔΕΘ εξελισσόταν περισσότερο σ’ ένα κοσμικό event. Εντός της έκθεσης η οικονομική δραστηριότητα ξεκίνησε να μαραζώνει. Στις αρχές του 21ου αιώνα η ΔΕΘ κατηγορήθηκε πολλάκις για τον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα της, καθώς η πλειονότητα των περιπτέρων της καταλαμβάνονταν από τον δημόσιο κι ευρύτερο δημόσιο τομέα.Το 2008 οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, λόγω «μειωμένου εμπορικού ενδιαφέροντος».

Τζένη Καρέζη και Κώστας Καζάκος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1975

Τζένη Καρέζη και Κώστας Καζάκος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1975

Ξε(περασμένα) μεγαλεία…

 Η αλλοτινή «αρχόντισσα» έχει εξελιχθεί σ’ ένα πανηγύρι λίγων ημερών. Εχει ξεπεραστεί. Δεν έχει συγκεκριμένη ταυτότητα, ούτε διεθνής, πλέον είναι – να έρχεται υποχρεωτικά μια χώρα δεν φτάνει, πρέπει να γίνονται εμπορικές πράξεις…  Κι όπως αναφέρει ο δήμαρχος της πόλης: «΄Εχει γίνει πεδίο μάχης λαμπρό, να έρχονται οι πολιτικοί, να λένε αυτά που λένε και μπαίνοντας στο αεροπλάνο να τα έχουν ξεχάσει όλα»…

thetoc.gr

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων