Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Διατλαντικές διαπραγματεύσεις για υποδόση, προαπαιτούμενα και χρέος

Διατλαντικές διαπραγματεύσεις για υποδόση, προαπαιτούμενα και χρέος

Διαφήμιση

Επισήμως η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο. Στο επίκεντρο τελούν οι προτάσεις για τον νέο ESM, αλλά και το “αντίο” στο Bόλφανγκ Σόιμπλε.

Οι άτυπες συζητήσεις ωστόσο θεωρούνται δεδομένες για τον ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο και το επιτελείο του, αφού θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ασφυκτικές προθεσμίες της γ΄ αξιολόγησης οι οποίες πλέον βρίσκονται πολύ κοντά, με πρώτο μέτωπο αυτό της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και να θέσει τα μεγάλα “ζητήματα” για το χρέος, την έξοδο στις αγορές και την μετά μνημονίου εποχή.

Ουσιαστικά προετοιμάζεται ένας μεγάλος πολιτικός γύρος επαφών που θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Παγκόσμια Τράπεζα. Προς το παρόν έχει ανακοινωθεί το ραντεβού του κ. Τσακαλώτου με τον Επίτροπο Μοσκοβισί. Και βεβαίως θα ακολουθηθεί από το πρωθυπουργικό ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και tηn επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα…

 

Ο νέος ESM

Στα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης του Eurogroup βασικό θέμα είναι η εμβάθυνση της ΟΝΕ και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Όπως αναφέρεται θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τους πιθανούς μελλοντικούς ρόλους και τα πιθανά μελλοντικά καθήκοντα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Συζήτηση θα γίνει και για την μείωση του φορολογικού βάρους στην εργασία και με ποιόν τρόπο μπορεί να χρηματοδοτηθεί καλύτερα η μείωση αυτή με βάση εθνικές εμπειρίες. Θα συζητηθεί ο 6ος μεταμνημονιακός έλεγχος στην Πορτογαλία με την επισήμανση ότι “η εποπτεία θα συνεχίζεται έως ότου η χώρα αποπληρώσει το 75 % των δανείων”.

 

Τα μέτωπα

Η ελληνική πλευρά βεβαίως ετοιμάζεται για την τρίτη αξιολόγηση του… τρίτου δανείου με τους θεσμούς. Το Σαββατοκύριακο επιχείρησε να προχωρήσει στην απονομή συντάξεων, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες και να διασώσει την υποδόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ, της οποίας η διαθεσιμότητα λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.

Παράλληλα προσπαθεί να… προχωρήσει στα 95 προαπαιτούμενα τα οποία παραμένουν σε καθυστέρηση. Το ποσοστό υλοποίησής τους προσεγγίζει σύμφωνα με άτυπες μετρήσεις το 20% (έως το τέλος Σεπτεμβρίου έπρεπε να έχουν γίνει 50 και έως το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να γίνουν συνολικά 66 προαπαιτούμενα).

Η κυβέρνηση, μεταξύ πολλών άλλων, έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις στα προνοιακά και στα άλλα επιδόματα, να φέρει σε πέρας την αξιολόγηση στο Δημόσιο και να υλοποιήσει μια σειρά από παρεμβάσεις στο εργασιακό. Επίσης θα πρέπει να υλοποιήσει σειρά δράσεων στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων που μένουν σε εκκρεμότητα, αλλά και στο ενεργειακό πεδίο, να εφαρμόσει τις λίστες του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών και να παρέμβει σε κλειστά επαγγέλματα.

Επίσης ετοιμάζει τις “απαντήσεις” για τις ενστάσεις των θεσμών αναφορικά με τα “πισωγυρίσματα” της κυβέρνησης σε θέματα όπως είναι το εργασιακό, τα εμπόδια στις ιδιωτικοποιήσεις με τελευταίο δείγμα το Ελληνικό, αλλά και δικαστικά ζητήματα όπως αυτό της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και με τα νέα θέματα που ανοίγει το ΔΝΤ.

Αναφορικά με το αν θα ζητηθούν τελικά ή όχι νέα μέτρα για το 2018, αλλά και νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ΔΝΤ αναμένεται αύριο και την Τετάρτη να δώσει ένα στίγμα προθέσεων στις τρεις καθιερωμένες 6μηνιαίες εκθέσεις που θα ανακοινώσει στο περιθώριο της συνόδου.

πηγή: Δήμητρα Καδδά, capital.gr
 

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων