Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Δύο σενάρια – σοκ για τη φορολογία προτάθηκαν στους δανειστές

Δύο σενάρια – σοκ για τη φορολογία προτάθηκαν στους δανειστές

Διαφήμιση

Προτάσεις «σοκ» για τη φορολογία εισοδήματος υπέβαλε στο κουαρτέτο η κυβέρνηση, με στόχο να καλύψει μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού, άνω του 1,7 δισ. ευρώ, έως το 2018.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνάντηση, παραδόθηκε στους δανειστές σχέδιο σύμφωνα με το οποίο σε όλες τις κλίμακες, εισοδήματος και κεφαλαίου, προστίθεται ανώτατος φορολογικός συντελεστής 50%.

Ετσι τα κλιμάκια διαμορφώνονται ως εξής:
* κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων: 22%, 32%, 42% και 50%, με βασικότερο σενάριο ο ανώτατος συντελεστής να ισχύσει για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ

* κλίμακα ατομικών επιχειρήσεων – ελεύθερων επαγγελματιών: 26%, 33% και 50%

* κλίμακα εισοδημάτων από ενοίκια: 15%, 35% και 50%, αν και υπάρχει πρόταση να διατηρηθούν οι προηγούμενοι πιο χαμηλοί συντελεστές (11% και 33%) και τα έσοδα να αναπληρωθούν με τη θέσπιση προκαταβολής για τα ποσά ενοικίων που θα εισπράξουν στο μέλλον οι ιδιοκτήτες.

Βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου με την ανωτέρω πρόταση είναι όπως εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περί τα 600 – 700 εκατ. ευρώ.

Η εναλλακτική

Θα πρέπει ωστόσο να υπογραμμιστεί ότι στο τραπέζι με τους δανειστές έχει ήδη πέσει ως εναλλακτική και πρόταση για ενιαία φορολογική κλίμακα, στην οποία θα ενταχθούν τα εισοδήματα από όλες τις πηγές και όπου επίσης ο ανώτατος συντελεστής θα είναι στο 50%.

Από τη συγκεκριμένη κλίμακα, στην οποία πάντως δεν θα ενταχθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το όφελος για το Δημόσιο υπολογίζεται σε τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση φυσικά αυτή η νέα κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές που θα ξεκινούν από χαμηλά, ίσως 5% ή 10%, και θα φθάνουν έως το 50%.

Το σίγουρο είναι ότι όποια απόφαση κι αν υιοθετηθεί θα ρίξει λάδι στη φωτιά των κινητοποιήσεων, καθώς το σύνολο των φορολογουμένων θα βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Σε μια αγορά άλλωστε που η ρευστότητα είναι το ζητούμενο, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, οι τζίροι των επιχειρήσεων εξανεμίζονται, οποιαδήποτε αύξηση άμεσης φορολογίας βάζει με μαθηματική ακρίβεια «ταφόπλακα» σε όποια προσπάθεια επανεκκίνησής της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φορολογικό «πακέτο» θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο του νέου γύρου συναντήσεων που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τις 12 – 15 Φεβρουαρίου, οπότε και θα ξαναβρεθούν στην Αθήνα οι δανειστές για την οριστική «αναμέτρηση» που θα κλείσει την αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο εξάλλου αυτό, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή στις αρχές Μαρτίου και εφόσον φυσικά προηγουμένως έχει αποσαφηνιστεί πλήρως τι μέλλει γενέσθαι πρωτίστως με τη φορολογία των αγροτών, που παραμένει ένα μεγάλο «αγκάθι», αλλά και των εισοδημάτων από ενοίκια, εκτός φυσικά εάν μέχρι τότε έχει υιοθετηθεί το σενάριο της ενιαίας κλίμακας.

«Ιδανική λύση»

Πολλά κορυφαία στελέχη, πάντως, της κυβέρνησης εμμένουν ότι αυτή θα ήταν η «ιδανικότερη» λύση, δηλαδή να ενταχθούν όλα, και τα εισοδήματα των αγροτών, σε μία κλίμακα, ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις όσον αφορά τις επιβαρύνσεις, αφού στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει ότι η φορολογία των αγροτών από το 13%, ή και των οικονομικά πιο αδύναμων ελευθέρων επαγγελματιών από το 26%, μειώνεται αισθητά, με βασικό στόχο φυσικά να μετριάσει και τις αντιδράσεις για το ασφαλιστικό.

Βέβαια, είναι άγνωστο κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να πάρει το «πράσινο φως», ειδικά για τη φορολογία των αγροτών, αφού υπάρχει ήδη δέσμευση στο Μνημόνιο ΙΙΙ για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στο 20% το 2016 και στο 26% από το 2017.

Ηδη, πάντως, από τη φορολόγηση των αγροτών έχουν προϋπολογιστεί για φέτος περίπου 32 εκατ. ευρώ και εάν εκλείψουν θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες πηγές εσόδων προκειμένου να κλείσει η συγκεκριμένη «τρύπα», εκτός κι αν καλυφθούν όλα από τη θέσπιση νέου ανώτατου συντελεστή 50%.

Επίσης, ακόμη 142,2 εκατ. ευρώ αναζητούνται για φέτος και από τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, γεγονός που σημαίνει ότι όποιο σχέδιο κι αν υλοποιηθεί θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να κλείσει και αυτό το «κενό».

Αφορολόγητο όριο

Οι νέες υπέρμετρες επιβαρύνσεις, βέβαια, των φορολογουμένων θα προκύψουν σε συνδυασμό και με τις αλλαγές που σχεδιάζονται για το νέο αφορολόγητο όριο, που μπορεί να οδηγήσουν και στην αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου, αλλά και με την κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι οι 630 από τις 716 φοροαπαλλαγές, που κοστίζουν στον προϋπολογισμό περίπου 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, ενώ αναμένεται να διατηρηθούν ή να αντικατασταθούν με εκπτώσεις μόνον εκείνες που απευθύνονται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Οι 123 απαλλαγές φυσικών προσώπων έχουν κόστος 329 εκατ. ευρώ και οι 109 απαλλαγές για νομικά πρόσωπα μόνο 13,8 εκατ.

Κερδίζει ένα μήνα η κυβέρνηση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων

Παράταση ενός μήνα για την οριστική συμφωνία του πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων ζήτησε και έλαβε η κυβέρνηση από τους θεσμούς στη χθεσινοβραδινή τους συνάντηση.

Με τον τρόπο αυτό κερδίζει χρόνο, μεταθέτοντας τη συζήτηση και συνεπώς τη συμφωνία για τους όρους πώλησης των «κόκκινων» δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, τα καταναλωτικά, αλλά και τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης χθες οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και Οικονομίας Γ. Σταθάκης ζήτησαν από τους εκπροσώπους των θεσμών να μην εκποιούνται δάνεια για 1η κατοικία, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια να εφαρμοστεί ο νόμος Δένδια, αλλά με επιμέρους τροποποιήσεις.

Απέναντι στην απαίτηση των δανειστών για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς όλων των τύπων δανείων, η κυβέρνηση αντιτείνει ότι αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς ένας μεγάλος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά οικονομικά αδύναμους πολίτες, αλλά και μικρούς επιχειρηματίες που για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεών τους προσέφυγαν  στη λήψη καταναλωτικών δανείων, υποθηκεύοντας ακόμη και την πρώτη κατοικία τους.

Αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου ότι έως τις 15 Φεβρουαρίου θα είχε καταρτίσει το πλαίσιο για τους όρους διαχείρισης και μεταβίβασης των παραπάνω κατηγοριών δανείων σε funds, διαπίστωσε τελικά ότι η πολυπλοκότητα του θέματος απαιτεί αρκετά περισσότερο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μετά την παράταση, η κυβέρνηση θα πρέπει εντός του επόμενου μήνα να καταθέσει και να συμφωνήσει με τους θεσμούς ένα συνολικό πακέτο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων όλων των κατηγοριών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες της 333 καταγγελίες που σχετίζονται με καθυστέρηση από πλευράς των τραπεζών, για την απόδοση των στοιχείων που ζητούν οι δανειολήπτες που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στον νόμο Κατσέλη.

Οπως ανακοίνωσε η γενική γραμματεία, «για όσες από τις καταγγελίες στοιχειοθετείται παράβαση των προβλεπόμενων προθεσμιών, οι αρμόδιες υπηρεσίες μας κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου κάθε μιας περίπτωσης προχωρούν στην επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων».

Από τη μέχρι σήμερα διερεύνηση των καταγγελιών έχουν προκύψει 37 πρόστιμα συνολικού ύψους 238.000 ευρώ. 

naftemporiki.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων